In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Θαλασσινές νοστιμιές

Η Ελλάδα, με τα χιλιάδες διάσπαρτα νησιά, τις βαθιές καθαρές θάλασσες και τους πλούσιους βυθούς, είναι τόπος ιδανικός για την ευδοκίμηση θαλασσινών γαστρονομικών θησαυρών. Τα ελληνικά ψάρια θεωρούνται από τα νοστιμότερα του κόσμου. Εξαιρετικά εδέσματα αποτελούν και τα οστρακοειδή, που κλείνουν στη μικροσκοπική τους σάρκα όλα τα αρώματα της θάλασσας. Το ιδανικό μέρος για να τα απολαύσετε φρέσκα και λαχταριστά είναι σε ένα παραλιακό ταβερνάκι. Συνοδέψτε τα με παγωμένο ουζάκι ή λευκό κρασί και αφήστε το μεγαλείο της απλότητας να σας συνεπάρει!

 


Έτοιμοι να παραγγείλετε;
Δείτε τις προτάσεις μας.


Τα μεγάλα πελαγίσια ψάρια προσφέρονται για ψητά στα κάρβουνα λουσμένα με μπόλικο λαδολέμονο, ενώ το ψιλό ψαράκι συνήθως ροδοψήνεται στο τηγάνι. Ιδιαίτερες, όμως, παρασκευές συναντάμε σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα ψάρια σαβόρο είναι σήμα κατατεθέν της επτανησιακής κουζίνας∙ ο γαύρος πιλάφι της Καβάλας∙ η μπακαλιαρόπιτα της Κεφαλονιάς∙ οι σουπιές με μαύρο μελάνι της Λευκάδας∙ η αχινοσαλάτα της Κρήτης… Ξεχωριστή γευστική εμπειρία αποτελεί η ψαρόσουπα. Ως γνήσια ελληνική ψαρόσουπα θεωρείται η κακαβιά, η σούπα των ψαράδων: διάφορα μικρά ψαράκια, πετρόψαρα κατά προτίμηση, βρασμένα σε θαλασσινό νερό με μια κούπα ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι στο τέλος για να χυλώσει. Στη σύγχρονη εκδοχή της η κακαβιά περιλαμβάνει και λαχανικά (καρότα, σέλινο, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, πατάτες και φρέσκιες ώριμες ντομάτες).

 


Οι θαλασσινοί μεζέδες προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία και ως ορεκτικά. Τις προτιμήσεις κερδίζουν το λιόκαφτο χταποδάκι στα κάρβουνα, οι γαρίδες σαγανάκι με μπόλικο πιπέρι, τα αχνιστά μύδια, ο μαρινάτος γαύρος με μαϊντανό και ψιλοκομμένο σκορδάκι, τα τηγανητά καλαμαράκια, αλλά και όλων των ειδών τα όστρακα, ωμά με μπόλικο λεμονάκι.


Ως κυρίως πιάτο, μαγειρεμένα συνήθως με ζυμαρικά και μπόλικη ντοματένια σάλτσα, ξεχωρίζουν τα μύδια γιουβέτσι, η γαριδομακαρονάδα, το κριθαρότο με χταπόδι, η μακαρονάδα του ψαρά…

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.