In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Παραδοσιακά ζυμαρικά

Χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κουσκουσάκι , κριθαράκι, τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές… Τα ζυμαρικά αποτελούσαν ανέκαθεν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα. Πλασμένα με αγνά υλικά (γάλα, σιτάρι, αυγά ), περιχυμένα με κόκκινη ή λευκή σάλτσα, «χιονισμένα» με μπόλικο τυράκι, «δένουν» τέλεια με θαλασσινά και κρεατικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, αλλά και υπέροχες κρύες σαλάτες με μπόλικα λαχανικά. Πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, υδατάνθρακες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία μάς γεμίζουν ενέργεια και νοστιμεύουν το καθημερινό μας εδεσματολόγιο.



Όπως παλιά…

Παλαιότερα οι νοικοκυρές, ιδίως στα χωριά, έφτιαχναν τα δικά τους σπιτικά ζυμαρικά. Η παρασκευή τους γινόταν πάντα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - συνήθως μετά το θερισμό και το αλώνισμα - οπότε είχαν σε επάρκεια τα απαραίτητα υλικά: σιτηρά, φρέσκο κατσικίσιο γάλα και αυγά. Έπλαθαν τη ζύμη, την έκοβαν ή την έτριβαν στο χέρι και την άπλωναν για να στεγνώσει καλά στον ήλιο. Στη συνέχεια τη φύλαγαν στα κελάρια τους μέσα σε πάνινα σακουλάκια για να έχουν προμήθειες ολόκληρη τη χρονιά.
Στις μέρες μας, την παράδοση των γιαγιάδων ακολουθούν γυναικείοι συνεταιρισμοί και μικρές οικοτεχνίες που δραστηριοποιούνται σ’ ολόκληρη την Ελλάδα παρασκευάζοντας, με το ίδιο μεράκι, άριστης ποιότητας ζυμαρικά δουλεμένα με τα αγνότερα υλικά.

Η πατριδογνωσία των ζυμαρικών

Η ελληνική φαντασία και δημιουργικότητα έχει προσδώσει ευφάνταστες ονομασίες σε ζυμαρικά που, παρότι έχουν την ίδια σύσταση, απαντώνται με διαφορετικά ονόματα ανά την επικράτεια. Ελάτε να σας συστήσουμε μερικά από αυτά:



Στη Πελοπόννησο, ιδίως στην περιοχή της Λακωνίας και της Αργολίδας, το παραδοσιακό ζυμαρικό είναι οι γκόγκες, κλασικό αποκριάτικο πιάτο και όχι μόνο. Με σχήμα που θυμίζει κοχυλάκια, νεροβράζονται, περιχύνονται πρώτα με τριμμένη τοπική μανουρομυζήθρα και στη συνέχεια με καυτό λάδι. Οι στριφτάδες (μικρά σαν ρύζι ζυμαρικά) και τα τουτουμάκια (χυλοπιτάκια) συμπληρώνουν την τοπική παράδοση.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα τα πρωτεία κρατά ο τραχανάς: γλυκός ή ξινός, χοντρός ή ψιλός, με σταρένιο σιμιγδάλι, αλεύρι ή σπασμένο σιτάρι, σκέτος, με βούτυρο, με γάλα ή ντομάτα είναι ιδανικό πιάτο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Λόγω της μεγάλης θρεπτικής του αξίας στις αγροτικές περιοχές τρώγεται ακόμη και ως πρωινό. Ο τραχανάς καταναλώνεται σκέτος, σαν αραιή ή παχύρευστη σούπα με κομματάκια φέτας, μαγειρεύεται μαζί με όσπρια ή λαχανικά, συνοδεύει κρεατικά, προστίθεται ως γέμιση σε πίτες, ντολμαδάκια και λαχανικά. Αναμφίβολα, η Ελλάδα διεκδικεί τον τίτλο της χώρας με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά. 

Στην Ήπειρο στη βασική ζύμη προσθέτουν μανιτάρια. Στη Θράκη σουσάμι και μπούκοβο. Στη Μακεδονία πολτό κόκκινης πιπεριάς. Ο νηστίσιμος τραχανάς γίνεται με αλεύρι ή σιμιγδάλι και πολτό λαχανικών.



