In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Φαράγγι του Βουραϊκού

Από τη βορινή πλευρά της κοιλάδας των Καλαβρύτων αρχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο διατρέχει ο ομώνυμος ποταμός που καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο. Πρόκειται για απότομη χαράδρα με κάθετες πλαγιές, όπου οι σήραγγες, οι καταρράκτες, τα σπήλαια και η πυκνή βλάστηση συνθέτουν ένα εντυπωσιακό από πλευράς φυσικής ομορφιάς τοπίο.

Το 1896, κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη, μέσα στο φαράγγι πλάι στο ποτάμι, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος. Εάν σκύψετε, θα μπορέσετε να διακρίνετε, ακόμα και σήμερα, στις περισσότερες ράγες, ανάγλυφη την ημερομηνία κατασκευής, 1896.

Η απόσταση από το σταθμό του ΟΣΕ στο Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα είναι 22 χιλιόμετρα και διαρκεί μία ώρα. Στα ανηφορικά σημεία εμπλέκεται ο οδοντωτός τροχός και το τρένο κινείται με σημαντικά μικρότερη ταχύτητα. Στην αρχή η διαδρομή είναι ομαλή και μετά τα πεδινά της παραλίας μπαίνει στο πρώτο στένεμα του φαραγγιού που αποτελείται από εντυπωσιακούς κοκκινόχρωμους τοίχους, διαβρωμένους από το νερό. Μετά το πρώτο τούνελ φτάνει στον πρώτο σταθμό, στα Νιάματα, σε ένα πλάτωμα ανάμεσα στα βουνά. Στην περιοχή σήμερα υπάρχουν μόνο μερικοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οπότε ο σταθμός σπάνια έχει κίνηση.

Στη συνέχεια φτάνει στο πρώτο τμήμα όπου εμπλέκει το "δόντι" και κινείται με αργή ταχύτητα περνώντας από αρκετά τούνελ. Τα δόντια σταματούν στο σταθμό Τρικλιών. Έπειτα από λίγο φτάνει στις Πόρτες, το πιο εντυπωσιακό σημείο της διαδρομής. Εδώ είναι το πιο στενό σημείο του φαραγγιού και για να το διασχίσει περνά μέσα από σήραγγα. Στις δύο εισόδους της υπάρχουν ακόμα σήμερα, σκουριασμένες βέβαια, οι σιδερένιες πόρτες που κάποτε έκλειναν τη διάβαση της σήραγγας και φύλαγαν την πρόσβαση στα Καλάβρυτα.

Ακολουθώντας ένα ακόμα ανηφορικό κομμάτι με δόντια, το τρενάκι φτάνει στο σταθμό της Ζαχλωρούς, τον πιο σημαντικό, αφού από εκεί αρχίζει ανηφορικό μονοπάτι για το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Είναι ένας ιδεώδης τόπος για το καλοκαίρι, όπου τα πολλά και μεγάλα πλατάνια μαζί με το νερό που κυλά στο ποτάμι δημιουργούν μια πολύ δροσερή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Η διαδρομή συνεχίζει ομαλά, περνά από το σταθμό της Κερπινής και καταλήγει στον τελικό σταθμό των Καλαβρύτων.

Το φαράγγι είναι μια πολύ καλή και εύκολη πεζοπορική διαδρομή, αφού κανείς περπατά πάνω στις γραμμές του τρένου με το ποτάμι να κυλά δίπλα ή λίγο πιο κάτω. Η διαδρομή είναι πολύ ευχάριστη και περιτριγυρίζεται από πυκνή και εναλλασσόμενη βλάστηση που αρχίζει με έλατα. Χαμηλότερα έχει σπάρτα και πλατάνια και ακόμα πιο κάτω, πλησιάζοντας την έξοδο, ελιές, πεύκα και πικροδάφνες. Φυσικά, η πιο ξεκούραστη πορεία είναι η κάθοδος από Καλάβρυτα σε Διακοφτό, που διαρκεί περίπου πέντε με έξι ώρες.

Οι απότομες πλαγιές του φαραγγιού είναι πολύ σημαντικές για την άγρια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Στις ανατολικές πλαγιές του αναπτύσσεται δάσος με την ενδημική ελάτη Abies cephalonica, ενώ στις ανατολικές η βλάστηση είναι αραιότερη. Σε χαμηλότερα υψόμετρα παρατηρείται θαμνώδης βλάστηση με σχίνους (Pistacia lentiscus) και πουρνάρια (Querqus coccifera).

Στην περιοχή γύρω από το χωριό και κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό παρατηρούνται καλλιεργημένοι αγροί με καστανιές. Δίπλα στις όχθες του ποταμού αναπτύσσονται συστάδες από πλατάνια (Platanus orientalis) μαζί με μεμονωμένα δένδρα από ιτιές (Salix alba) και φτελιές (Ulmus minor). Περίπου 2χμ. βόρεια από την Κάτω Ζαχλωρού αναπτύσσεται πυκνή δενδρώδης βλάστηση με κυρίαρχο είδος την αριά (Querqus ilex). Στο βορειότερο ήμισυ του φαραγγιού απαντάται εκτεταμένο δάσος με πεύκα (Pinus halepensis) και σε μερικές θέσεις παρεμβάλλεται μακκία βλάστηση.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.