In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Γλυκιά Χριστουγεννιάτικη τριλογία

Καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν, οι σκέψεις για τις νοστιμιές που θα περιλαμβάνει το εορταστικό τραπέζι έχουν αρχίσει να απασχολούν το μυαλό μας! Αναζητάμε σίγα-σιγά τα πρωτότυπα πιάτα που θα ευχαριστήσουν και ταυτόχρονα θα εντυπωσιάσουν τους εκλεκτούς καλεσμένους μας, καθώς, όπως και να το κάνουμε, οι ιδιαίτερες περιστάσεις απαιτούν ιδιαίτερες γεύσεις!


via GIPHY


Ενώ η «μάχη των πιάτων» που θα απαρτίζουν το τελικό μενού μπορεί να συνεχίζεται για μέρες, όταν φτάνει η επιλογή του γλυκού τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα. Ή μήπως πάλι όχι; Πατροπαράδοτα, την προτίμηση των νοικοκυρών κερδίζει το κλασικό ζευγάρι: οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Στη Μάνη και την Κρήτη, ιδιαίτερα, ακόμη μια μελωμένη αμαρτία, οι δίπλες, έρχονται να συμπληρώσουν τη γλυκιά τριλογία των χριστουγεννιάτικων γλυκών.



Χιονισμένα…
Ο κουραμπιές, αυτή η τραγανή, εύθρυπτη μπαλίτσα, τυλιγμένη σε πάλλευκο σύννεφο άχνης ζάχαρης, αποτελεί το πιο μυρωδάτο σύμβολο των Χριστουγέννων. Όπως κάθε γλυκό, όμως, έχει κι αυτό τα μυστικά του… Έτσι, αν την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να φτιάξετε σπιτικούς κουραμπιέδες θέλετε να ακούσετε τη μαγική φράση « θέλω τη συνταγή» δεν έχετε παρά να λάβετε υπόψη μερικές πολύ βασικές συμβουλές:
· Επιλέξτε το σωστό βούτυρο. Το γάλακτος (αιγοπρόβειο) ή το αγελαδινό – άριστης όμως ποιότητας - είναι το πιο σημαντικό υλικό που θα απογειώσει τη γεύση και το άρωμα του κουραμπιέ.
· Χοντροκόψτε τα αμύγδαλα και καβουρντίστε τα για λίγη ώρα στο φούρνο.
· Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη για να αφρατέψει το μείγμα.
· Προσοχή στο ψήσιμο! Ροδίστε τους ελαφρώς, ώστε να πετύχετε τραγανή υφή.
· Αφήστε τους να κρυώσουν καλά, προτού τους αχνίσετε.



Μελωμένα…
Τη χιονισμένη πυραμίδα των κουραμπιέδων στο γιορτινό τραπέζι συντροφεύει η αντίστοιχη μελένια, με ένα βουναλάκι από μελομακάρονα πασπαλισμένα με καρύδι. Σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες, που σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας σερβίρονται και εκτός Χριστουγέννων (σε γάμους, σε βαφτίσια, το Πάσχα), τα μελομακάρονα είναι απολύτως ταυτισμένα με τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Φτιάξτε τα με τα χεράκια σας και, εκτός από τη βασική συνταγή που σας προτείνουμε, πειραματιστείτε μαζί τους: βουτήξτε τα στη σοκολάτα, χρησιμοποιήστε τζίντζερ, μπύρα, ξύσμα από μανταρίνι, μαύρη ζάχαρη… Τα μελομακάρονα αγαπούν τους νεωτερισμούς!
Τι να προσέξετε:
· Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τα κανελογαρύφαλα και το αρωματικό θυμαρίσιο μέλι θα κάνουν τη διαφορά.
· Δώστε προσοχή στο ζύμωμα (τα μελομακάρονα απαιτούν ελάχιστο) για να μην σφίξει πολύ η ζύμη, καθώς και στο ψήσιμο για να μη σκληρύνουν.
· Δώστε τους σχήματα: κόψτε τα με κουπ πατ σε αστεράκια, μισοφέγγαρα, μακρόστενα ή μπουκίτσες.
· Το μέλωμα απαιτεί μαεστρία. Βουτήξτε τα κρύα σε ζεστό σιρόπι, τόσο ώστε να μαλακώσουν ελαφρά.



Διπλωμένα…
Με καταγωγή από την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τη Μάνη, οι δίπλες είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο που σερβίρεται σε όλες τις «χαρές» αλλά και την Πρωτοχρονιά για να μπει γλυκά ο νέος χρόνος! Έχουν πάρει το όνομά τους από το δίπλωμα (το τύλιγμα) της ζύμης η οποία κόβεται σε διάφορα σχήματα (σπιράλ, φιόγκους, τριανταφυλλάκια), τηγανίζεται σε μπόλικο λάδι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και στη συνέχεια μελώνεται ή σιροπιάζεται.
Στην Κρήτη λέγονται ξεροτήγανα ή αυγοκαλάμαρα. Παρόλο που απαιτούνται ελάχιστα υλικά για την παρασκευή τους, δεν θεωρούνται ιδιαίτερα εύκολο γλύκισμα, αφού όλη η «τέχνη» βρίσκεται στο σωστό τύλιγμα.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.