In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Γενικές πληροφορίες

Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποιες γενικές αλλά απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για την Ελλάδα, πριν ταξιδέψετε αλλά και κατά την παραμονή σας σε αυτή.

Πρωτεύουσα της Χώρας : Αθήνα

Επίσημη γλώσσα : Ελληνικά

Νόμισμα: Eυρώ (€ EUR)

Ώρα Ελλάδος : GMT +2 

Κλίμα: Eύκρατο μεσογειακό

Πληθυσμός: 11.306.183 (εκτίμηση 2010)

Πολίτευμα : Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία 

Κωδικός κλήσης: Ο διεθνής κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι +30


Εθνικές εορτές και αργίες
 

- Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου

- Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου. 

Γίνεται καθαγιασμός των υδάτων στην περιοχή του Πειραια και σε άλλες πόλεις. Ρίχνεται ο Σταυρός στη θάλασσα και νεαροί άνδρες βουτούν για να τον πιάσουν.

- Καθαρά Δευτέρα

41 ημέρες πριν το Πάσχα. Είναι η ημέρα που ξεκινά η νηστεία. Την Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες πετούν χαρταετούς, τρώνε νηστήσιμα φαγητά και γιοτάζουν τα κούλουμα. Οι Αθηναίοι συγκεκτρώνονται στο λόφο του Φιλοπάππου.

- Ημέρα της Ανεξαρτησίας και Γιορτή του Ευαγγελισμού: 25η Μαρτίου. Στρατιωτική παρέλαση.

- Πάσχα:

Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα. Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής κάθε εκκλησία στολίζει έναν επιτάφιο. Κατά την περιφορά του Επιταφίου, πομπή την οποία ακολουθεί ο κόσμος κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια και ψάλλοντας ύμνους, γεμίζουν οι δρόμοι κάθε πόλης και κάθε χωριού της χώρας.

Ανάσταση. Γιορτάζεται τα μεσάνυχτα, την παραμονή του Πάσχα, με πυροτεχνήματα και λαμπάδες.

Ημέρα του Πάσχα. Παραδοσιακά, την ημέρα του Πάσχα οι Έλληνες τρώνε σουβλιστό αρνί. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τραγούδια και χορούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Εργατική Πρωτομαγιά: 1η Μαϊου. 

Πολλές γιορτές λουλουδιών σε όλη την Αθήνα.

- Πεντηκοστή

Γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα.

- Κοίμηση της Θεοτόκου: 15η Αυγούστου.

- 28η Οκτωβρίου

Εθνική εορτή. Σχολική & στρατιωτική παρέλαση.

- Χριστούγεννα: 25η -26η Δεκεμβρίου

 

Συναλλαγματικές Ισοτιμίες

Η Ελλάδα είναι μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Όπως και στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., τα νομίσματα του ευρώ είναι οκτώ και κυκλοφορούν σε τιμές των: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 και 2 ευρώ. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε τιμές των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αναγράφονται ευκρινώς σε όλες τις τράπεζες που δέχονται συνάλλαγμα, ενώ οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν να προμηθευτούν ευρώ από τα ATMs των συνεργαζόμενων τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανοικτές για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη από 8:00 εως 14:30 και Παρασκευή απο 8:00 εως 13:30, εκτός από τις αργίες.

Ανταλλαγές ευρώ με οποιοδήποτε ξένο νόμισμα πραγματοποιούνται και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος που βρίσκονται στα αεροδρόμια και σε ορισμένα κεντρικά λιμάνια, στις μεγάλες πόλεις, καθώς και σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Για ανταλλαγές συναλλάγματος χρειάζεται διαβατήριο.

 

Υγεία και Ασφάλεια

Οι επισκέπτες που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και επιθυμούν να τύχουν στην Ελλάδα της αναγκαίας υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) / European Health Card (EHIC) ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο, το οποίο θα εκδώσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός τους φορέας και με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή όλο των εξόδων νοσηλείας.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η αναγκαία περίθαλψη στην Ελλάδα χορηγείται από:

- τις Μονάδες Υγείας ή τα κατά τόπους ιατρεία

- τα Περιφερειακά Ιατρεία (πρώην αγροτικά) ή τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ.

- τα συμβεβλημένα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων.

Για όσους η χώρα τους δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, για να τύχουν της αναγκαίας υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συμβουλευτούν τον ασφαλιστικό τους φορέα πριν ταξιδεύσουν.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε:
 
- EKAB (ασθενοφόρα): 166

- SOS Ιατροί : 1016

- Εφημερεύοντα Νοσοκομεία & Κλινικές: 1434

- Φαρμακεία: 1434

- Τηλεφωνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210-77 93 777

- Ανοικτή γραμμή πληροφόρησης για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά : 210- 36 17 089 

- Άμεση δράση: 100

-Τουριστική Αστυνομία: 1571

 

Για πληροφορίες και αναλυτική ειδησεογραφία σχετικά με τα πολιτικά, διπλωματικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα, δείτε επίσης:

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (Α.Π.Ε.) – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Μ.Π.Ε.)
Δελτίο Ελληνικής Ειδησεογραφίας της «Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης»

 

Αποτελέσματα
ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Σταθμοί τουριστικής αστυνομίας

Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΔΡΑ...

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.