In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Τα δώρα του Διονύσου

Η οινική παράδοση της Ελλάδας χάνεται στο βάθος του χρόνου. Όλη η αρχαία θρησκευτικότητα είχε ως κέντρο της το θαυμαστό αμπέλι και τον έξοχο χυμό του, τον οίνο. Η ιερή μέθη, ενταγμένη μέσα στον κύκλο των εποχών, λειτουργούσε απελευθερωτικά για την ανθρώπινη συνείδηση. Η αμπελουργική τέχνη και η μέριμνα για την αποθήκευση και τη διανομή του οίνου ήταν πολλές φορές ιερατικό καθήκον, όπως επί παραδείγματι στην Αρκαδία, όπου ειδικό τάγμα ιερέων, οι Μελιαστές, είχαν αναλάβει αυτές τις υποχρεώσεις. Η Θάσος, η οποία ήδη από την αρχαιότητα ήταν πασίγνωστη για το κατακόκκινο, παχύρρευστο κρασί της, συμμετείχε προνομιακά στην αθηναϊκή συμμαχία, ακριβώς λόγω αυτής της οινικής παραγωγής.

 

 

Το κρασί αποτελεί, μαζί με το ψωμί και το λάδι, την «ιερή τριάδα» της ελληνικής διατροφής καθώς θεωρείται θεμελιώδες προϊόν της οικιακής οικονομίας.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας περηφανεύεται για τις δικές του, ξεχωριστές ποικιλίες αμπέλου και οίνου. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα των νησιών, με τα άνυδρα αμπέλια, δημιουργεί εξαιρετικά αρωματικές ποικιλίες, όπως της Σαντορίνης, της Πάρου, της Ζακύνθου, της Κρήτης, της Σάμου. Η ηπειρωτική χώρα έχει εξαίσιες ποικιλίες, τόσο παραδοσιακές, όσο και «κοσμοπολίτικες». Οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί αποτελούν μια ιδιαίτερη κοινότητα, που χαρακτηρίζεται από το πάθος για το αντικείμενο και την αμέριστη φροντίδα για το τελικό προϊόν.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα ο οινικός τουρισμός καθότι η Ελλάδα είναι ενταγμένη στους ευρωπαϊκούς δρόμους του κρασιού. Σε δεκάδες ανέρχονται οι επισκέψιμοι αμπελώνες και τα οινοποιεία, που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον μαγικό κόσμο του αμπελιού και του κρασιού, να γνωρίσει παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους οινοποιίας και να δοκιμάσει εκλεκτά ελληνικά κρασιά, σε συνδυασμό με παραδοσιακές γεύσεις.

 

Οι δρόμοι του κρασιού

Το κρασί, όπως παλαιότερα το μετάξι, έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη γεωγραφία. Οι δρόμοι του κρασιού στην Ελλάδα διέρχονται μέσα από τις σημαντικότερες αμπελουργικές και οινοποιητικές περιοχές• έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον ταξιδιώτη να απολαύσει εξαιρετικά κρασιά, μικρής παραγωγής, βιολογικής καλλιέργειας, βραβευμένα και καταξιωμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, ακριβώς στον τόπο παραγωγής τους. Η γνωριμία με τον κόσμο του κρασιού είναι μια βαθιά μυσταγωγική εμπειρία, που επιτρέπει στον άνθρωπο να εκτιμήσει ακόμα περισσότερο αυτό το εκλεκτό προϊόν.

 

Οι δρόμοι του κρασιού στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν τις σημαντικότερες οινοπαραγωγές περιοχές. Στη Θράκη διέρχονται από τον Έβρο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Στη Μακεδονία οι δρόμοι του κρασιού συμπεριλαμβάνουν την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Ημαθία και την Πιερία. Στη Θεσσαλία συμμετέχουν στο δίκτυο του κρασιού η Λάρισα, η Μαγνησία, οι Βόρειες Σποράδες, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Από την Ήπειρο συμμετέχουν τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία. Στα Ιόνια νησιά οι δρόμοι του κρασιού περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Στη Στερεά Ελλάδα συμμετέχουν η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Σκύρος και η Αττική. Στην Πελοπόννησο ανήκουν στους δρόμους του κρασιού η Κορινθία, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Αργολίδα και τα Κύθηρα. Από τα νησιά του Αιγαίου συμμετέχουν η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, όλα τα Δωδεκάνησα, όλες οι Κυκλάδες και, βέβαια, η Κρήτη.

 

Ταξίδι στα χρώματα και τα αρώματα του κρασιού

Ο οινικός τουρισμός προσφέρει πρώτα και κύρια μια άμεση επαφή με τη φύση, αλλά και τις καλλιεργητικές πρακτικές. Με οδηγό το άρωμα του κρασιού, απολαύστε αξέχαστες διαδρομές στους κατάφυτους αμπελώνες∙ δοκιμάστε κλασικές ή νέες «ετικέτες» στα γεμάτα κελάρια των φροντισμένων τοπικών οινοποιείων και αφεθείτε στη γλυκιά ευφορία του μαγικού κόσμου του κρασιού.

Μέσα στη γαλήνια ελληνική φύση, με ένα ποτήρι πορφυρό ή άσπρο κρασί, με θαυμάσια αρώματα να πλανιούνται στην ατμόσφαιρα, η ζωή αποκτά την πραγματική σημασία των απλών, και όμως πολύτιμων απολαύσεων. «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» έλεγαν οι πρόγονοί μας και εδώ είναι σίγουρα ο ιδανικός τόπος για να το κάνετε πράξη…

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.