In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Παραδοσιακή κουζίνα - Έβρος

Στον Έβρο η κουζίνα αξιοποιεί τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα κρέατα, αλλά και τα ψάρια (βάτος, καλκάνι) και τα θαλασσινά που αλιεύονται στο Θρακικό Πέλαγος. Διαδεδομένο φαγητό είναι η "Μπαμπού" (χριστουγεννιάτικο έδεσμα από χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, ρύζι, πράσο, εντόσθια και μπαχαρικά), ο καβουρμάς (χοιρινό ψαχνό κρέας που καβουρντίζεται και μπαίνει σε τσουκάλια σκεπασμένο με λίπος. 

Σήμερα παρασκευάζεται από τα κρεοπωλεία σε βιοτεχνική μορφή και μπαίνει σε χοντρά χοιρινά έντερα. Θεωρείται ιδανική συνοδεία σε ποικιλίες ούζου και μπύρας), τα πέτουρα ή γιουφκάδις (ζυμαρικά από χοντρά φύλλα για πίτα που πλάθονται με τον πλάστη στον σουφρά, στη ζύμη περιέχουν ακόμη γάλα και αυγά, κόβονται σε στενόμακρα κομμάτια, ξεραίνονται στον ήλιο και φυλάγονται σε πάνινα σακούλια. Με τα ίδια υλικά γίνεται και το κους κους που τρίβεται σε μικρά μπαλάκια, το μπληγούρι ή μπουλγκούρ (βρασμένο εκλεκτό σιτάρι, στεγνωμένο στον ήλιο και σπασμένο στον χερόμυλο. 

Μαγειρεύεται μόνο του, όπως το πιλάφι, ή με διάφορα κρέατα). Άλλες "διάσημες" τοπικές σπεσιαλιτέ είναι η κωλμπουρέκ (τυλιχτή πίτα), η κιούλ (σούπα με κοτόπουλο και χυλό από αλεύρι),  ο τραχανάς,
το λάχανο τουρσί, οι λαγγίτες (κρέπες από αραιή ζύμη που ψήνονται στο σάτζι - στρογγυλή λεπτή πέτρινη λεία πλάκα τοποθετημένη σε πυροστιά, επάνω από δυνατή φωτιά και έχει υπερθερμανθεί και τριφτεί με ένα κομμάτι κρεμμύδι - και τρώγονται με ζάχαρη ή πετιμέζι), το ταρατόρ (τζατζίκι)

Στη Σαμοθράκη, το πιο φημισμένο φαγητό είναι το κατσικάκι. Τα ζώα είναι ντόπια και βόσκουν ελεύθερα σε όλο το νησί.

Άλλα εδέσματα του νησιού είναι το μαντί (καβουρντισμένος κιμάς από χοιρινό και φύλλο πίτας με γέμιση ρυζιού), το γοργόβραστο με πιλάφι (νερόβραστο κρέας μεγάλου ζώου και πιλάφι με τον ζωμό και γάλα), το λιωτό (κρέας κοκκινιστό με λιωμένα καρύδια), ο χασλαμάς (χαλβάς στο τηγάνι), τα γλυκά του κουταλιού πραγούοτι (λευκό δαμάσκηνο), καϊσί, καρυδάκι, αγριόσυκο, τα τυριά και κασέρια από το μικρό τυροκομείο στις Μακρυλιές, ο ξινός τραχανάς, η γοργή (επτάζυμα παξιμάδια με μαγιά ρεβυθιού), η "λαμπιργιάτ'ς" ή λαμπριάτης (πασχαλινό φαγητό με κατσικάκι ή αρνάκι με παραγεμισμένη την κοιλιά του με γόμο από ρύζι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, σταφίδες, ζεματισμένα μικρά κομμάτια συκωτιού, ψημένο στο φούρνο), η ζμαρουπατού (νηστίσιμη πίτα με αλεύρι, λάδι και γέμιση τριμμένο κολοκύθι και δυόσμο), η χορτόπιτα (με γέμιση γλυκοχόρταρα, λαψάνες και παπαρούνες), οι χυλοπίτες (ματς (ι) οι πλατειές και φλουμάρια οι λεπτές)

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με τουρσί

Υλικά

1 κοτόπουλο (κατά προτίμηση χωριάτικο)
λάχανο τουρσί (ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού
που θέλουμε να μαγειρέψουμε)
1 καρότο (προαιρετικά)
1 κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά)
ελαιόλαδο (η ποσότητα του λαδιού εξαρτάται από το
λίπος που έχει το κοτόπουλο. Τα χωριάτικα κοτόπουλα
συνήθως έχουν αρκετό. Αν το κρατήσουμε τότε πρέπει η
ποσότητα του λαδιού που θα προστεθεί πρέπει να είναι
μικρή)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το λάχανο, στραγγίζουμε το νερό που έχει και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την πιπεριά και το καρότο κομμένα σε μικρούς κύβους και τα αφήνουμε να βράσουν. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό αν είναι απαραίτητο. Ταυτόχρονα βράζουμε το κοτό¬πουλο σε ξεχωριστό σκεύος με λίγο αλάτι (προσοχή στην ποσότητα του αλατιού γιατί το λάχανο τουρσί έχει αρκε¬τό). Όταν βράσουν και τα δυο, τοποθετούνται σε ταψί και ψήνονται ως ότου ροδίσει το κοτόπουλο. Καλό είναι να ανακατέψουμε το λάχανο στη διάρκεια του ψησίματος για να μη μαυρίσει από επάνω.

 

Μιλινάκια

Τα μιλινάκια αποτελούσαν λιχουδιά κυρίως των μικρών παιδιών και τα έφτιαχναν οι Θρακιώτισσες συνήθως με τα φύλλα που περίσσευαν από πίτα που είχαν φτιάξει. Η παρασκευή τους ήταν πιο γρήγορη και έτσι απασχολούσαν τα μικρά παιδιά που περίμεναν με ανυπομονησία την πίτα να ψηθεί.

Υλικά
1 φλιτζάνι νερό 1 κουταλιά ξύδι '/ζ κουταλάκι αλάτι 1 αυγό (προαιρετικά) αλεύρι όσο πάρει λάδι για το τηγάνισμα

Γέμιση

Το μίγμα της γέμισης μπορεί να ποικίλει: μυζήθρα ή τυρί με αυγά ή σπανάκι με τυρί και αυγά ή κιμά καβουρδισμένο με κρεμμύδι ή πράσο.

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Προσοχή το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτό γιατί θα δυσκολέψει στο άνοιγμα των φύλλων. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί (όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο εύκολα ανοίγουν τα φύλλα). Χωρίζουμε τα φύλλα σε 12 κομμάτια ένα για μιλινάκι. Ανοίγουμε τα φύλλα με το πλαστήρι (οκλαβού όπως λέγεται στη Θράκη) όσο πιο λεπτά μπορούμε και τα γεμίζουμε με τη γέμιση που έχου¬με επιλέξει.

Τα διπλώνουμε έτσι ώστε να πάρουν το σχήμα μεγάλου τετραγώνου και τα τηγανίζουμε.

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.