In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Τα Αθηναϊκά Θερινά Σινεμά

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και όμορφα στοιχεία του ελληνικού, και συγκεκριμένα του αθηναϊκού καλοκαιριού, είναι τα μυθικά πλέον θερινά σινεμά, αυτά που οι Ιταλοί ονομάζουν «σινεμά κάτω από τα άστρα».

Open Air cinemas_photo Vrettos

Και πρώτα από όλα αυτή η καθαρά ελληνική λέξη: κινηματογράφος–cinematography: η εγγραφή της κίνησης. Αυτή η απόλυτα ελληνική λέξη που εξελίχτηκε σε cinema–cine–kino και πέρασε στο διεθνές λεξιλόγιο.

Το θερινό λοιπόν σινεμά έρχεται από την Αίγυπτο ως συνήθεια ή ως συνέχεια ίσως και του θεάτρου σκιών ή κάποιου υπαίθριου καραγκιόζη. Στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα ήδη πριν από τον πόλεμο, και όταν πια ο βωβός κινηματογράφος γίνεται ομιλών, καταλήγει ως μια από τις φτηνές και λαϊκές διασκεδάσεις.

Πόσες μυθικές και αξέχαστες αναμνήσεις δεν θυμίζουν τα αθηναϊκά θερινά σινεμά με τα φυτά τριγύρω και τις νυκτερινές μυρωδιές τους, τα χαλίκια κάτω από τα πόδια των θεατών, τους κρυφούς φωτισμούς ή τα σιντριβάνια στο προσκήνιο της οθόνης; (Ή κάποια ζωντανή γάτα που φέρνει βόλτες και καμιά φορά συναντά και την κινηματογραφική της φιγούρα στη διάρκεια της προβολής!)

Τα τραγούδια που από τα μεγάφωνα γεμίζουν τα διαλείμματα• το κυλικείο που περιμένει το κοινό σε αντικατάσταση του πωλητή που διέσχιζε τους διαδρόμους και πρότεινε συχνά φωναχτά τα αναψυκτικά του• η απόλυτη υπαίθρια ελευθερία του καπνίσματος• το φεγγάρι που γεμίζει τον ουρανό• τα φωτισμένα γύρω παράθυρα και μπαλκόνια – που κάποτε κάνουν αντίπραξη στην προβολή• τα πιτσιρίκια-τζαμπατζήδες που σκαρφαλωμένα στα γύρω δέντρα παρακολουθούσαν τα απαγορευμένα γι’ αυτά «ακατάλληλα φιλμ».

Το καλοκαιρινό «σινεμαδάκι» και μια ολόκληρη ατμόσφαιρα που έγινε τραγούδι και συνόδεψε τα «καλύτερά μας χρόνια».

open air cinema_Photo by Vrettos

Πολλά αθηναϊκά σινεμά σιγά σιγά εξαφανίστηκαν, εξαερώθηκαν, χάθηκαν στο παρελθόν, θύματα της τηλεόρασης ή πνιγμένα από το αγκάλιασμα και τη γειτνίαση με τις σύγχρονες πολυκατοικίες. Κάποια όμως επέμειναν, επέζησαν και διατηρούν ακόμη ζωντανό το μύθο.

Κινηματογράφοι όπως το «ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ» στην ταράτσα, με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα πίσω από την οθόνη, πάνω από την πλατεία «Φιλομούσου Εταιρείας», την προτομή του Χατζηαποστόλου, συνθέτη της αθηναϊκής οπερέτας, και τα νεοκλασικά σπίτια γύρω, στο κέντρο της παλιάς Αθήνας.

Το «Θησείο» κοντά στο ναό του Θησείου-Ηφαιστείου δίπλα στην Αρχαία Αγορά, με τη θέα προς το Βράχο της Ακρόπολης και όλα τα μνημεία επάνω – φωτεινό καράβι – τα βράδια.
Για τον επισκέπτη στη χώρα μας τόσα άλλα σινεμά σε κάθε γειτονιά της Αθήνας είναι μια εμπειρία εύκολα προσεγγίσιμη μια και τα φιλμ δεν είναι ντουμπλαρισμένα στα ελληνικά αλλά παρουσιασμένα στην αυθεντική βερσιόν τους.

Κάθε καλοκαίρι τα αθηναϊκά σινεμά απογειώνουν το κοινό τους με τις νοσταλγικές επανεκδόσεις των μεγάλων επιτυχιών. Και όταν η οθόνη γεμίζει με τη λάμψη της Όντρεϊ Χέπμπορν και του Κάρι Γκραντ, τα κοστούμια του Givenchy και τη μουσική του Henry Mancini, τότε η πτήση στην κινηματογραφική αθανασία είναι σίγουρη και η απόλαυση ανήκει όχι μόνο στις κυρίες κάποιας ηλικίας αλλά και στους νέους.

Όλα αυτά μπροστά σε μια άλλη ωραία ελληνική λέξη: οθόνη – μεγάλη οθόνη – μαγική οθόνη.

Καλή σας διασκέδαση λοιπόν σε ένα αθηναϊκό θερινό σινεμά…

(Και αν δεν το κρύβουν τα σύννεφα ή τα φώτα της πόλης, ρίξτε μια ματιά και στο φεγγάρι.)

Συντάκτης: Χάρης Μεντζελόπολους
Διπλωματούχος Ξεναγός

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.