In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO οι Φίλιπποι

Στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συμπεριλαμβάνεται από τα μέσα Ιουλίου ο ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που θεωρείται ως ο σπουδαιότερος της ανατολικής Μακεδονίας. Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου, ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως η ελληνική υποψηφιότητα ήταν η μοναδική η οποία υπερψηφίστηκε ομόφωνα χωρίς καμία απολύτως παρατήρηση ή ένσταση από τα μέλη του Οργανισμού.

|
© Αχιλλέας Σαββόπουλος  

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων χτίστηκε με το όνομα Κρηνίδες από Θάσιους αποίκους το 360-359 π.X., με επικεφαλής τον εξόριστο Αθηναίο πολιτικό Kαλλίστρατο. Το 356 π.Χ. η πόλη μετονομάστηκε από τον Φίλιππο Β΄ και γνώρισε μεγάλη ακμή, καθώς ο Μακεδόνας βασιλιάς εκμεταλλεύτηκε τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής του Παγγαίου όρους κι εγκατέστησε στους Φιλίππους βασιλικό νομισματοκοπείο. Μετά τη μάχη των Φιλίππων (42 π.X.), στην οποία ο Oκταβιανός και ο Aντώνιος νίκησαν τον Bρούτο και τον Kάσσιο, η πόλη έγινε σημαντική ρωμαϊκή αποικία, λόγω της θέσης της πάνω στην Eγνατία Οδό. Ο οικισμός έγινε μητρόπολη του χριστιανισμού, όταν ο Aπόστολος Παύλος τον επισκέφθηκε το 49-50 μ.X. και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Eυρώπης. Η επικράτηση της νέας θρησκείας και η μεταφορά της πρωτεύουσας του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη προσέδωσαν αίγλη στους Φιλίππους. Η πόλη άρχισε να εγκαταλείπεται στις αρχές του 7ου αι. μ.Χ. εξαιτίας μεγάλων σεισμών και σλαβικών επιδρομών. Κατά τα βυζαντινά χρόνια ήταν οχυρό φρούριο, ενώ η ερήμωσή της ολοκληρώθηκε με την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αι.© Ηρακλής Μήλας

Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αξίζει να επισκεφτείτε τα τείχη και την ακρόπολη στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει πύργος υστεροβυζαντινών χρόνων, το θέατρο το οποίο χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., πιθανώς από τον Φίλιππο Β΄, την αγορά με το μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο έκτασης 40 τ.μ., που αποτελούσε συγκρότημα δημόσιων κτηρίων το οποίο χτίστηκε από τον Μάρκο Αυρήλιο (161-180) και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους υπήρξε διοικητικό κέντρο, την παλαίστρα με μικρό αμφιθέατρο, δωμάτια και περίστυλη αυλή, τη ρωμαϊκή δεξαμενή όπου, σύμφωνα με την παράδοση, οι Ρωμαίοι φυλάκισαν τον Απόστολο Παύλο, το Οκτάγωνο, μεγάλο συγκρότημα με οκταγωνικό ναό -κτισμένο σε τρεις φάσεις, στη θέση ευκτήριου οίκου- αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο και τις τρεις τρίκλιτες βασιλικές οι οποίες χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι τον 6ο αι.© Αχιλλέας Σαββόπουλος  

Θα πρέπει, τέλος να σημειωθεί, πως οι Φίλιπποι είναι το 18ο ελληνικό μνημείο, που εντάσσεται στον σχετικό κατάλογο της UNESCO. Τα άλλα είναι ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες (Πελοπόννησος), οι Δελφοί (Στερεά Ελλάδα), η Ακρόπολη της Αθήνας, το Άγιον Όρος (Μακεδονία), τα Μετέωρα (Θεσσαλία), τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου (Πελοπόννησος), η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο Μυστράς (Πελοπόννησος), η Αρχαία Ολυμπία (Πελοπόννησος), η Δήλος (Κυκλάδες), τα βυζαντινά μοναστήρια του Δαφνιού (Αττική), του Όσιου Λουκά (Στερεά Ελλάδα) και της Νέας Μονής (Χίος), το Πυθαγόρειο και το Ηραίο (Σάμος), η Βεργίνα (Μακεδονία), οι Μυκήνες και η Τίρυνθα (Πελοπόννησος), το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, καθώς και η παλιά πόλη της Κέρκυρας.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.