In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Σχετικά με τον COVID 19

Ενημερώθηκε στις 7/7/2020

Στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η οποία πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, η Ελλάδα έλαβε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα, που αναχαίτισαν αποτελεσματικά την εξάπλωσή του στη χώρα, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες παγκοσμίως.

Δείτε εδώ αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τώρα, μετά την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει βαθμιαία στην άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την Ελλάδα.

 Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε την 4η Μαΐου, με το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και κομμωτήρια. Περισσότερα καταστήματα και υπηρεσίες άνοιξαν την 11η Μαΐου, ενώ από την 18η Μαΐου επαναλειτούργησαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.ά. Ταυτόχρονα, επιτράπηκε η χερσαία και αεροπορική σύνδεση μεταξύ των περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας και η ακτοπλοϊκή με την Κρήτη και την Εύβοια, ενώ από τις 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετάβαση από και προς όλα τα άλλα ελληνικά νησιά. Από τις 25 Μαΐου άρχισε, εξάλλου, και η επαναλειτουργία των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ. Την 1η Ιουνίου άνοιξαν οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 15 Ιουνίου τα μουσεία, τα ιστορικά κτήρια και χώροι, τα θεματικά πάρκα τα πάρκα αναψυχής και οι υπηρεσίες ευεξίας (γυμναστήρια, σάουνες, spa, ιαματικά λουτρά κ.λπ.), ενώ στις 29 Ιουνίου ξεκίνησαν οι συναυλίες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους.

Το πλάνο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των μέτρων, βασίζεται στον έλεγχο των επιδημιολογικών εξελίξεων σε 24ωρη βάση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση ζητά το σεβασμό της κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των καταστηματαρχών και των πελατών τον περιορισμό του αριθμού των πελατών ανά επιφάνεια στο εσωτερικό των καταστημάτων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ταξί, νοσοκομεία καθώς και κατά την επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες και ορισμένα καταστήματα.

Δείτε εδώ τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα των Τουριστικών Επιχειρήσεων.

 Η σταδιακή άρση των περιορισμών για τους επισκέπτες

Τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας και οι χώροι κατασκήνωσης (campings) επαναλειτουργούν από την 1 Ιουνίου, ενώ τα εποχικά ξενοδοχεία/καταλύματα από τις 15 Ιουνίου.

Aπό την 1η Ιουλίου επιτρέπονται οι πτήσεις προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και από όλες τις χώρες, με εξαίρεση όσες παρουσιάζουν αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, με βάση και τις οδηγίες της ΕΕ.
Μετά την 1η Ιουλίου επιτρέπεται επίσης ο κατάπλους επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, καθώς και ο κατάπλους για ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Επιτρέπονται οι χερσαίες αφίξεις από την Βουλγαρία, ενώ από τις 6 έως τις 15 Ιουλίου απαγορεύεται η  πρόσβαση υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Έως τότε θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο για ουσιώδεις λόγους.

Για την είσοδό τους στην Ελλάδα, οι επισκέπτες θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδική ηλεκτρονική φόρμα (Passenger Locator Form - PLF) με τα στοιχεία επαφής τους στη χώρα, 24 ώρες πριν την είσοδό τους, ενώ θα πραγματοποιούνται μόνο στοχευμένα ή δειγματοληπτικά τεστ για επιδημιολογική παρακολούθηση. Μπορείτε να κατεβάσετε τη φόρμα εδώ.

Και μην ξεχνάτε: Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα ασφαλής τουριστικός προορισμός!

Συγκεντρώσαμε για σας όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που σας απασχολούν για να προετοιμαστείτε καλύτερα για το ταξίδι σας. Δείτε εδώ.

Συμβουλές για ταξιδιώτες

Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν ανούσιες μετακινήσεις σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά αυτού του νέου κορωναϊού. 
Εάν ταξιδεύετε σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19, τότε θα πρέπει:

Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό, ιδιαίτερα μετά από βήχα ή φτέρνισμα, προτού ακουμπήσετε και καταναλώσετε φαγητό.

Αποφύγετε κάθε επαφή με ασθενείς που νοσούν, παρουσιάζοντας αναπνευστικά συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19 θα πρέπει:

Να αναβάλλετε το ταξίδι σας εάν έχετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα ή σας κόβεται η αναπνοή.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα σας (όχι με τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Αποφύγετε κάθε επαφή με άλλα άτομα εάν έχετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα ή σας κόβεται η αναπνοή.

Μετά την επιστροφή σας από περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19:

Παρακολουθείτε διαρκώς την υγεία σας για 14 ημέρες.

Σε περίπτωση που παρουσιάσετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια ή βήχα 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, συνιστάται να μείνετε στο σπίτι και να ζητήσετε άμεσα ιατρική παρακολούθηση, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήσετε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα (1135, 210-5212054).

Για περαιτέρω ταξιδιωτικές οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δείτε εδώ.

Επίσης, δείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, εδώ.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.