In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Ελευσίνα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Η Ελευσίνα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμισοάρα της Ρουμανίας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη ελληνική πόλη που κατακτά τον τίτλο αυτόν, ενώ είναι σημαντικό πως το 2021 συμπίπτει με τον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.Η Ελευσίνα, 20 χλμ. δυτικά από την Αθήνα, βρέχεται από τον ομώνυμο κόλπο, έχει πληθυσμό 30.000 κατοίκους και από τα τέλη του 19ου αιώνα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Κατά την αρχαιότητα υπήρξε για σχεδόν 2000 χρόνια (από το 1600 π.Χ. έως το 400 μ.Χ.) μία από τις πέντε ιερές πόλεις της Ελλάδας, με τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια -που συνδέονταν με το μύθο της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης- να προσελκύουν προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Σήμερα, το ιερό της Ελευσίνας είναι ένας από τους γοητευτικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα το Αρχαιολογικό Μουσείο (βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο), το Δυτικό νεκροταφείο και τα ορατά ίχνη της Ιεράς Οδού, που συνέδεε την πόλη με την Αθήνα. Γενέτειρα τον κορυφαίου τραγικού ποιητή Αισχύλου (525-456 π.Χ.), διαθέτει μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα που περιλαμβάνει φεστιβάλ, λαογραφικούς συλλόγους από όλα τα μέρη της Ελλάδας, πολλούς καλλιτέχνες, αλλά και πολυάριθμους φίλους της πόλης, οι οποίοι διαμορφώνουν τη νεότερη πολιτιστική ιστορία της.
Όπως αναφέρεται στον φάκελο της υποψηφιότητας, η κεντρική ιδέα του προγράμματος της Ελευσίνας συνοψίζεται στη φράση «Μετάβαση στην EUphoria». Το όραμα του καλλιτεχνικού προγράμματος πυροδοτείται από την πρόκληση της βιωσιμότητας και τρέφεται από την πεποίθησή ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι τα «κλειδιά» για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Εμπνέεται από το τρίπτυχο Ευ-Μετάβαση-Ελευσίς και επιχειρεί να απαντήσει στην ερώτηση: πώς θα ήταν μια πόλη αν η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονταν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας; Τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καλούνται να επαναφέρουν το «ευ» στην καθημερινότητα και να επαναπροσδιορίσουν ένα μοντέλο βιωσιμότητας προκειμένου να προχωρήσουν με αισιοδοξία στο μέλλον.Εμπνεόμενο από τη μορφή της Περσεφόνης, τη μετάβαση και την εναλλαγή των εποχών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κεντρικά γεγονότα, που συνδέουν τη φυσική ροή του χρόνου με την εξέλιξη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τελετή Έναρξης (Ιανουάριος 2021), Τελετή Λήξης - Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου 2021), Μάιος 2021 (Σύνδεση της Ημέρας της Ευρώπης με τον ερχομό της Περσεφόνης και της άνοιξης), Ιούνιος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με την Ισημερία, τον ερχομό του καλοκαιριού και της καρποφορίας), Σεπτέμβριος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το τέλος του καλοκαιριού, την αρχή του φθινοπώρου και την Ισημερία).Θεματικά, το πρόγραμμα εστιάζει στις τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η έννοια της βιωσιμότητας, και οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες σχέσεων που χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν. Την πρόκληση της σχέσης μας με το περιβάλλον και τη φύση (EUnvironment). Την πρόκληση της σχέσης μας με τον Άλλο στο πλαίσιο της κοινωνίας (κοινωνική βιωσιμότητα), την οποία προσεγγίζουμε μέσα από το μόρφωμα της σύγχρονης πόλης (EUrbanization). Τέλος, την πρόκληση της σχέσης του ατόμου με τον Εαυτό του (προσωπική βιωσιμότητα), που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση του με την εργασία, στην ανάγκη του δηλαδή για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση (The EU Working Classes). Καθεμία από τις τρεις θεματικές ενότητες περιλαμβάνει 4 μεγάλα προγράμματα, με αποτέλεσμα 12 μεγάλα προγράμματα, όσοι και οι μήνες του χρόνου. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υποδομή «Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ικανοτήτων», που διατρέχει και τις τρεις θεματικές και την υποδομή Eleusis: The Living Museum, η οποία καταγράφει όλη τη δραστηριότητα της Ελευσίνας21, τη συνδέει με σχετικό υλικό απ’ όλη την Ευρώπη και δημιουργεί με αυτό τον τρόπο ένα «ζωντανό μουσείο», που υπάρχει τόσο στον ψηφιακό, όσο και στο φυσικό χώρο. Κάθε πρόγραμμα απαρτίζεται από μια σειρά έργων και πρότζεκτ που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Επισκεφθείτε το επίσημο site του Οργανισμού «Ελευσίνα 2021», εδώ.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.