In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αρχική  /  Αξιοθέατα-Δραστηριότητες  /  Γαστρονομία  /  Παραδοσιακή κουζίνα

Παραδοσιακή κουζίνα

Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η ελληνική κουζίνα έχει έντονες επιρροές από τη «γειτονιά» της, ενώ οι μείξεις αυτές σε συνδυασμό με την εγχώρια παράδοση 4.000 περίπου ετών, δίνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό και χαρίζει στον επισκέπτη αξέχαστες γαστρονομικές εκπλήξεις.


Μπορεί ευρύτερα γνωστά να είναι κυρίως ο μουσακάς, το σουβλάκι και η χωριάτικη σαλάτα ωστόσο η ελληνική κουζίνα  αποτελείται από μία τεράστια  ποικιλία πιάτων και πρώτων υλών που μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων.


Στηριγμένη στις μοναδικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης, είτε πρόκειται για φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είτε για γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε για βότανα και μπαχαρικά, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δικαίως θεωρείται μία από τις καλύτερες του κόσμου!

Κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει τις δικές της παραδοσιακές συνταγές! Όλες βασισμένες στα αγνά Ελληνικά προϊόντα και την απλότητα που αναδεικνύει το μεγαλείο της.Οι συνταγές κάθε περιοχής, ορεινής ή  νησιωτικής , ανατολικής ή δυτικής Ελλάδας αποτυπώνουν τον τρόπο ζωής και την τοπική οικονομική και κοινωνική ταυτότητα  κάθε περιοχής.



Πιάτα με ψάρι και ανατολικές επιρροές στα νησιά του αιγαίου, πιάτα με κρέας και σούπες στη βόρεια και ορεινή Ελλάδα. Αξίζει ωστόσο μια ξεχωριστή μνεία το ελληνικό ελαιόλαδο. Συνοδεύει σχεδόν όλα τα πιάτα, είναι αρίστης ποιότητας και έχει αποδειχτεί πολύτιμο για την υγεία. Αλλά και τα λαχανικά, που κατά τεκμήριο καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο εφόσον οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν, έχουν τη δική τους συμβολή στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Γεύσεις όπως της ντομάτας, του καρότου, του μαϊντανού, του σκόρδου, σε συνδυασμό ή ξεχωριστά, πλουτίζουν με τον τρόπο τους την γαστριμαργική πανδαισία.



Σταφύλια, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, πεπόνι,  καρπούζι αλλά και πολλά άλλα φρούτα έχουν τη δική τους μοναδική συμβολή στο πανηγύρι των γευστικών αισθήσεων, ενώ μυρωδικά και βότανα όπως το θυμάρι, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος εκτός από τις γευστικές πανδαισίες που προσφέρουν, έχουν πολλά από αυτά και σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες


Δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να δοκιμάσει τα ελληνικά τυριά, με προεξάρχουσα τη φέτα. Η μοναδική πανίδα στους χλοερούς βοσκότοπους,  δίνει  στο κρέας των ζώων ελευθέρας βοσκής, όπως πρόβατα και κατσίκες μοναδική γεύση, που δεν συναντιέται πουθενά αλλού.

Τέλος, από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους αλιεύονται κάποια από τα νοστιμότερα ψάρια και θαλασσινά, που όπως είναι άλλωστε γνωστό, ως «μεσογειακά» είναι πολύ καλύτερα από εκείνα των ωκεανών. Ένα γεύμα με φρέσκο ψάρι, ψημένο στα κάρβουνα ή μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, θεωρείται μια πραγματική γαστριμαργική απόλαυση.

Αποτελέσματα
ΑΡΤΑΣ
Η κουζίνα της Ηπείρου

Απλή και συναρπαστική Η κουζίνα της Ηπείρου επηρεασμένη από την ιδιομορφία του εδάφους της, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, το κλίμα της και τη μακραίωνη ιστορία της, προσφέρει αμέτρητα...

ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Αράχωβα. Κοσμοπολίτικη αλλά και παραδοσιακή

Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού λουσμένη στο φως∙ μισοκρυμμένη στα σύννεφα ή με τα φώτα της να λαμπιρίζουν τη νύχτα, η Αράχωβα ή Ράχωβα στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου. Χωριάτικα πέτρινα...

ΔΡΑΜΑΣ
Παραδοσιακή κουζίνα της Δράμας

Στο τοπικό φαγητό της Δράμας κυριαρχούν τα εγχώρια κτηνοτροφικά προϊόντα, τα άφθονα ποταμίσια ψάρια, οι πίτες, τα χειροποίητα ζυμαρικά και οι παραδοσιακές συνταγές των κατοίκων ποντιακής και...