Στη Κρήτη ο τραχανάς είναι γνωστός ως χόνδρος (ξινόχονδρος αν ζυμωθεί με ξινισμένο γάλα ή γιαούρτι) και είναι αγαπημένο υλικό της ντόπιας κουζίνας. Παντρεμένος μάλιστα με λαχανικά εποχής και «γυρευτούς» χοχλιούς δίνει ένα πεντανόστιμο φαγάκι που λατρεύουν οι Κρητικοί. Άλλα ιδιαίτερα ζυμαρικά που απαντάμε στο νησί είναι τα σιουφιχτά και τα καλογερίστικα μακαρόνια, ο αβγόχυλος (σαν κοντές ταλιατέλες ), τα χύλοφτα (μοιάζουν με τα λινγκουίνι), τα τριφτούδια (με σχήμα μικρών κόκκων ρυζιού) και το μαγκίρι, μικρά και τετράγωνα ζυμαρικά. Περιχυμένα με καυτό στακοβούτυρο και μπόλικο τριμμένο ανθότυρο είναι απλά θεϊκά!



Στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου το ντόπιο ζυμαρικό είναι οι μακαρούνες. Στην Κάρπαθο και την Τήλο έχουν σχήμα σαν τις ταλιατέλες. Στην Κω λέγονται πασά μακαρούνες και είναι μεγάλα επίπεδα φύλλα ζύμης (σαν φαρδιά λαζάνια), τα οποία μαγειρεύονται νωπά σε στρώσεις με μπόλικο κιμά ή τυρί ανάμεσα. Στην Κάσο μοιάζουν με πένες και συνοδευόμενες με σιτάκα (μαλακό ντόπιο τυρί παρασκευασμένο με ιδιαίτερο τρόπο) αποτελούν τη σπεσιαλιτέ τού νησιού. Η Χίος έχει τα αφτούδια, απλά ζυμαρικά με αλεύρι και νερό σε σχήμα… αφτιών, τις βαλάνες σε σχήμα μικρής σπείρας, ιδανικό συνοδευτικό με κόκορα κοκκινιστό. Το παραδοσιακό ζυμαρικό τής Λήμνου, τα φλομάρια, παρασκευάζονται με αβγά, γάλα και ντόπιο σκληρό σιταρένιο αλεύρι. Κόβονται σε φαρδιές λουρίδες σαν χυλοπίτες ή σε λεπτά κορδόνια σαν μακαρόνια.

Πιάτα με ζυμαρικά που μοσχοβολούν… Ελλάδα



Ματσάτα με κόκορα κοκκινιστό (Παραδοσιακό φαγητό από τη Φολέγανδρο)


Κόβουμε τον κόκορα σε κομμάτια και τον μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο λάδι κρεμμύδι, σκορδάκι, χυμό ντομάτας και μπαχαρικά. Όταν μαλακώσει καλά και δέσει η σάλτσα αφαιρούμε τον κόκορα με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε τα ματσάτα - τα οποία έχουμε βράσει σε αλατισμένο νερό και σουρώσει καλά – και τα ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να απορροφήσουν τη σάλτσα. Τοποθετούμε πάλι τον κόκορα στη κατσαρόλα και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με τριμμένη μυζήθρα.

Κόκκινος τραχανάς (Θρακιώτικη νοστιμιά)

Αυτός ο ιδιαίτερος τραχανάς ζυμώνεται με μικρά κομμάτια κόκκινης πιπεριάς, κόκκινου κολοκυθιού και πατάτας. Για κάθε μερίδα υπολογίζουμε 3 κουταλιές της σούπας τραχανά και 1 φλιτζάνι νερό. Αφού πάρει βράσει το νερό ρίχνουμε τον τραχανά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει. Αν θέλουμε προσθέτουμε χοντροκομμένα κομμάτια φέτας για έξτρα νοστιμιά.



Γιουβετσάκι στη γάστρα (κλασικό κυριακάτικο φαγητό)

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας (μοσχάρι ή αρνί) με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο στη γάστρα και προσθέτουμε χυμό ντομάτας, λίγο πελτέ, σκόρδο, ένα ξυλάκι κανέλας και αλατοπίπερο. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει αρκετά (γύρω στις 2 ώρες). Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.