In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αριστοτέλης: Ένα Πνευματικό Hotspot στο Διηνεκές

2.400 χρόνια από τη γέννησή του μεγάλου Φιλοσόφου

Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) σκιαγράφησε το πολυμαθές σκηνικό της ζωής του, θεωρώντας ότι «η τελειότητα είναι μια τέχνη που κερδίζεται από την κατάρτιση και την εξοικείωση» και επομένως υποστήριξε ότι «είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα». Έχοντας σκωπτικά σχολιάσει ότι για να αποφύγει κάποιος την κριτική, θα πρέπει να μην κάνει τίποτα, να μην λέει τίποτα και να μην είναι τίποτα , ο ίδιος φρόντισε περισσότερο από οποιονδήποτε να κατακτήσει το γνώθι σ’ αυτόν και την εντελέχεια υποστηρίζοντας πάντα την αλήθεια. Μέσα από αυτήν την πρακτική, ασχολήθηκε με όλα τα πεδία γνώσης, μελέτησε όλους τους τομείς της επιστήμης και αναφέρθηκε σε όλες τις γνωστικές πηγές κερδίζοντας την αιωνιότητα μέσα από τις σκέψεις και τα γραπτά του, ώστε να είναι πανταχού παρών, 2400 χρόνια μετά τη γέννησή του, αποτελώντας ένα πνευματικό hostspot στο διηνεκές.

Ο Αριστοτέλης στην Ακαδημία Πλάτωνα

Γεννημένος στα Στάγειρα της ανατολικής Χαλκιδικής, ο Αριστοτέλης συγκέρασε τη σχολή των Ιωνίων φιλοσόφων με εκείνη των Αττικών. Στο 368 π.Χ., σε ηλικία 17 ετών, ήρθε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Παρέμεινε 20 χρόνια έχοντας εξελιχθεί σε έναν εξαίρετο λόγιο, επιστήμονα και φιλόσοφο, κατακτώντας την επιθυμητή εντελέχεια, την αυτοπραγμάτωση, τόσο ως κοινωνικό ον όσο και ως φιλόσοφος, με σαφώς διαφοροποιημένη φιλοσοφική σκέψη από εκείνη του δασκάλου του, Πλάτωνα.Ο Αριστοτέλης στην Άσσο, Λέσβο και Μίεζα

Μετά το θάνατο του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης, προσκεκλημένος του Ερμεία, διέμενε στην Άσσο, της Μυσίας, περιοχή κοντά στην Τρωάδα από το 348 έως το 345 π.Χ. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε την Πυθιάδα, μέλος της οικογένειας του κυβερνήτη, που διατηρούσε στενές σχέσεις με το Φίλιππο Β, της Μακεδονίας. Στη συνέχεια, μετέβη στο νησί της Λέσβου όπου για τα επόμενα δύο χρόνια συνεργάστηκε με το Θεόφραστο στο πεδίο της βιολογίας και στη ζωολογία με επιστημονικό άξονα εκείνον των παρατηρήσεων και ερμηνειών φυσικών φαινομένων. Το 343 π.Χ., έλαβε πρόσκληση από τον Φίλιππο Β να πάει στη Μίεζα, κοντά στην Πέλλα, για να διοριστεί ως επικεφαλής της Βασιλικής Ακαδημίας της Μακεδονίας και να αναλάβει την εκπαίδευση του τότε εφήβου Αλέξανδρου, διάδοχου του Φιλίππου, καθώς και άλλων παιδιών ευγενών, όπως του Πτολεμαίου και του Κάσσανδρου.

