In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Ιστορία της Καβάλας

Ο αρχικός οικιστικός πυρήνας της Καβάλας ήταν ο λόφος της συνοικίας της Παναγίας όπου σήμερα συναντάμε αρκετές παραδοσιακές κατοικίες, ενώ στην κορυφή του δεσπόζει το εντυπωσιακό Κάστρο που είναι και το σύμβολο της πόλης. Στο ανατολικό άκρο του λόφου εντοπίστηκαν ίχνη ενός μικρού οικισμού της νεολιθικής εποχής.

Στους ιστορικούς χρόνους, στα μέσα του 7ου αι. π.Χ., πάνω στον ίδιο λόφο ιδρύουν οι κάτοικοι της γειτονικής Θάσου αποικία με την ονομασία Νεάπολη με κύριο σκοπό τον εμπορικό έλεγχο της Θασίτικης περαίας αλλά και την εκμετάλλευση του χρυσοφόρου Παγγαίου. Η Νεάπολη λόγω της προνομιακής της θέσης και κυρίως του εμπορικού λιμανιού της θα γνωρίσει μεγάλη ακμή. Αποκτά οικονομική αυτονομία με την κοπή δικών της νομισμάτων και διατηρεί φιλικές σχέσεις με την τότε ισχυρή Αθήνα ως μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Στα χρόνια της μακεδόνικης κυριαρχίας (4ος αι. π.Χ.) η πόλη χάνει την αυτονομία της και γίνεται το επίνειο της γειτονικής μακεδόνικης πόλης των Φιλίππων.

Στη ρωμαϊκή εποχή η πόλη συνεχίζει να ακμάζει ως ένας κύριος εμπορικός σταθμός της Εγνατίας οδού και εξακολουθεί να είναι επίνειο των Φιλίππων.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, πιθανότητα μεταξύ 8ου-9ου αι. μ.Χ., η πόλη μετονομάζεται σε Χριστούπολη λόγω της εξάπλωσης της νέας θρησκείας ύστερα από την επίσκεψη στην πόλη του Απ. Παύλου το 49-50 μ.Χ. Ερείπια της βυζαντινής οχύρωσης σώζονται μέχρι σήμερα σε πολλά σημεία του λόφου της συνοικίας της Παναγίας καθώς και το επιβλητικό Κάστρο στο οποίο σώζεται μεγάλος κυκλικός πύργος στο εσωτερικό του.
Η Χριστούπολη γνώρισε πολλές εχθρικές επιδρομές από τους Σλάβους, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους. 

Στα 1391 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την πόλη και απ' το τέλος του 15ου αι. η Χριστούπολη παίρνει το σημερινό της όνομα. Οι Τούρκοι επισκεύασαν το Κάστρο και τα τείχη της Καβάλας και κατασκεύασαν, γύρω στα 1550, το μεγάλο και επιβλητικό υδραγωγείο της πόλης (Καμάρες), έργο του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (1520-1566), το οποίο κατασκευάστηκε πάνω στα ίχνη βυζαντινού τείχους και περιλαμβάνει 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών ενώ το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 52 μ.

Στα 1769 γεννήθηκε στην Καβάλα ο ιδρυτής της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας Μεχμέτ Αλή. Έζησε πολλά χρόνια στην Καβάλα όπου σώζεται το σπίτι του, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, στην κορυφή του λόφου της συνοικίας της Παναγίας κοντά στον ομώνυμο ναό. Ο Μεχμέτ Αλή ευεργέτησε την Καβάλα χτίζοντας στα 1817 το Πτωχοκομείο (Ιμαρέτ) στο οποίο λειτουργούσε ιεροδιδασκαλείο και οικοτροφείο. Το κτίριο, μοναδικό δείγμα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, ανήκει σήμερα στο αιγυπτιακό κράτος που ήδη μετασκευάζεται σε ξενοδοχείο πολυτελείας και μπορεί να το θαυμάσει κανείς ανηφορίζοντας προς το Κάστρο.
Στην Καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα 25.000 περίπου Έλληνες πρόσφυγες οι οποίοι αύξησαν σημαντικά τον πληθυσμό της. Την ίδια περίοδο η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση αφού αποτέλεσε σημαντικό κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας καπνού για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πολλοί ξένοι καπνέμποροι εγκαταστάθηκαν στην πόλη οι οποίοι έχτισαν κατοικίες και καπναποθήκες. 

Λαμπρό δείγμα μίας τέτοιας κατοικίας είναι το σπίτι του Ούγγρου καπνέμπορου βαρώνου Πιερ Έρτζοχ, του 1890, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο της Καβάλας, στην οδό Κύπρου, πίσω από το Ηρώο των Πεσόντων. Δίπλα στο Δημαρχείο δεσπόζει το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης της πόλης το οποίο κατασκευάστηκε το 1909. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το Μέγαρο του καπνέμπορου Δ. Τόκκου το οποίο κτίστηκε στα 1879 και σήμερα στεγάζει τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.