In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αγαπημένες αιγαιοπελαγίτικες Χώρες

Διάσημες, αλλά και παραδοσιακές, οι πάλλευκες πρωτεύουσες των αιγαιοπελαγίτικων νησιών, θεμελιωμένες συνήθως στο ψηλότερο σημείο, εποπτεύουν αιώνες τώρα το απέραντο γαλάζιο της επικράτειάς τους. Κυβόσχημα, σφιχταγκαλιασμένα σπιτάκια με μπλε ή πολύχρωμα πορτοπαράθυρα, δαιδαλώδη ασπρισμένα σοκάκια, λουλουδιασμένες γωνιές, εκκλησάκια και μικρές πλατείες, ερειπωμένα κάστρα και ανεμόμυλοι, συνθέτουν ένα γοητευτικό σύνολο, μοναδικό παγκοσμίως!
Ελάτε να σάς συστήσουμε μερικές από τις πιο σαγηνευτικές…

 


Σέριφος


Χτισμένη αμφιθεατρικά σε βραχώδη λόφο πάνω από τον όρμο του Λιβαδιού, είναι η πρώτη εικόνα που θα σάς μαγέψει καθώς προσεγγίζετε τη Σέριφο. Δυο γειτονιές, η Πάνω και η Κάτω Χώρα, που ενώνονται μεταξύ τους με σκαλοπάτια, αποτελούν την καρδιά του μεσαιωνικού οικισμού. Ανεβείτε μέχρι την κορυφή του λόφου, στο κάστρο, και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στην απεραντοσύνη του πελάγους. Απολαύστε χαλαρούς περιπάτους στην Πιάτσα της Πάνω Χώρας, επισκεφθείτε το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κάτω Χώρα και ζήστε όμορφες στιγμές στην πλατεία των Μύλων η οποία, ιδιαίτερα το βράδυ, σφύζει από ζωή.

 


Ανάφη


Η Χώρα της Ανάφης θεμελιωμένη στα ερείπια βενετσιάνικου κάστρου, το οποίο έχει ενσωματωθεί στον οικοδομικό ιστό, εντυπωσιάζει με τα ολόλευκα θολωτά σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές και τα φιδίσια πλακόστρωτα δρομάκια. Μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, στον οποίο η μετακίνηση γίνεται μόνο με τα πόδια, βρίσκονται διάσπαρτες όμορφες εκκλησιές. Αξίζει να επισκεφθείτε τους δυο μεγάλους ανεμόμυλους της Χώρας. Χτισμένοι τον 19ο αιώνα, σε αντικριστές πλαγιές, σηματοδοτούσαν τα παλιότερα όρια του οικισμού. Στα πρότυπα της Χώρας Ανάφης, ντόπιοι μάστορες που μετανάστευσαν στην Αττική έχτισαν στη δεκαετία 1860-1870 τα Αναφιώτικα, γραφικό οικισμό στα ριζά του βράχου της Aκρόπολης.

 


Φολέγανδρος


Η Χώρα του νησιού απλώνεται μέσα και γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει περήφανα στο χείλος του γκρεμού. Οι ανθισμένες βουκαμβίλιες που ξεπροβάλουν από τα μπαλκόνια των σπιτιών του κάστρου σε συνδυασμό με τη θέα του απέραντου Αιγαίου κάνουν το θέαμα μοναδικό. Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας έξω από τον οικισμό και βολτάρετε στους πλακόστρωτους δρόμους που οδηγούν σε συνεχόμενες πλατανοσκέπαστες πλατείες. Απολαύστε τοπικά μαγειρέματα στη σκιά της πλατείας των Ντουνάβηδων και «δυνατά» ρακόμελα στην πλατεία της Πιάτσας.

 


Αμοργός


Αθέατη από τη θάλασσα, χτισμένη ανάμεσα σε μικρούς λόφους στο κέντρο του νησιού, η λαβυρινθώδης Χώρα της Αμοργού απλώνεται γύρω από το βράχο με το ενετικό κάστρο. Καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται στα λιθόχτιστα καλντερίμια και στις ασπρισμένες αυλές των σπιτιών με τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα μια πραγματική όαση ομορφιάς γεμίζει το βλέμμα. Επισκεφτείτε το κάστρο και τις εκκλησίες, μιλήστε με τους ντόπιους που πάντα υποδέχονται τον επισκέπτη μ’ ένα πλατύ χαμόγελο, ξαποστάστε στις σκιερές πλατείες, δοκιμάστε ψημένη ρακή και απλά αφεθείτε στη μαγεία της ομορφότερης χώρας των Κυκλάδων.

 


Σκύρος


Σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Λιναριάς θα συναντήσετε την πανέμορφη Χώρα, αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που «επιτηρεί» την περιοχή, προσφέροντας πανοραμική θέα στα παραθαλάσσια χωριά της, αλλά και στις υπόλοιπες Σποράδες. Η Σκύρος φημίζεται για την τέχνη και τον πολιτισμό της, που αποτυπώνεται σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς της. Αντιπροσωπευτικά δείγματα μπορείτε να θαυμάσετε σε ειδικό χώρο μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αξιόλογο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σκυριανά σπίτια. Παρόλο που οι στέγες τους είναι επίπεδες και θυμίζουν την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, διαθέτουν έντονα τοπικά στοιχεία που τα διαφοροποιούν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον εσωτερικό διάκοσμο.

 


Αστυπάλαια


Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Χώρα, από τους ομορφότερους οικισμούς του Αιγαίου, είναι χτισμένη σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στην κορυφή της δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, του 13ου αι. μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν οι κατάλευκοι τρούλοι της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Γύρω από το κάστρο απλώνονται κατάλευκα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα. Πολλά έχουν ξύλινα μπαλκόνια και υπέρθυρα με βενετσιάνικες επιρροές. Κατά την άφιξή σας στη Χώρα σάς καλωσορίζουν οκτώ πέτρινοι ανεμόμυλοι, σημείο που αποτελεί τερματικό σταθμό των τροχοφόρων. Από την πλατεία Δημαρχείου ξεκινούν τα δυο κεντρικά καλντερίμια που καταλήγουν στο κάστρο. Το ένα διασχίζει την ενορία της Παναγίας Πορταΐτισσας, από τις ομορφότερες εκκλησίες των Δωδεκανήσων με θέα προς τον όρμο του Λιβαδιού, ενώ το άλλο περνάει από την Μεγάλη Παναγιά, έναν κομψότατο αιγαιοπελαγίτικο ναό με γαλάζιο τρούλο και βοτσαλωτό προαύλιο.

 Κίμωλος


Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Κίμωλος, όπου δύο οικισμοί αποτελούν την πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό. Κατάλευκο, φροντισμένο, λουλουδιασμένο, με εκκλησιές να ξεφυτρώνουν σχεδόν σε κάθε στροφή του δρόμου, θα σάς κερδίσει με την ηρεμία και την ανεπιτήδευτη ομορφιά του. Πυρήνας του Χωριού είναι το μεσαιωνικό κάστρο. Αποτελείται από τους οικισμούς Mέσα Kάστρο και Έξω Kάστρο, που συγκοινωνούν με τις «πορτάρες» (περάσματα). Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών ενώνονται, δημιουργώντας οχυρωματικό περίβολο. Σεργιανίστε στην Αγορά, το κεντρικό δρομάκι με τους ασβεστωμένους αρμούς, ξαποστάστε στις γραφικές πλατεΐτσες της Θεοσκέπαστης, του Κάμπου ή του Σχολείου και διασκεδάστε στα ατμοσφαιρικά μαγαζάκια τους.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.