In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Φθινοπωρινές αποδράσεις

Ζήστε από κοντά το μάζεμα της ελιάς

Φθινόπωρο πια – και το ελληνικό καλοκαίρι μάς έχει αποχαιρετήσει για τα καλά! Την ολόχρυση ομοιομορφία του διαδέχεται η χρωματική ποικιλία της πιο γλυκιάς εποχής του χρόνου. Η ελληνική ύπαιθρος σας καλεί για να σας αποκαλύψει τα εντυπωσιακά μυστικά της: ανυπέρβλητης ομορφιάς τοπία και μια πλούσια παλέτα χρωμάτων που ανταγωνίζεται τις δημιουργίες του πιο προικισμένου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Απόδειξη ατράνταχτη ότι η Ελλάδα αποτελεί προνομιακό προορισμό για διακοπές και αυτή την περίοδο του χρόνου.


Οι αγροτικές ασχολίες δίνουν τον τόνο και σας καλούν να συμμετέχετε στο πανηγύρι της γης. Το μάζεμα της ελιάς κυριαρχεί αυτόν τον καιρό και προσφέρει διακοπές εναλλακτικού χαρακτήρα, φέρνοντάς σας κοντά στις γεωργικές εργασίες.

 


Η συγκομιδή της ελιάς αποτελεί οικονομική δραστηριότητα με παρουσία από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα, κατεξοχήν ελαιοπαραγωγό χώρα. Η δραστηριότητα αυτή μέχρι πρότινος αποτελούσε πεδίο ενδιαφέροντος μόνο για τους λαογράφους και τους ιστορικούς. Στις μέρες μας, ωστόσο, πρότυπα αγροτουριστικά καταλύματα στην Εύβοια, στη Λέσβο, στην Κρήτη, στην Κάλυμνο, στην Πάρο, στην Κεφαλονιά, στην Καλαμάτα, στα Κύθηρα κ.ά.π. θα σας προσφέρουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο μάζεμα της ελιάς, στο πλαίσιο ενός οδοιπορικού σε δραστηριότητες και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Σε ένα περιβάλλον λιτό αλλά άνετο, με τοπικό χρώμα και θέα σε απέραντους ελαιώνες, θα ανανεώσετε τη σχέση σας με τη φύση, μια πραγματική επιστροφή, έστω και πρόσκαιρη, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής.


Μπορείτε αν θέλετε να μαζέψετε ελιές με κάποια από τις πανάρχαιες μεθόδους συλλογής τους, βοηθώντας για μια μέρα έως και κάποιες εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταφέρετε τις ελιές στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο, όπου θα γνωρίσετε τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του πολύτιμου ελαιόλαδου. Μια διαδικασία διαδραστική που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής παρατήρησης και σας καθιστά κοινωνό της αγροτικής ζωής.

Στο πανηγύρι της φύσης μέσα στους απέραντους ελαιώνες, το πάντρεμα μόχθου και απόλαυσης προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όσους έλαβαν μέρος στο μάζεμα της ελιάς. Το τέλος της ελαιοκομιδής γιορτάζεται με πλούσιο φαγοπότι και γλέντι, ανταμοιβή της προσπάθειας όσων συμμετείχαν και αναβίωση μιας παράδοσης που ανατρέχει στους αρχαίους χρόνους. Κατά την προετοιμασία του φαγητού χρησιμοποιείται άφθονο φρέσκο ελαιόλαδο, το οποίο εντυπωσιάζει με την έντονη γεύση του.

 


Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, ενώ είναι γνωστές οι σημαντικές καλλυντικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αποτέλεσε ανέκαθεν πηγή πλούτου και εξουσίας, ειδικά στις αρχαίες κοινωνίες. Ακόμη εντυπωσιάζουν οι γιγάντιες ελαιαποθήκες των Μινωικών Ανακτόρων με τους ευμεγέθεις πίθους, ενώ οι ψευδόστομοι αμφορείς της μυκηναϊκής εποχής μετέφεραν το πολύτιμο περιεχόμενό τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του μεσογειακού κόσμου. Στην κλασική Αθήνα, οι παναθηναϊκοί αμφορείς, βραβείο ζηλευτό για τους νικητές των αγωνισμάτων, προσφέρονταν γεμάτοι εξαιρετικό ελαιόλαδο Αττικής, ενώ οι Ολυμπιονίκες στέφονταν με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς. Στην εποχή μας, το ελληνικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην καθημερινή μας ζωή, παγκοσμίως καταξιωμένο.

Αποκτήστε την εμπειρία της συγκομιδής και ελάτε πιο κοντά στις “ρίζες” σας.


Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Οι δρόμοι της Ελιάς
Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη (ΠΙΟΠ)

Αποτελέσματα
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αποδράστε στη Ναύπακτο & το Γαλαξίδι!

Η Ναύπακτος και το Γαλαξίδι θεωρούνται, χωρίς αμφιβολία, από τους πλέον γραφικούς και ρομαντικούς προορισμούς της ενδοχώρας. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τη σημαντική τους ιστορική παράδοση, αλλά και την...

ΦΩΚΙΔΑΣ
Αποδράστε στη Ναύπακτο & το Γαλαξίδι!

Η Ναύπακτος και το Γαλαξίδι θεωρούνται, χωρίς αμφιβολία, από τους πλέον γραφικούς και ρομαντικούς προορισμούς της ενδοχώρας. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τη σημαντική τους ιστορική παράδοση, αλλά και την...

ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
5+1 λόγοι για να ερωτευθείτε την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη μύθους, παραδόσεις, ιστορία και ζωντανό πολιτισμό. Οι ταξιδιώτες την επιλέγουν ως προορισμό, όχι μόνο για το μοναδικό φυσικό κάλλος της, αλλά και γιατί αποτελεί έναν...

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2021.