In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Ουζομεζέδες

Μια γευστική ιεροτελεστία

Το εθνικό μας ποτό, γλυκόπιοτο, αλλά δυνατό, με έντονη τη γεύση του γλυκάνισου είναι ταυτισμένο με το ελληνικό καλοκαιράκι. Το ούζο, κατεξοχήν ποτό της παρέας, της εξωστρέφειας και της χαλαρής διάθεσης πίνεται σκέτο, νερωμένο ή με μπόλικο πάγο, αλλά ποτέ «ξεροσφύρι»! Συνοδεύεται πάντα από τη γευστική ακολουθία πεντανόστιμων μεζέδων. Ο δυνατός χαρακτήρας του ούζου αναζητά πικάντικα μεζεδάκια αντίστοιχης γευστικής έντασης: ξινούτσικα, τσιμπημένα στ’ αλάτι, καυτερά είναι το τρίπτυχο που συμπληρώνει ιδανικά την ουζοκατάνυξη. Σερβιρισμένα σε μικρά πιατάκια ή σε ποικιλίες γεμίζουν διαδοχικά το τραπέζι και το τσιμπολόγημα αρχίζει…



Γεια μας!

Το ουζάκι, χύμα ή σε καραφάκι, γεμίζει τα ψιλόλιγνα ποτήρια∙ η μυρουδιά του γλυκάνισου γαργαλάει μεθυστικά τα ρουθούνια∙ τσουγκρίσματα κι ευχές ακούγονται δυνατά∙ οι πρώτες γουλιές καίνε γλυκά τον ουρανίσκο∙ οι καρδιές ζεσταίνονται και η διάθεση της παρέας ανεβαίνει… Παραδοσιακά, η παραγγελία του ούζου συνοδεύεται από συγκεκριμένο μεζέ – επιλογής του καταστήματος – ο οποίος συνήθως διαφέρει σε κάθε «γύρο». Το σερβίρισμα ξεκινά με ελαφρούς μεζέδες: ξιδάτες ελίτσες, παστή σαρδελίτσα, λίγο τυρί, τουρσί ή κάποιο αλλαντικό καρφωμένα με οδοντογλυφίδες που γίνονται ολοένα και πιο πλούσιοι όσο οι παραγγελίες ανανεώνονται. Μεγάλο ρόλο στην επιλογή των μεζέδων παίζει ο τόπος αλλά και η εποχή. Άλλες γεύσεις θα δοκιμάσουμε σε ένα ορεινό χωριό τον χειμώνα και άλλες σε έναν παραθαλάσσιο τόπο το καλοκαίρι.



Η επέλαση των μεζέδων

Όπως λένε,το ούζο «τραβιέται» καλύτερα με τον μεζέ, γι αυτό όταν τα μικρά πιατάκια φτάνουν στο τραπέζι γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό! Από τα θαλασσινά εδέσματα τις προτιμήσεις κερδίζουν το λιόκαφτο χταποδάκι στα κάρβουνα, οι γαρίδες σαγανάκι με μπόλικο πιπέρι, τα αχνιστά μύδια, ο μαρινάτος γαύρος με μαϊντανό και ψιλοκομμένο σκορδάκι, τα τηγανητά καλαμαράκια, αλλά και όλων των ειδών τα όστρακα, ωμά και με μπόλικο λεμονάκι. Σειρά έχουν τα αλίπαστα: σαρδέλες, σκουμπρί, λακέρδα, τα αλλαντικά με έντονη γεύση (σαλαμάκι αέρος, παστουρμάς), τυριά με δυνατή γεύση όπως λαδοτύρι, κεφαλοτύρι και οπωσδήποτε φέτα στο φούρνο με ντοματούλα και καυτερή πιπεριά. Από την ουζοποσία δεν νοείται να λείπει το σπιρτόζο τζατζίκι, μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα ή μια τυροκαυτερή όνομα και πράμα! Αν είστε αναποφάσιστοι ή απλά θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα μπορείτε να παραγγείλετε μια ποικιλία.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2017.