In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Άρχισε το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017

Με το έργο «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, άρχισαν την Παρασκευή 30 Ιουνίου στο ομώνυμο αρχαίο θέατρο -«το ωραιότερο του κόσμου» όπως έχει χαρακτηριστεί- οι παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου, ενός από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη για το αρχαίο δράμα.Με ιστορία 62 ετών
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου («Επιδαύρια») ξεκίνησε άτυπα το 1954 με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο. Εντούτοις, η πρώτη φορά που παραστάθηκε αρχαίο δράμα στο συγκεκριμένο θέατρο μετά την αρχαιότητα ήταν το 1938 με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Το 1955 καθιερώθηκε επίσημα η διοργάνωση του Φεστιβάλ, κάτι που συνέπεσε με την εκκίνηση και του Φεστιβάλ Αθηνών. Αμέσως, η Επίδαυρος αναδείχθηκε σε πεδίο μέγιστης καλλιτεχνικής αναμέτρησης, έστω και αν επί μία εικοσαετία παρουσιαζόταν εκεί αποκλειστικά το Εθνικό Θέατρο με παραστάσεις στις οποίες κυριαρχούσε το αρχαιοπρεπές ύφος και η κλασικίζουσα αισθητική γραμμή, Την ίδια εποχή, το θέατρο φιλοξένησε και παραστάσεις όπερας, όπως έγινε με τη Μαρία Κάλλας όταν το 1960 ερμήνευσε τη «Νόρμα» του Μπελίνι και το 1961 τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι, σε σύμπραξη με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Μετά το 1974, το Φεστιβάλ Επιδαύρου άνοιξε τις πύλες του σε νεωτερικούς ελληνικούς θιάσους (Θέατρο Τέχνης, Αμφιθέατρο, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου κ.ά.), ενώ αργότερα στο πρόγραμμά του περιλήφθηκαν και τα ελληνικά Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ). Συμμετείχαν, ακόμα, ξένα θεατρικά σχήματα, ενώ και καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ήταν η περίοδος κατά την οποία οι ακαδημαϊκές παραστάσεις εναλλάσσονταν με απόπειρες διαφοροποίησης.
Με την είσοδο του 21ου αιώνα, οι συμμετοχές στο Φεστιβάλ διευρύνθηκαν περαιτέρω με τη μετάκληση διάσημων καλλιτεχνών, που παρουσίασαν στην αρχαία σκηνή και νεότερα έργα κλασικών δημιουργών, από Σαίξπηρ έως και Μπέκετ.Το φετινό πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017 περιλαμβάνονται οι παραστάσεις «Οιδίποδας επί Κολωνώ» του Σοφοκλή (7-8 Ιουλίου), «Βάκχες» του Ευριπίδη (14-15 Ιουλίου, ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας), «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (21-22 Ιουλίου) και «Άλκηστη» του Ευριπίδη (28-29 Ιουλίου), και οι δύο από το Εθνικό Θέατρο, «Μήδεια» του Ευριπίδη (4-5 Αυγούστου, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων), καθώς και «Πέρσες» του Αισχύλου (11-12 Αυγούστου, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου). Στις 19 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης με τίτλο «Εδώ είν’ αλώνι για χορό», που θα αποτελεί ένα τιμητικό-γιορταστικό αφιέρωμα στην πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Πελοποννήσου.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραστάσεις θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησής σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών - την ώρα που οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους θα βρίσκονται στο θέατρο.
Παράλληλα, εκδηλώσεις φιλοξενεί -όπως κάθε χρόνο μετά το 1995- το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου («Μικρή Επίδαυρος») στην ομώνυμη παραθαλάσσια κωμόπολη της Αργολίδας, ενώ φέτος προστίθεται και το Αρχαίο Στάδιο, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, όπου κυρίως πραγματοποιούνται πειραματικές θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες, απαγγελίες κ.ά.), έγινε ήδη η παράσταση με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη (30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου), ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ακόμα την παράσταση «ΠΥΡ / Άφιξις», με αφετηρία τη Μνηστηροφονία από την «Οδύσσεια» του Ομήρου (7-8 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη), τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη (21-22 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη) και την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης / Ικέτιδες» του Αισχύλου (4-5 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία του Γάλλου ηθοποιού, ποιητή και σκηνοθέτη Ολιβιέ Πυ), η οποία έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2016 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.
Τέλος, στις 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Αρχαίου Δράματος «Λύκειο Επιδαύρου», η παράσταση «Βάκχες: Μια λειτουργία» (σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα), ένα δρώμενο που ενώνει τη ροκ μουσική με τους αφρικανικούς και αραβικούς ρυθμούς, με πυρήνα τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Διόνυσου.
Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου εδώ, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου εδώ και στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου εδώ.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.