In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Περίπατος στο κέντρο της πόλης της ΘεσσαλονίκηςΟι μεγάλοι δρόμοι της Θεσσαλονίκης, όπως η Τσιμισκή και η Εγνατία, έγιναν πολύ νωρίς συνώνυμοι της κομψότητας. Υπέροχες βιτρίνες μεγάλων οίκων και ατελιέ νέων σχεδιαστών αποτελούν πόλο έλξης. Χαρακτηριστικό της υψηλής αισθητικής των Θεσσαλονικέων είναι πως συναγωνίζονται όχι μόνο στην προσφορά υψηλού επιπέδου προϊόντων, αλλά και στην άρτια παρουσίασή τους. Η τέχνη της διακόσμησης βιτρίνας έχει δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Οι κατάφωτες συνθέσεις αποτελούν έργα τέχνης που μαγνητίζουν το βλέμμα των περαστικών.

Μεγάλα εμπορικά κέντρα έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης. Στους όμορφους στεγασμένους χώρους τους έχει κανείς τη δυνατότητα να χαρεί τις αγορές του, να απολαύσει τον καφέ και το ποτό του και να παρακολουθήσει, αν θέλει, μια ταινία. Άλλωστε στη Θεσσαλονίκη οι ρυθμοί είναι ανθρώπινοι και πάντα οι φροντίδες της ημέρας συνδυάζονται με την απόλαυση.Η Προξένου Κορομηλά είναι ένας δρόμος με μεγάλη παράδοση. Εδώ μπορεί να εντοπίσει κανείς σπουδαίες υπογραφές, αλλά και κομμάτια νέων και ανήσυχων σχεδιαστών. Είναι ένας ζωντανός δρόμος, γεμάτος κίνηση όλες τις ώρες της ημέρας.

Όταν κάποιος βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τα βιβλιοπωλεία της. Τα μεγάλα καταστήματα των εκδοτικών οίκων και τα μικρά καταφύγια της γνώσης αποτελούν τη ζωντανή ιστορία της πόλης. Η Θεσσαλονίκη, με την περίφημη πνευματική της κίνηση, είναι συνδεδεμένη με τον ανεξάντλητο κόσμο των βιβλίων.Περπατήστε...

 • Στην πλατεία Αριστοτέλους, την κεντρικότερη πλατεία της πόλης με μνημειακά μέγαρα, που σχεδιάστηκε από την επιτροπή Έρμπαρ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες πλατείες στην Ελλάδα με θέα στον Θερμαϊκό κόλπο, ενώ όταν η ατμόσφαιρα είναι διαυγής διακρίνεται ο ορεινός όγκος του Ολύμπου. 
 • Στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης (παλιά παραλία) που εκτείνεται από το λιμάνι της πόλης (στα Δ) ως το άγλαμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (στα Α), με πολλά καφέ, μπαρ και καταστήματα. Αποτελεί έναν από τους πλεόν πορσφιλής περιπάτους των κατοίκων και των επισκεπτών.
 • Στον Λευκό Πύργο, «σήμα κατατεθέν» της πόλης. Ο οχυρωματικός κυλινδρικός πύργος με ύψος 33,9 μ. και διάμετρο 22,7 μ,. που χτίστηκε επί Σουλεϊμάν Β΄ του Μεγαλοπρεπούς περίπου στα τέλη του 15ου αι., αποτελούσε μέρος της παραλιακής οχύρωσης της πόλης, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως τόπος εκτελέσεων (ονομαζόταν Κανλί Καστέλι, που σημαίνει «πύργος του αίματος»). Τη σημερινή ονομασία του την πήρε τον 19ο αι. Στο εσωτερικό του, λειτουργεί έκθεση για την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της ως το 1922.
 • Στο ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, το οποίο περιλαμβάνει το Οκτάγωνο (προοριζόταν για αίθουσα θρόνου) με τα περίφημα ψηφιδωτά, το Νυμφαίο, την αψίδα του Γαλερίου, γνωστή ως Καμάρα, η οποία χτίστηκε το 305 μ.Χ., και την επιβλητική Ροτόντα, το κυκλικό θολοσκέπαστο κτίσμα με τα εντυπωσιακά παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά (τέλη 4ου αι.)
 • Στην Αρχαία Αγορά, που λειτούργησε από τον 3ο αι. π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ. Έχουν αποκαλυφθεί η αγορά της πόλης, το νομισματοκοπείο, το ωδείο, μια αίθουσα που μοιάζει να αποτελούσε το αρχείο της πόλης, τμήμα του βαλανείου, με λουτρά, ταβέρνα και πορνείο, καθώς και πολλά κινητά ευρήματα.
 • Στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, κάτω από την οποία αποκαλύφθηκε αρχαίος ναός και παλαιοχριστιανικοί τάφοι (4ος-7ος αι.).
 • Στο Βυζαντινό Λουτρό, κοντά στην πλατεία Κουλέ Καφέ. Χρονολογείται στα τέλη του 13ου αι. και αποτελεί ένα από τα σπανιότατα δείγματα βυζαντινών λουτρών.
 • Στο Ισάκ Πασά Τζαμί (1484), κοντά στην οδό Κασσάνδρου, και στο Χαμτζά Μπέη Τζαμί (1467). Το τελευταίο καταστράφηκε από σεισμό και ξαναχτίστηκε το 1620. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.
 • Στο Μπεζεστένι, στο κέντρο της αγοράς (Βενιζέλου και Σολωμού), όπου πωλούνταν πολυτελή υφάσματα. Είναι ένα ορθογώνιο κτίριο με τέσσερις εισόδους. Χτίστηκε στα τέλη του 15ου αι.
 • Στο Μπέη Χαμάμ (1444), στην Εγνατία οδό, στο Πασά Χαμάμ (1520), στο Παζάρ και στο Γενί Χαμάμ.
 •  Στην αγορά Καπάνι και στην αγορά Μοδιάνο, με τις μυρωδιές, τα αρώματα και τα χρώματα της πόλης.
 • Στο λιμάνι, το τελωνείο, και τις αποθήκες (1910), όπου σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και στεγάζονται το Μουσείο Κινηματογράφου και το Μουσείο Φωτογραφίας.
 • Στο Βασιλικό Θέατρο, κτίσμα του 1940, το οποίο αποτελεί την έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το τριώροφο ανακαινισμένο κτίριο, επιφάνειας 11.000 τ.μ., διαθέτει πολυτελείς αίθουσες και μια από τις πιο σύγχρονες σκηνές της Ευρώπης. Βρίσκεται στην πλατεία του Λευκού Πύργου.
 • Στο Μέγαρο της Χριστιανικής Αδελφότητας (ΧΑΝΘ), στην ομώνυμη πλατεία.
 • Στον Πύργο του ΟΤΕ (1969), που βρίσκεται στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Η θέα από ψηλά είναι υπέροχη!
 • Στα Λαδάδικα, την ιστορική συνοικία κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους που διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Τα αναπαλαιωμένα κτίρια λειτουργούν ως εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.
 • Στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους Μητροπόλεως, Τσιμισκή, Ερμού και Εγνατία.
 • Στα εκλεκτικιστικά αρτ-νουβό κτίρια και μέγαρα στο κέντρο της πόλης.
 • Στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής.


Και φυσικά μια βόλτα στις πολλές και όμορφες εκκλησίες και τα μουσεία της πόλης θα συμπληρώσουν την περιήγησή σας στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.