In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Ελληνικό γιαούρτι

Πλούσια, διαχρονική, διατροφική αξία

Το γιαούρτι, μία από τις αρχαιότερες τροφές, είναι ένα από τα εξαιρετικά προϊόντα της μεγάλης κτηνοτροφικής παράδοσης της Ελλάδας. Παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα το οποίο πήζει και ζυμώνεται με τη βοήθεια δύο καλοηθών βακτηρίων. Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι – πυκνό, κρεμώδες και ιδιαίτερα γευστικό - παράγεται από αγνό πρόβειο γάλα, συνήθως από μικρές γαλακτοκομικές μονάδες. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε κεσεδάκια ή σε πήλινα δοχεία με τη χαρακτηριστική «πέτσα» του που συμπυκνώνει όλο το άρωμα και τη νοστιμιά

Οι μεγάλες γαλακτοκομικές μονάδες στην Ελλάδα βασίζονται στη χρήση του αγελαδινού γάλακτος για την παραγωγή μιας σειράς γιαουρτιών εξαιρετικής ποιότητας: αγελάδας σκέτο από πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα∙ γιαούρτια ειδικά για παιδιά εμπλουτισμένα με τα κατάλληλα συστατικά για σωστή ανάπτυξη και θρέψη∙ αγελαδινό στραγγιστό (από 0% έως 10% λιπαρά) με ανθόγαλα, κομματάκια φρούτων ή δημητριακά, ιδανικό ως επιδόρπιο αλλά και στη μαγειρική. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το στραγγιστό γιαούρτι έχει κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού, παρουσιάζοντας ραγδαία αύξηση πωλήσεων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ενδεικτική είναι η αναφορά της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία σε άρθρο της, χαρακτήρισε την αύξηση των πωλήσεων στραγγιστού γιαουρτιού στις Η.Π.Α. ως «τίποτε λιγότερο από αστρονομική».

Η συνταγή της υγείας

Το γιαούρτι, απαραίτητο στο καθημερινό διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων, αποτελεί μια πολύτιμη και εύπεπτη τροφή με υψηλή βιολογική αξία. Πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνες βοηθά, μεταξύ άλλων, στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος και γενικότερα στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

Υπέροχο με κάθε γεύμα

Το γιαούρτι χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ελληνική μαγειρική: μπαίνει πάνω από το πιλάφι ή ως δροσιστικό συνοδευτικό σε πικάντικα μεζεδάκια. Σερβίρεται με ψητά και τηγανητά λαχανικά, κεφτεδάκια και ψητά κρεατικά. Χρησιμοποιείται ως σάλτσα, ως ντρέσιγκ σε διάφορες σαλάτες, ψήνεται πάνω στο κοτόπουλο και ορισμένα πιάτα βοδινού κρέατος μέχρι να πήξει και να δέσει σαν μπεσαμέλ. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, ανακατεύεται με αγγουράκι και σκόρδο για να κάνει το γνωστό μας τζατζίκι, ή τοποθετείται σε αλμυρές πίτες από καλαμποκάλευρο, μια παράδοση των βόρειων ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, σερβίρεται ως δροσερή καλοκαιρινή σούπα.

Στροβιλίζεται με μέλι, γλυκά του κουταλιού, φρέσκα φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά, ως ένα ενδιάμεσο σνακ με λίγες θερμίδες. Η θεϊκή γεύση του προσδίδει ιδιαίτερη αίσθηση στα γλυκίσματα, τα κουλουράκια και τα κέικ με γλυκιά ή αλμυρή γεύση.

Φτιάξτο μόνος σου…

Η παρασκευή του γιαουρτιού είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς δεν απαιτούνται συντηρητικά ή σταθεροποιητικές ουσίες. 

Απλά, ακολουθείστε τη συνταγή που σας δίνουμε και θα έχετε το δικό σας σπιτικό γιαούρτι σε 5 βήματα:

Τι χρειάζεστε:

-1 λίτρο γάλα

-1 γεμάτη κουταλιά της σούπας έτοιμο γιαούρτι

Πώς το κάνετε:

-Θερμάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα μέχρι αυτό να αρχίσει να φουσκώνει ανακατεύοντας ελαφρά για να μην κολλήσει.

-Κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 45 βαθμούς κελσίου. Αν δεν διαθέτετε ειδικό θερμόμετρο κουζίνας ένας πρακτικός τρόπος για να καταλάβετε πότε το γάλα έχει φτάσει στη κατάλληλη θερμοκρασία είναι να βάλετε μέσα στο γάλα το μικρό σας δακτυλάκι και να μετρήσετε μέχρι το 20 χωρίς να σας καίει.

-Αραιώστε το έτοιμο γιαούρτι σε λίγο κρύο γάλα και προσθέστε το στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. 

-Αδειάστε το τελικό μίγμα σε ένα πήλινο σκεύος.

-Σκεπάστε το πήλινο με μια κουβέρτα ώστε να παραμείνει ζεστό και αφήστε το χωρίς να το μετακινήσετε για 3-4 ώρες μέχρι να πήξει.

-Όταν κρυώσει καλά το βάζετε στο ψυγείο και το καταναλώνετε εντός 10 ημερών.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.