In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Καλλιεργώντας τον «κόκκινο χρυσό»

Η αφετηρία καλλιέργειας του κρόκου στον ελλαδικό χώρο τοποθετείται χρονικά πριν από 3.000 χρόνια, στη Μινωική Κρήτη, όπου το πανέμορφο άνθος αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς Φύσης. Σήμερα καλλιεργείται και αναπτύσσεται κάτω από τον ήλιο της Μακεδονίας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά του Νομού Κοζάνης, όπου πριν από 300 χρόνια έμποροι της περιοχής τον μετέφεραν από την Ευρώπη. 

Από τότε και κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι φυτεύουν τους βολβούς κρόκου που ανθοφορούν το φθινόπωρο και μετατρέπουν με μαγικό τρόπο τις ξηραμένες ωχρές εκτάσεις σε μια θάλασσα από απέραντο μοβ!

Σας προτείνουμε λοιπόν:

• Να επισκεφτείτε τα κροκοχώρια της Κοζάνης από τα μέσα Οκτωβρίου για να ζήσετε από κοντά τη μοναδική εμπειρία της συλλογής του άνθους του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο.

• Να ακολουθήσετε τους παραγωγούς: Από νωρίς το πρωί θα τους συναντήσετε παραγωγούς με τις οικογένειές τους σε συντροφιές, γονατισμένους να συλλέγουν προσεκτικά τους ανθούς μέσα στις ποδιές τους, κάνοντας μέχρι το τέλος της ημέρας το τοπίο να μοιάζει «ολόγυμνο». Και όμως με μαγικό τρόπο, το επόμενο πρωί, θα έχει ανθοφορήσει και πάλι!

• Για 20-25 ημέρες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου με υπομονή και δεξιοτεχνία οι κάτοικοι συνεχίζουν την κοπιαστική αυτή εργασία. Στο τέλος της ημέρας, και παρά την κούρασή τους, μεταφέρουν στα σπίτια τους ανθούς που έχουν συγκεντρώσει σε μεγάλα κοφίνια για να ξεκινήσει η διαδικασία διαχωρισμού των πετάλων από τα στίγματα και τους στήμονες, προτού αυτά μαραθούν.

• Ακολουθεί στη συνέχεια η ξήρανση της σοδειάς. Αυτή είναι και η πιο σημαντική και λεπτή διαδικασία για να διατηρηθούν αναλλοίωτες όλες οι πολύτιμες ιδιότητές του κρόκου και να βελτιωθεί η ποιότητά του, χωρίς να χαθεί η χρωστική του δύναμη και το αιθέριο έλαιό του.

• Σε μια θερμοκρασία μέχρι 40οC ο κρόκος στεγνώνει σε 8-12 ώρες. Μετά την αποξήρανση συσκευάζεται μέσα σε πλαστικές σακούλες και οι γυναίκες της περιοχής ασχολούνται υπομονετικά με το διαχωρισμό των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες, τη γύρη και τις ξένες προσμείξεις. Η εργασία αυτή που γίνεται με το χέρι, χωρίς τη συμβολή της τεχνολογίας, διαρκεί από 20 μέχρι και 60 ημέρες. Τότε πλέον το προϊόν είναι έτοιμο να παραδοθεί στο Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης για να συσκευαστεί και να φτάσει στα δικά σας χέρια.

Απομένει σε εσάς να τον αξιοποιήσετε με όποιον τρόπο επιλέξετε!

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.