In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

«Europa Nostra»: Τρία βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα

Τρία από τα συνολικώς είκοσι οκτώ φετινά Βραβεία Εuropa Nostra της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρούνται ως τα υψηλότερου κύρους ευρωπαϊκά βραβεία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, απέσπασε η Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς, βραβεύτηκαν το Αρχοντικό Αντουάνικο στη Χίο, η αποκατάσταση ανεμόμυλων στο οροπέδιο του Λασιθίου (Κρήτη) και το πρόγραμμα «Hermes», που αποτελεί τη ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης Σύρου.

Ειδικότερα, σχετικά με την αποκατάσταση του Αρχοντικού Αντουάνικο (1893) στην περιοχή Κάμπος της Χίου, οι κριτές εκτίμησαν ιδιαιτέρως την υψηλή ποιότητα των αναστηλωτικών εργασιών και θεώρησαν το έργο ως πρότυπο για ανάλογα έργα, τα οποία είναι απαραίτητα εάν πρόκειται να διατηρηθεί η αυθεντικότητα αυτής της «πολύτιμης» ιστορικής περιοχής. Σημειώνεται ότι οι εργασίες στο Αρχοντικό Αντουάνικο περιλάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτηρίων σε χώρους διαμονής, όπως επίσης και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του συστήματος άρδευσης. Η σχέση μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ως μία εξοχική οικία με αγροτικές εγκαταστάσεις να την περιβάλλουν, και με όλους τους ενδιάμεσους χώρους, δομές και χαρακτηριστικά να έχουν αποκατασταθεί.

 

Σε ότι αφορά το οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη, όπου την περίοδο 1910-1950 κατασκευάστηκαν περίπου 10.000 ανεμόμυλοι για την άρδευση του εδάφους αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έπαυσαν να λειτουργούν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η κριτική επιτροπή βράβευσε πρωτοποριακή έρευνα του μηχανολόγου-μηχανικού Γιώργου Χατζάκη. Ο Γ. Χατζάκης «πειραματιστίστηκε» με περίπου 20 μύλους, ανοίγοντας μικρές οπές στα ιστία, τα οποία αποδείχθηκε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά ακόμα και σε χαμηλής έντασης ανέμους, ενώ σε ισχυρούς ανέμους οι οπές έχουν το πλεονέκτημα να μεγαλώνουν, μειώνοντας έτσι την ένταση του ανέμου και διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία του μύλου.

Η επιτροπή εξέφρασε τον θαυμασμό της για αυτή την ευφυή ιδέα, που έχει ως στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του αξιόλογου συνόλου ανεμομύλων, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής γεωργίας και τη βελτίωση της αισθητικής της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα δημιουργώντας «πρότυπο» για μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνική για την αποκατάσταση μύλων και την επανάχρησή τους αλλού στην Ευρώπη.

Τέλος, το πρόγραμμα «Hermes», το οποίο αποτελεί μια δωρεάν ιστοσελίδα για την αναλυτική παρουσίαση της έρευνας και του σχεδίου αποκατάστασης πολλών παλιών κτηρίων στην πανέμορφη πόλη της Ερμούπολης στη Σύρο, βραβεύεται καθώς σύμφωνα με την επιτροπή «αποτελεί υπόδειγμα για την διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης, και για τους τρόπους με τους οποίους η κατανόηση της πολυπλοκότητας του παρελθόντος και η ανταπόκρισή μας σε αυτή στο μέλλον μπορούν να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν βάση για δράση».

 

 

Με αφορμή τα βραβεία αυτά, ο διάσημος λυρικός τραγουδιστής και πρόεδρος της Eurοpa Nostra, Πλάθιντο Ντομίνγκο δήλωσε ότι «οι φετινοί νικητές αποτελούν ισχυρά παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας στο χώρο εργασίας για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, ενώ δείχνουν, επίσης, ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντική για την Ευρώπη και τους πολίτες της».

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το επίσημο site των Βραβείων Εuropa Nostra ή το site της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.