Ο Αριστοτέλης, το Λύκειο και η Περιπατητική Σχολή

Το 335 π.Χ, επέστρεψε στην Αθήνα, όπου, υπό την προστασία και την υποστήριξη του Αντίπατρου (π. 398 έως 319 π.Χ.), αντιβασιλέα του Αλέξανδρου και επιμελητή του Μακεδονικού κράτους, ο Αριστοτέλης άρχισε να διδάσκει στο Λύκειο. Αυτό ήταν, αρχικά ένα γυμνάσιο και προγενέστερα ένας δημόσιος χώρος συνάντησης που ονομαζόταν έτσι προς τιμήν του πολιούχου του Λύκιου Απόλλωνα, στην ανατολική πλευρά της Αθήνας. Εκεί ίδρυσε την Περιπατητική Σχολή. Ο Αριστοτέλη, ενώ περπατούσε κάτω από ένα προστατευμένο μέρος, έδινε διαλέξεις, τις δυσκολότερες το πρωί σε στενότερο κύκλο (εωθινός περίπατος), και τις ευκολότερες το απόγευμα σε ευρύτερο κοινό (δειλινός περίπατος). Οι συμμετέχοντες, περιπατητικοί, ακολουθούσαν εσωτερικούς και εξωτερικούς κανονισμούς, ενώ συμμετείχαν σε συσσίτια και συμπόσια.

Ο θάνατος του Αριστοτέλη στη Χαλκίδα

Λίγο μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, το 322, μέσα σε έντονο αντι-Μακεδονικό κλίμα στην Αθήνα, υπήρξαν κατηγορίες εναντίον του Αριστοτέλη για ασέβεια. Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος διέφυγε στη Χαλκίδα, γιατί όπως είπε ο ίδιος δεν ήθελε να επιτρέψει στους Αθηναίους να αμαρτήσουν για δεύτερη φορά κατά της φιλοσοφίας, κάνοντας έμμεση αναφορά στη δίκη και την εκτέλεση του Σωκράτη. Ο Αριστοτέλης πέθανε από φυσικά αίτια την ίδια χρονιά στη Χαλκίδα.
Η συνεισφορά του Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης θεωρείται ως ο πρώτος διαχρονικά επιστήμονας με πραγματείες στη φυσική, τη βιολογία, τη ζωολογία, τη μεταφυσική, τη λογική, την ηθική, τη ρητορική, την ποίηση, το θέατρο και τη μουσική μεταξύ άλλων. Ανέπτυξε το πρώτο ολοκληρωμένο δυτικό φιλοσοφικό σύστημα. Έθεσε τις βάσεις της εμπειρικής μεθοδολογίας, θεωρώντας ότι η γνώση στηρίζεται στην αντίληψη. Ήταν από τους πρώτους που κατέταξαν είδη χλωρίδας και πανίδας και τα μελέτησαν. Μέσω της παρατήρησης και της ερμηνείας διατύπωσε ορισμούς σχεδόν σε όλους και για όλους τους τομείς της φιλοσοφίας, της ηθικής, της πολιτικής, των τεχνών και των επιστημών. Πίστευε με πάθος στην αξία της εκπαίδευσης και της παιδείας και της ανωτερότητας της ποίησης έναντι της ιστορίας, εφόσον η πρώτη εκφράζει το καθολικό, γενικό και διαχρονικό και επομένως αποτελεί την πεμπτουσία της μάθησης. Αυτή του η θεώρηση πιθανώς εξηγεί γιατί έκανε μια ειδική έκδοση της Ιλιάδας για τη διδαχή του Αλέξανδρου.

Το 2016 η Παγκόσμια Νόηση τιμά τον Αριστοτέλη

Με την ευκαιρία των 2400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη, η UNESCO ανακήρυξε το 2016 «Επετειακό έτος Αριστοτέλη». Με αφορμή την ίδια επέτειο, το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Παγκόσμιο Συνέδριο με τίτλο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, από τις 23 έως τις 28 Μαΐου, 2016. Το Συνέδριο αυτό έχει την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP), της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Θα λάβει χώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στα Στάγειρα, και στην αρχαία Μίεζα. Επίσης, η Διεθνής Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και η Φιλοσοφική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνουν Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα: «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη» που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου, 2016. Και αυτό το Συνέδριο θα είναι υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP). Τέλος, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, θα διοργανωθούν Διεθνή Συνέδρια με θέμα «Ο Αριστοτέλης Σήμερα 2400 ΧΡΟΝΙΑ 2016» σε πόλεις όπως στη Χαϊδελβέργη, την Πάδοβα, το Παρίσι, το Ελσίνκι, τη Λισαβόνα, τη Μόσχα, την Κόρδοβα και την Αθήνα.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.