In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Ένας νέος πόλος ψυχαγωγίας και πολιτισμού στην Αθήνα

Σε έναν καινούργιο, ιδιαίτερα ελκυστικό, πόλο πολιτισμού, ψυχαγωγίας, αθλητισμού και νέων εμπειριών για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, αναμένεται να αναδειχθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το οποίο θα ανοίξει επίσημα για το κοινό τις προσεχείς ημέρες. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano και αφορά την ανάπλαση ενός «εγκαταλειμμένου» για σχεδόν δέκα χρόνια χώρου 210 στρ., που βρίσκεται στην «εκβολή» την πόλης προς τα νότια προάστια και το θαλάσσιο μέτωπό της. Σήμερα, ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε ένα κατάφυτο πάρκο (Πάρκο Σταύρος Νιάρχος), στο οποίο φιλοξενείται επίσης το υπερσύγχρονο κτήριο που θα αποτελέσει τη νέα στέγη τόσο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) όσο και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

 

Credits: Giorgis GerolymposΤο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο. Tα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στις σχεδιαστικά προηγμένες παιδικές χαρές. Το Πάρκο είναι ιδανικό για παιδιά, αλλά και για όλους τους πολίτες που θα μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να γυμνάζονται ή να συμμετέχουν σε συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στους χώρους του.
Οι αλέες που οδηγούν στο εσωτερικό του Πάρκου πλαισιώνονται από ψηλά πεύκα και ελιές, ενώ, ανάμεσα τους, διάσπαρτα, μικρότερα δέντρα, δημιουργούν εναλλαγές κλειστών και ανοικτών χώρων, φωτός και σκιάς, χρώματος και υφής. Στο κέντρο του Πάρκου, διαμορφώνεται μεγάλος, ανοικτός χώρος πρασίνου, ένας τόπος για συγκεντρώσεις, ο οποίος προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, καθώς και για την προβολή ταινιών.

 

Credits: Giorgis Gerolympos

Ο ανοικτός, ηλιόλουστος «Μεσογειακός Κήπος» είναι αφιερωμένος στην πλούσια φυτοκομική παράδοση της Ελλάδας. Κάθε μήνας θα φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή θα προβάλλει ένα διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα.
Από τον «Μεσογειακό Κήπο», ειδικά διαμορφωμένα ελικοειδή μονοπάτια οδηγούν με ήπια ανηφορική κλίση σε κορυφή ύψους 32 μέτρων. Κάτω από το έδαφος, βρίσκεται το κτήριο που στεγάζει την ΕΒΕ και την ΕΛΣ, προσδίδοντας στο λόφο χαρακτήρα «πράσινης στέγης» του κτίσματος. Μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η πράσινη στέγη μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις κλιματισμού των κτηρίων. Η κορυφή του λόφου προσφέρει πανοραμική θέα της θάλασσας στα δυτικά, της Ακρόπολης στα ανατολικά, καθώς και του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού Πάρκου και της «Αγοράς», ανάμεσα στην ΕΒΕ και την ΕΛΣ. Τους επισκέπτες του υψηλότερου σημείου του Πάρκου περιμένει ακόμα μία έκπληξη: το Αναγνωστήριο με τους γυάλινους τοίχους, ένας χώρος 900 τ.μ. για όσους αναζητούν ένα ήσυχο μέρος για ανάγνωση και περισυλλογή ή για να απολαύσουν τη θέα. Το Αναγνωστήριο αποτελεί λειτουργικά επέκταση της «Αγοράς» και θα χρησιμοποιείται, επίσης, ως χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

 

Credits: Giorgis GerolymposΠαράλληλα, οι νέες εγκαταστάσεις της ΕΛΣ, έκτασης 28.000 τ.μ., αποτελούν έναν πολυλειτουργικό χώρο, καθώς θα προσφέρουν τη δυνατότητα διοργάνωσης παραγωγών όπερας, μπαλέτου, παιδικών παραστάσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και πολυμεσικών προγραμμάτων τέχνης, ενώ η σκηνή της είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου, μεγαλύτερη ακόμα και από τη Metropolitan Opera. Το κτήριο της ΕΒΕ αγγίζει τα 22.000 τ.μ., έχει χωρητικότητα 2 εκατ. τόμων και συνδυάζει με γοητευτικό αλλά και λειτουργικό τρόπο την παράδοση με την καινοτομία.

 

Credits: Giorgis Gerolympos

Στον όγδοο όροφο του κτηρίου έχει διαμορφωθεί ο «Φάρος», ένας πολυχώρος εκδηλώσεων με μοναδική θέα σε όλη την Αθήνα. Πάνω από τον «Φάρο» βρίσκεται και το ενεργειακό στέγαστρο διαστάσεων 100 Χ 100 μ., ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα αποτελούμενο από φωτοβολταϊκά πάνελ, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτηρίου.
Τέλος, η παρακείμενη Εσπλανάδα, με τις χαρακτηριστικές δενδροστοιχίες, αναπτύσσεται παράλληλα με τη γυάλινη όψη του κτίσματος, ενώ δίπλα σε αυτήν βρίσκεται ένα πλατύ κανάλι, που αποτελεί μεταφορική συνέχεια της θάλασσας. Η Εσπλανάδα προσφέρεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες, και είναι προσβάσιμη σε όλους. Στην αντικρινή πλευρά του καναλιού, πλατιά μαρμάρινα σκαλοπάτια προσφέρουν χώρο για αυτοσχέδιες παραστάσεις.

 

Credits: Giorgis Gerolympos

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εδώ.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.