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Η γαστρονομία της Ρόδου

Ταξίδι στις γεύσεις των Ιπποτών Η Ρόδος, ένας από τους πιο διάσημους και αγαπημένους προορισμούς της Ελλάδας ιδιαίτερα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Οι λάτρεις των καλών γεύσεων...
Παραδοσιακή κουζίνα - Κως

Αρκετές και ενδιαφέρουσες είναι οι τοπικές συνταγές της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που οι νοικοκυρές της Κω παρασκευάζουν συνήθως στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Οι πλέον χαρακτηριστικές από...

ΕΒΡΟΥ
Παραδοσιακή κουζίνα - Έβρος

Στον Έβρο η κουζίνα αξιοποιεί τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα κρέατα, αλλά και τα ψάρια (βάτος, καλκάνι) και τα θαλασσινά που αλιεύονται στο Θρακικό...

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Η κουζίνα της Ηπείρου

Απλή και συναρπαστική Η κουζίνα της Ηπείρου επηρεασμένη από την ιδιομορφία του εδάφους της, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, το κλίμα της και τη μακραίωνη ιστορία της, προσφέρει αμέτρητα...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη - Ένας γαστριμαργικός παράδεισος

Έχοντας δίπλα της ένα γενναιόδωρο Αιγαίο με κάθε λογής θαλασσινά, τις ευλογημένες πεδιάδες της περιφέρειάς της για φρέσκα λαχανικά και φρούτα και τις ορεινές βοσκές που χαρίζουν ιδιαίτερη νοστιμιά...

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η κουζίνα της Ηπείρου

Απλή και συναρπαστική Η κουζίνα της Ηπείρου επηρεασμένη από την ιδιομορφία του εδάφους της, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, το κλίμα της και τη μακραίωνη ιστορία της, προσφέρει αμέτρητα...

ΚΑΒΑΛΑΣ
Παραδοσιακή κουζίνα - Καβάλα

Στο τοπικό φαγητό της Καβάλας κυριαρχούν τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊoντα της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής της περιοχής. Εδώ συνδυάζονται οι πατροπαράδοτες συνταγές των ντόπιων με τις...

ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κερκυραϊκές νοστιμιές

Το μικροκλίμα της Κέρκυρας – οι υψηλές βροχοπτώσεις, η υγρασία – αλλά και το ήπιο ανάγλυφο του εδάφους, αποτελούν ιδανικές συνθήκες για ν’ ανθίσει και να καρποφορήσει η εύφορη Κερκυραϊκή γη. Από...

ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Η παραδοσιακή κουζίνα Σαντορίνης

Σαντορίνη: Ένας μεγάλος γαστρονομικός μικρόκοσμος Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς το πιο εμβληματικό νησί της Ελλάδας. Είναι και η έδρα ενός γαστρονομικού κοσμοπολιτισμού∙ ενός παραδείσου για τους...
Νιώτικη κουζίνα Ιος

Η νιώτικη κουζίνα περιείχε μια ποικιλία φαγητών και γλυκών, φτιαγμένων από τοπικά προϊόντα (σιτάρι, κριθάρι, όσπρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά είδη): Τα τσιμέτια, άνθη κολοκυθιάς με γέμιση...
Παραδοσιακά προϊόντα και τοπική κουζίνα της Τήνου

Παραδοσιακά προϊόντα Το νησί της Τήνου είναι γεωργικό και κτηνοτροφικό. Παράγει κριθάρι, βρώμη και λίγο σιτάρι. Επίσης, καλλιεργείται το αμπέλι: η Τήνος φημίζεται για τα εξαιρετικά λευκά κρασιά...
Παραδοσιακή κουζίνα -Ανάφη

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια στη Χώρα, το λιμάνι, το Κλεισίδι και το Ρούκουνα, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές τοπικές γεύσεις. Παραδοσιακά πιάτα της Ανάφης είναι: Αιμαθιές της...
Παραδοσιακή κουζίνα - Άνδρος

Φρουτάλια: μια απλή συνταγή ομελέτας με αυγά πατάτες, λουκάνικο και παστό κρέας, που τα μυστικά της Ανδριώτικης κουζίνας την αναβαθμίζουν σε μοναδική γευστική...
Παραδοσιακή κουζίνα - Μύκονος

Η μυκονιάτικη κουζίνα ξεχωρίζει για την ποικιλία των γεύσεών της. Η κουζίνα της Μυκόνου περιλαμβάνει πιάτα όπως χοιρινό µε λάχανο ή χόρτα, λουκάνικα, κολιούς με κάπαρη, μαραθοκεφτέδες,...
Παραδοσιακή κουζίνα - Νάξος

Τα κύρια παραδοσιακά πιάτα της Νάξου έχουν ως βάση τους το κρέας και τις πατάτες, χωρίς να λείπουν και πιάτα με λαχανικά. Πιο γνωστά είναι: το «ρόστο» (κοκκινιστό κρέας), το γεμιστό αρνί, το...
Ταξίδι στις Κυκλάδες με οδηγό τη γεύση

Η ιδιαίτερη μορφολογία της κυκλαδίτικης γης και το μικροκλίμα του κάθε νησιού παίζουν, εδώ και αιώνες, πρωταρχικό ρόλο στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Κοινό τους χαρακτηριστικό οι εξαιρετικές...

