In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Οίνος & Γαστρονομία

Στο ελληνικό κλίμα οφείλουμε την ανάπτυξη της Γεύσης.
J. J. Winckelmann, Γερμανός Ιστορικός της Αρχαίας Τέχνης

Η ελληνική γαστρονομία διατηρεί ζωντανή μια βαθιά ριζωμένη παράδοση εκλεκτών γεύσεων και εκλεπτυσμένου οίνου, η οποία διατρέχει τους ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς χρόνους για να φτάσει στη μαγειρική τέχνη που απολαμβάνουμε σήμερα. Τυρί, κρασί, μέλι και ελαιόλαδο –τέσσερα από τα πιο ανεκτίμητα δώρα της Ελλάδας στην εδεσματολογική παράδοση – προσφέρουν πολύτιμη πληροφορία για τη συλλογική γαστρονομική συνείδηση της χώρας, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα το υπόβαθρο για τη μελέτη της ελληνικής γραμματείας, συγκεκριμένα της κωμωδίας και της λυρικής ποίησης.

Η Ελλάδα ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες οινοπαραγωγικές χώρες τόσο για την ποικιλομορφία του εδάφους της όσο και για το πλούσιο κλίμα της. Οι γεύσεις, ακόμα και τα χρώματα, των ελληνικών κρασιών διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους, γεγονός που εξηγεί την ανάπτυξη της ονομασίας προέλευσης ή αλλιώς appellation d’origine contrôlée. Αρχαίες απολαύσεις, όπως τα αρωματικά και καρυκευμένα κρασιά, επιβιώνουν σήμερα στο ούζο και στη μαστίχα, ηδύποτα που έχουν με εμπνευσμένο τρόπο αρωματιστεί με γλυκάνισο και δάκρυα μαστίχας, ενώ η ρετσίνα εμπλουτισμένη με το άρωμα του πεύκου διατήρησε στον χώρο και στον χρόνο την αρχαία πρακτική σφράγισης των αμφορέων για τη συντήρηση των κρασιών.

Ανάμεσα στις απολαύσεις της ελληνικής γαστριμαργικής τέχνης, το ελαιόλαδο, το μέλι, η μαστίχα, ο κρόκος Κοζάνης (σαφράν) και τα «φρούτα της θάλασσας» αποτελούν κύρια συστατικά της σύγχρονης μεσογειακής διατροφής. Όλα τους είναι γνωστά για τον πολύπλευρο τρόπο με τον οποίο ωφελούν την υγεία μας αλλά και για τις καλλυντικές ιδιότητες και την αντιγηραντική τους δράση. 

Πέρα από τις κλασικές μεθόδους μαγειρικής, η μοριακή γαστρονομία δημιουργεί κουφέτα ελαιόλαδου και κάνει χρήση της δύναμης που εμπερικλείεται στα στίγματα του κρόκου Κοζάνης, εμπνέοντας νέα, συγκλονιστικά ταξίδια γαστριμαργικής δημιουργικότητας.

Ακολούθησε τους δρόμους του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα∙ περιηγήσου στα κελάρια της Νότιας Πελοποννήσου και γιόρτασε τον τρύγο σε ολόκληρη την Ελλάδα!

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.