In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Δικταίον Άντρον

Το σπήλαιο της «αποπλάνησης»

Τόπος γέννησης του Δία∙ αφιερωμένο στη λατρεία του μέγιστου των θεών, το Δικταίον Άντρον θεωρείται - σύμφωνα με άλλο αρχαίο μύθο – το μέρος όπου οι νύμφες και οι νεράιδες έστρωσαν το νυφικό κρεβάτι για την ένωση του Δία με την Ευρώπη, όταν αυτός «χτυπημένος» από τον θεό Έρωτα μεταμορφώθηκε σε περήφανο ταύρο και οδήγησε εκεί την όμορφη πριγκίπισσα.

Κρυμμένο στις βόρειες βραχώδεις πλαγιές της Δίκτης και σε υψόμετρο 1025 μέτρων, κοντά στον οικισμό Ψυχρό – απ’ όπου πήρε και το δεύτερο όνομά του, Σπήλαιο του Ψυχρού – το Δικταίον Άντρον θεωρείται από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας και από τους πλέον επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

 

 

Μια μόλις ώρα φιδίσιας, ανηφορικής διαδρομής (επιλέγοντας ως αφετηρία τη Σταλίδα, τη Χερσόνησο ή τα Μάλια) θα σας οδηγήσει στο Οροπέδιο Λασιθίου και στον οικισμό Ψυχρό.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα του αρωματισμένου από τα αγριοβότανα βουνίσιου αέρα και θαυμάστε από ψηλά την πανοραμική θέα του Οροπεδίου. Ακολουθώντας ένα πέτρινο μονοπάτι, περιστοιχισμένο από βελανιδιές, θα οδηγηθείτε στην είσοδο του μυθικού σπηλαίου. Αγριοπερίστερα και νυχτερίδες φωλιάζουν στον προθάλαμο∙ η μεγάλη διαφορά από την εξωτερική θερμοκρασία, η αυξημένη υγρασία και η απόλυτη ησυχία δημιουργούν απόκοσμη ατμόσφαιρα!
Ένα καλά διαμορφωμένο μονοπάτι, μήκους 250 μέτρων και με έντονη κατηφορική κλίση, θα σας οδηγήσει σε μια αξέχαστη εμπειρία κατάβασης προς τα έγκατα του σπηλαίου και στο εσωτερικό της μεγάλης αίθουσας στολισμένης με κάθε μορφής λιθοματικούς σχηματισμούς. Το πιο γοητευτικό σημείο της, η λίμνη, - γεμάτη από νομίσματα των σύγχρονων «πιστών της τύχης» - περιβάλλεται από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Εδώ, θα θαυμάσετε και τον «μανδύα του Δία»∙ έναν μεγάλο αναδιπλούμενο σταλακτίτη που στην κυριολεξία κρέμεται πάνω από τη λίμνη. Η ποικιλία των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως θεμέλια κτιστού βωμού, αναθήματα πιστών μέσα σε σχισμές βράχων και άλλα τελετουργικά αντικείμενα (πολλά από αυτά φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), φανερώνουν τη μεγάλη σπουδαιότητα του θεαματικού αυτού σπηλαίου στην αρχαιότητα και τη πλατιά του ακτινοβολία.

Σπήλαια υπάρχουν πολλά…

Μπορεί το Δικταίον Άντρον να κρατά τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος, η περιοχή όμως του Οροπεδίου φιλοξενεί πλήθος άλλων σπηλαίων με καθαρά γεωλογικό και εξερευνητικό ενδιαφέρον, όπως το σπήλαιο Κρόνιο ή Τράπεζα στον οικισμό Τζερμιάδο∙ τον Περιστερά στο Αβρακόντε∙ το σπήλαιο του Αγίου Χαράλαμπου∙ την Τρύπα της Σελένας. Άλλα ενδιαφέροντα καρστικά φαινόμενα είναι ο Χώνος – καταβόθρα του Οροπεδίου και το φαράγγι του Χαυγά – από τα ομορφότερα του νομού Λασιθίου.

 

 

Οροπέδιο Λασιθίου. Ευλογημένη κρητική γη!

Διάσημο για τον εύφορο κάμπο του, το μεγαλύτερο οροπέδιο της Ελλάδας με έκταση περίπου 50 τ.χλμ., βρίσκεται σε υψόμετρο 800 – 850 μέτρων κυκλωμένο από άγρια ψηλά βουνά στο ΒΔ άκρο της Δίκτης. Δέκα έξι οικισμοί – με μεγαλύτερο το Τζερμιάδο (50 χλμ. Δ από την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του νομού, Άγιο Νικόλαο) – συνδέονται μεταξύ τους με πανέμορφη κυκλική διαδρομή μέσα από την οποία μπορείτε να γνωρίσετε όλα τα αξιοθέατα του οροπεδίου:

- Τους ανεμόμυλους – σήμα κατατεθέν του οροπεδίου – που χρησίμευαν για την ύδρευση / άρδευση του κάμπου πριν την επέκταση των μηχανικών μέσων.
- Τις λίνιες, τεράστια γραμμικά έργα αποστράγγισης, που έφτιαξαν οι Ενετοί για την μεταφορά του νερού
- Τα ερείπια υστερομινωικού οικισμού και τους νεολιθικούς τάφους κοντά στο Τζερμιάδο
- Το χωριό Πινακιανό και τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής, του 15ου αι.
- Τη Μονή Παναγίας της Κρουσταλλένιας του 16ου αι. κοντά στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος
- Το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ελ. Βενιζέλου στο χωριό Άγιος Γεώργιος
- Τον παραδοσιακό οικισμό οικολογικού τουρισμού «Λάσινθος» (κοντά στον Άγιο Γεώργιο) με δυνατότητα παραμονής σε παραδοσιακούς ξενώνες.

Δραστηριότητες

- Πεζοπορία
- Ποδηλασία
- Διαδρομές off road με τζιπ και εκδρομικό εντούρο
- Κάνιονινγκ
-
Σπηλαιολογία

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.