ΛΕΣΒΟΥ
Η γαστρονομία της Λέσβου

Το στολίδι του βορειοανατολικού Αιγαίου, πέρα από τις φυσικές ομορφιές και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα βασισμένη στα τοπικά «γεννήματα» της...

ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Γεύσεις από τη Λευκάδα

Η Λευκάδα, η καλλονή του Ιονίου πελάγους, πέρα από τις διάσημες παραλίες και τα γραφικά ορεινά κεφαλοχώρια, παράγει εκλεκτά προϊόντα που φημίζονται για τη μοναδικότητα και τη νοστιμιά τους....

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου

Κατά την επίσκεψή σας στον Βόλο, την πόλη των Αργοναυτών, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσετε κάποιο τσιπουράδικο. Από την Νέα Ιωνία έως τον Άνευρο και από τον Άνω Βόλο μέχρι την παραλία 600 (!)...

ΞΑΝΘΗΣ
Παραδοσιακή κουζίνα της Ξάνθη

Στο νομό Ξάνθης το φαγητό είναι ιδιαίτερο. Εδώ συνδυάζονται οι πατροπαράδοτες θρακιώτικες γεύσεις και συνταγές με τις επιρροές από τη Μικρά Ασία και την παράδοση των Πομάκων της περιοχής.  Οι...

ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Η κουζίνα της Ηπείρου

Απλή και συναρπαστική Η κουζίνα της Ηπείρου επηρεασμένη από την ιδιομορφία του εδάφους της, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, το κλίμα της και τη μακραίωνη ιστορία της, προσφέρει αμέτρητα...

ΧΑΝΙΩΝ
Στα Χανιά της γεύσης…

Κατάφυτοι ελαιώνες, αμπέλια και οπωρώνες προσφέρουν απλόχερα τις αγνές πρώτες ύλες που συνθέτουν τον μύθο της φημισμένης κρητικής διατροφής. Το οδοιπορικό της γεύσης στα Χανιά ξεκινάει με την...

ΧΙΟΥ
Γεύσεις από τη Χίο

Μυροβόλος και φιλόξενη όλο το χρόνο, η Χίος αποτελεί ένα μωσαϊκό εικόνων, εμπειριών και γεύσεων. Το ήπιο μεσογειακό κλίμα σε συνδυασμό με το πλούσιο έδαφος του νησιού ευνοεί την παραγωγή πολλών...

ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα

Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο με το πλεούμενο της γεύσης, μεθυστικά αρώματα φρεσκάδας μας κυριεύουν. Νόστιμες λευκές ή κόκκινες σάλτσες, καλόβραστα χυλωμένα όσπρια, άνυδρα κηπευτικά, ψωμί και παξιμάδι με...
Ελληνική μαγειρική| Τα αρώματα των τόπων!

Η ελληνική μαγειρική, με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της, με τους σοφούς, ευεργετικούς συνδυασμούς και τη γνώση αιώνων απολαμβάνει προνομιακή θέση στην παγκόσμια κουλτούρα της...
Η Κρήτη στο πιάτο σας

Η γαστρονομική παράδοση του νησιού έχει τις ρίζες της στη μινωική εποχή. Οι νωπογραφίες της Κνωσού και άλλα ανασκαφικά ευρήματα βεβαιώνουν ότι ακόμη και 4.000 χρόνια πριν οι αρχαίοι Κρήτες...
Η Μακεδονίτικη κουζίνα

Οι εύφορες πεδιάδες, οι ζωοδότρες λίμνες και τα ποτάμια, αλλά και το Αιγαίο πέλαγος που την τροφοδοτεί με κάθε λογής θαλασσινά, προσφέρουν γενναιόδωρα στη μακεδονίτικη κουζίνα άριστες πρώτες ύλες για...
Λαχταριστές παραδοσιακές πίτες

Αλμυρές και γλυκές, με φύλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές ή τριγωνικές, καθημερινές ή γιορτινές, απλές και πολύπλοκες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής...
Το σαρακοστιανό τραπέζι

Μετά το τρικούβερτο γλέντι της Αποκριάς και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, ακολουθούν τα κούλουμα, ο υπαίθριος εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας. Μεγάλες παρέες ξεχύνονται στην εξοχή για να...

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2017.