In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αρχική  /  Προορισμοί  /  Φύση  /  Αγροτουρισμός

Αγροτουρισμός στην Ελλάδα

Επιστροφή στη φύση!

Οικολογία∙ επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία, τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου∙ καθαρός αέρας, απλότητα, ηρεμία∙ ζεστή φιλοξενία… είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του αγροτουρισμού, της εναλλακτικής μορφής τουρισμού, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνει ένα με τη μάνα γη και τους ανθρώπους της. Να πάρει ενεργό μέρος σε μια διαδικασία δημιουργική, που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής εμπειρίας. Να γίνει κοινωνός της αγροτικής ζωής, βιώνοντας μια πραγματική επιστροφή - έστω και πρόσκαιρη - στον παραδοσιακό τρόπο ζωής

 

 

Η φιλοσοφία του αγροτουρισμού βασίζεται κατ’ εξοχήν στη διαπροσωπική, άμεση, ανθρώπινη σχέση μεταξύ του κατοίκου της υπαίθρου και του ταξιδευτή ο οποίος σύντομα γίνεται ο φιλοξενούμενος, ο φίλος.

 

Στην Ελλάδα, η αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία, οι ανεξάντλητοι φυσικοί πόροι, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και η παράδοση, συνθέτουν ένα σπάνιο μωσαϊκό παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών δημιουργώντας έναν τόπο ευλογημένο. Εδώ, οι λάτρεις του αυθεντικού, του ανεξερεύνητου, του ανεπιτήδευτου τουρισμού μπορούν να απολαύσουν ό,τι απλόχερα προσφέρει η φύση.

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Στην ελληνική ύπαιθρο, οι αγροτικές ασχολίες δίνουν τον τόνο και σας «προσκαλούν» να συμμετάσχετε ενεργά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας το πάντρεμα του μόχθου με την απόλαυση.

 

Αγροτικές ασχολίες

 

 

Μπορείτε να βοηθήσετε στο μάζεμα της ελιάς και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του πολύτιμου ελαιόλαδου. Mετά το άλεσμα μπορείτε να πάρετε μαζί σας, εν είδει αμοιβής, μια ποσότητα λαδιού ή ακόμη και να γεμίσετε με το φρέσκο ελαιόλαδο μπουκάλια που θα φέρουν την προσωπική σας ετικέτα. 

 

Η διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου∙ η συγκομιδή εποχιακών φρούτων, βοτάνων, οπωροκηπευτικών, μανιταριών και κάθε λογής καρπών (κάστανα, καρύδια κ.λ.π)∙ το θέρισμα και η μελισσοκομία είναι δραστηριότητες που θα σας γεμίσουν με ανεπανάληπτες εμπειρίες.

 

Κτηνοτροφικές εργασίες

 

 

Κατά τη διαμονή σας σε μια φάρμα έχετε τη δυνατότητα να βοηθήσετε στη φροντίδα των ζώων (βοσκή, άρμεγμα, καθαριότητα) και σε τυροκομικές δραστηριότητες για την παραγωγή φρέσκου γιαουρτιού και τυριού.

 

Τι μπορείτε να μάθετε

 

Στους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, που δραστηριοποιούνται σε πάρα πολλές περιοχές, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για να φτιάξετε με τις «συνταγές της γιαγιάς» μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, ζυμωτό ψωμί, φρέσκα ζυμαρικά, πίτες και ό,τι προστάζει η ντόπια κουζίνα

 

Μια επίσκεψή σας σε ένα εργαστήρι χειροτεχνίας ή κεραμικής θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες αλλά και ιδέες για δώρα και αγορές. Σ΄ ένα παραδοσιακό οινοποιείο, μέσα από γευστικές δοκιμές, θα μυηθείτε στα μυστικά του κρασιού: τις ποικιλίες, το άρωμα, το χρώμα, τη γεύση.

 

 

Ο οικοτουρισμός είναι έννοια στενά συνυφασμένη με τον αγροτουρισμό. Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τη χλωρίδα και τη πανίδα της περιοχής, περιδιαβαίνοντας εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς. 

 

Επιπλέον, αν ανήκετε στους δραστήριους φυσιολάτρες έχετε την εξαιρετική ευκαιρία να επιδοθείτε και στο αγαπημένο σας σπορ: κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ιππασία… 

 

Αν, αντιθέτως, στόχος των διακοπών σας είναι η απόλυτη ηρεμία - σωματική και πνευματική- απλά απολαύστε το πρωινό σας ξύπνημα με το κελάηδημα των πουλιών, ντόπια εδέσματα στη σκιά μιας κληματαριάς ή το ηλιοβασίλεμα με φόντο τους χρυσοπράσινους ελαιώνες.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.agroxenia.net

Αποτελέσματα
ΧΑΝΙΩΝ
Βάμος

Από τις Καλύβες στρίβοντας προς τα νότια μπορείτε να κινηθείτε προς τον Βάμο που απέχει 25 χλμ. από τα Χανιά. Ο Βάμος είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης...

ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Βάμος & Μηλιά

Πρότυπα αγροτουριστικής ανάπτυξης Η Κρήτη είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που ανέπτυξαν αγροτουρισμό. Η αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία, οι ανεξάντλητοι φυσικοί πόροι, τα ιδιαίτερα...
Διακοπές κοντά στη φύση

Η ελληνική ύπαιθρος αναμένει τους ανυποψίαστους επισκέπτες και τους συνειδητοποιημένους φυσιολάτρες για να αποκαλύψει τα εντυπωσιακά μυστικά της: ανυπέρβλητης ομορφιάς τοπία και μια πλούσια παλέτα...

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2021.