In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Κεφαλονίτικη Αμυγδαλόπιτα

Στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, την Κεφαλονιά, η αμυγδαλόπιτα κρατά τα σκήπτρα στον τομέα του γλυκού. Το αφράτο παντεσπάνι, το σιρόπι και το τραγανό αμύγδαλο “μαγεύουν” τους γευστικούς μας κάλυκες. Προσφέρεται, επίσης, με παγωτό βανίλια που απογειώνει τη γεύση στα ουράνια!

Τα υλικά της συνταγής φανερώνουν την έντονη θρησκευτική πίστη των κατοίκων του νησιού και όχι μόνο. Η δοσολογία των 12 συμβολίζει την ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων τη Μεγάλη Πέμπτη.

Παραπέμπει όμως και στην Οδύσσεια του Ομήρου, καθώς 12 ήταν οι σταθμοί- δοκιμασίες που πέρασε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του προς την Ιθάκη, 12 οι πέλεκεις μέσα από τους οποίους έπρεπε να περάσει το βέλος, μετά από 12 ημέρες θα μπορούσε η Ευρύκλεια να πει στην Πηνελόπη για την αναχώρηση του Τηλέμαχου, 12 συντρόφους πήρε ο Οδυσσέας από το καράβι του για να πάει στη σπηλιά του Πολύφημου, 12 ταύρους θυσίασαν οι Φαίακες στον Ποσειδώνα, 12 από τις δούλες του Οδυσσέα δε σεβάστηκαν ούτε τον ίδιο ούτε την Πηνελόπη όσο καιρό αυτός έλειπε.



Υλικά
12 αυγά
12 κουταλιές ζάχαρη
12 κουταλιές αμύγδαλα κοπανισμένα
8 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα λεμονιού (1 κουταλάκι)
½ κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
λίγες πρόκες γαρύφαλλο

Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ασπράδια ξεχωριστά σε μαρέγκα. Ρίχνουμε στους κρόκους με τη ζάχαρη, εναλλάξ, από μία κουταλιά αμύγδαλα, μαρέγκα και θρυμματισμένη φρυγανιά, μέχρι να εξαντληθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Κατόπιν προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και το γαρύφαλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C. Τέλος, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί. Περιχύνουμε το γλυκό όταν το σιρόπι έχει πλέον κρυώσει.

Extra Tips: Μπορούμε να φτιάξουμε το σιρόπι με χυμό πορτοκαλιού αντί για νερό. Το γλυκό τρώγεται και χωρίς να σιροπιαστεί.
Υ.Γ. Η συνταγή μας παραχωρήθηκε από την κα Άννα Σταθάτου την οποία ευχαριστούμε.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.