In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Φθινόπωρο στην Κρήτη

Μοναδική εμπειρία ζωής!

Αποτελεί κοινό μυστικό όλων των «ψαγμένων» ταξιδιωτών πως το καλοκαίρι στην Κρήτη διαρκεί τουλάχιστον δύο μήνες περισσότερο σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης! Το 2014 η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» σε άρθρο της  με προτάσεις για φθινοπωρινούς τουριστικούς προορισμούς αναφέρθηκε στην Κρήτη ως «έναν σταθερά ζεστό προορισμό στη Μεσόγειο», η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Kurier» δημοσίευσε εκτενές αφιέρωμα στο νησί με τίτλο «Χαλάρωση μαζί με παράδοση και εκτός θερινής περιόδου», ενώ η καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail» συμπεριέλαβε το ελληνικό νησί στους έξι καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για φθινοπωρινές διακοπές, τονίζοντας ότι: «Όσοι αναζητούν την επιμήκυνση των καλοκαιρινών διακοπών τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να πάνε στην Κρήτη. […] Το μεγαλείο του νησιού δεν έγκειται μόνο στις παραλίες, αλλά και στα διάσημα βουνά του και τα χωριά που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό».

Ο λόγος για όλα αυτά είναι απλός! Το νησί της Κρήτης βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπου από τον Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20º C βαθμούς με το μέσο χρόνο ηλιοφάνειας να φτάνει ημερησίως στις επτά ώρες, ενώ στη νότια ακτή του, στο Λιβυκό πέλαγος, η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 23º C και η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στους 26 ºC! Η ατμόσφαιρα είναι διαυγής και τα επιβλητικά βουνά διακρίνονται με κάθε τους λεπτομέρεια. Η θάλασσα αποκτά γοητευτικές αποχρώσεις, τα σύννεφα δημιουργούν εκπληκτικές εικόνες και οι λιγοστές ευεργετικές βροχές αναζωογονούν τη φύση, που «ξυπνά» από τον καλοκαιρινό της «λήθαργο». Το κολύμπι στις πανέμορφες παραλίες του νησιού παραμένει απολαυστικό ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μπορείτε να βρείτε, επίσης, σημαντικά μειωμένες τιμές σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο και περισσότερη ηρεμία, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών έχει ήδη αναχωρήσει.

Όμως, το ταξίδι σας στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου θα σας προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα να συνδυάσετε την ξεκούραση και την επίσκεψη στα σπάνια ιστορικά μνημεία και τα πολυάριθμα μουσεία της, με μοναδικές εμπειρίες, που συνδέονται αποκλειστικά με αυτή την εποχή του χρόνου. Οι ήπιες θερμοκρασίες ευνοούν τη γνωριμία με την «άγνωστη» ενδοχώρα της και την ποικιλόμορφη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα της, είτε με την επίσκεψη στα γραφικά χωριά των πεδινών περιοχών και των ορεινών όγκων είτε με την πραγματοποίηση πεζοπορικών διαδρομών, την ορειβασία και τη διάσχιση μαγευτικών φαραγγιών, όπως το διάσημο Φαράγγι της Σαμαριάς, το Κουρταλιώτικο Φαράγγι κ.α.

Από το τέλος του καλοκαιριού έχουν αρχίσει οι γεωργικές δραστηριότητες με τον τρύγο, το άπλωμα και την ξήρανση της σταφίδας, ενώ το φθινόπωρο ακολουθεί το όργωμα και η σπορά των χωραφιών, το πάτημα των σταφυλιών κι η παραγωγή του κρασιού και της τσικουδιάς της χρονιάς. Την εποχή αυτή λοιπόν έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά τις παραδοσιακές αγροτικές εργασίες, που γίνονται αυτούς τους μήνες: να συμμετάσχετε, μαζί με τους ντόπιους, στον τρύγο και το «πάτημα» των σταφυλιών και στο μάζεμα της ελιάς, να παρακολουθήσετε την «τελετουργία» του ρακοκάζανου, όταν οι Κρητικοί ανάβουν τα καζάνια τους για την παραγωγή της περίφημης τσικουδιάς (ρακής) με τη διαδικασία να εξελίσσεται κάθε φορά σε παραδοσιακό γλέντι ή να ανακαλύψετε τα τοπικά προϊόντα και τον τρόπο παραγωγής τους στους αγροτουριστικούς ξενώνες του νησιού, που προσφέρουν ξεχωριστής ατμόσφαιρας υποδομές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε την παγκοσμίως φημισμένη κρητική κουζίνα, η οποία αυτή την περίοδο «εμπλουτίζεται» με τα προϊόντα της νέας σοδειάς και μπορεί κάποιος να απολαύσει τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στα χωριά και τους παραθεριστικούς προορισμούς του νησιού. 

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.