In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

2016 Έτος Ελλάδας στη Ρωσία

Με την επίσημη παρουσίαση τριών χρυσών σκυθικών αντικειμένων ανυπολόγιστης αξίας από τις συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης στο Μουσείο της Ακρόπολης και της υπογραφής Κοινού Πρακτικού μεταξύ των δύο μερών, «άνοιξε» και επίσημα στις 11 Μαρτίου η αυλαία για το αφιερωματικό έτος «Η Ελλάδα στη Ρωσία - Η Ρωσία στην Ελλάδα 2016», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των δύο κυβερνήσεων. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε τον «προπομπό» περισσότερων από εκατό εκδηλώσεων στους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, της γεωργίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας κ.ά., που έχουν προγραμματιστεί εντός του 2016 στην Ελλάδα και στη Ρωσία, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.

Η διοργάνωση του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016» συμπίπτει με μια περίοδο, κατά την οποία, λόγω και της γενικότερης γεωπολιτικής συγκυρίας στην περιοχή, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος Ρώσων ταξιδιωτών να επισκεφθούν την Ελλάδα. Τα πρώτα στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση πως φέτος οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα είναι πιθανό να υπερβούν ακόμη και το 1 εκατ., κάτι που θα σημαίνει διπλασιασμό τους σε σχέση με το 2015. Σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να δώσει η αύξηση έως και 50% των Κέντρων Θεωρήσεων (Visa Application Center, VCA) της Ελλάδας στη Ρωσία, φτάνοντας συνολικά στα 27, που θα λειτουργούν στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη κ.α. Μάλιστα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης της βίζας ενισχύεται ήδη το προσωπικό στα ελληνικά προξενεία, αν και η χορήγηση θεωρήσεων για την Ελλάδα είναι από τις ταχύτερες, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ε.Ο.Τ. είχε φέτος ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις INTOURMARKET (Μόσχα, 19-22 Μαρτίου), που είναι η κύρια τουριστική έκθεση της Ρωσίας, ΜΙΤΤ (Μόσχα, 23-26 Μαρτίου), μία από τις πέντε μεγαλύτερες στον κόσμο και για πρώτη φορά στη σημαντικότερη τουριστική έκθεση της βορειοδυτικής περιοχής της Ρωσίας LETO (Αγία Πετρούπολη, 1-3 Απριλίου), με τα μηνύματα από αυτές να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της ΜΙΤΤ και σε συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας Έλενα Κουντουρά με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alla Υurievna Manilova και τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας Rostourism Οleg Safonov, συμφωνήθηκε να διοργανωθεί στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο ελληνορωσικό φόρουμ για τον τουρισμό καθώς και διάσκεψη για τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό.
Μιλώντας στην επίσημη ελληνική ιστοσελίδα για το «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία 2016» (www. elru2016.gr), ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, σημειώνει πως η πρωτοβουλία αυτή «είναι βέβαιο ότι θα φέρει πιο κοντά Ελλάδα και Ρωσία. Οι δύο χώρες προγραμματίζουν πολλές σημαντικές εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς, που σημαίνει ότι οι πολίτες της Ρωσίας θα μάθουν περισσότερα για τον δικό μας πολιτισμό, την ιστορία και τις τουριστικές επιλογές, αλλά και το αντίστροφο. Είμαστε σίγουροι ότι κάθε Ρώσος πολίτης που θα επισκεφτεί τις εκδηλώσεις μας και θα δοκιμάσει εκεί την κουζίνα μας ή θα δει τους θησαυρούς των μουσείων μας, θα θελήσει να επισκεφτεί την Ελλάδα και να απολαύσει την εμπειρία του επισκέπτη της, ξανά και ξανά. Εξάλλου, φέτος προσφέρεται η ευκαιρία στους τουριστικούς πράκτορες, που συνεργάζονται με την Ελλάδα, να ενισχύσουν τη θέση τους σε μια δύσκολη για τη ρωσική τουριστική αγορά περίοδο».

Αναφερόμενος στα στοιχεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που οι Ρώσοι τουρίστες βρίσκουν ελκυστικά, ο Δ. Τρυφωνόπουλος εξηγεί ότι «εκτιμούν πραγματικά τις ελληνικές παραλίες και τις διακοπές στη θάλασσα. Επίσης, κάθε χρόνο επεκτείνονται τα προγράμματα επίσκεψης αρχαιολογικών χώρων. Παλαιότερα στη Ρωσία ακουγόταν μόνο ονομασίες Παρθενώνας, Κνωσός, Μυκήνες, αλλά τώρα οι τουρίστες ταξιδεύουν σε πιο μακρινές περιοχές της χώρας για να γνωρίσουν και άλλους θησαυρούς του πολιτισμού μας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μορφές τουρισμού που δεν είναι αρκετά προβεβλημένες στη ρωσική αγορά. Συνεπώς, θέλουμε να προβάλουμε δυναμικά στους Ρώσους τουρίστες τον ιαματικό, γαστρονομικό, θρησκευτικό, αθλητικό τουρισμό κ.ά.».

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, ο Ε.Ο.Τ. προετοιμάζει σειρά από γαστρονομικές παρουσιάσεις στη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις, καθώς και συμμετοχή σε στοχευμένες θεατρικές παραστάσεις, ενώ τον Μάιο στο GUM της Μόσχας θα υπάρχει ειδικό περίπτερο της Ελλάδας, όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πάρει αναλυτικές τουριστικές πληροφορίες για τη χώρα.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.