In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Καλοκαιρινά μαγειρέματα

Όπως κάθε εποχή του χρόνου, έτσι και το καλοκαίρι, έχει τις δικές του σπεσιαλιτέ. Πιάτα που μυρίζουν θάλασσα, πιάτα που πλημμυρίζουν από αρώματα φρεσκοκομμένων λαχανικών και μυρωδικών μαγειρεμένα σε χρυσαφένιο ελαιόλαδο, σπιρτόζα ορεκτικά και δροσερές σαλάτες «γεννούν» γεύσεις ανεπανάληπτες!



Από τα βάθη της θάλασσας
Ψάρι που… σπαρταράει και κάθε λογής θαλασσινά δίνουν πιάτα ελαφριά, αλλά πεντανόστιμα, ιδανικά για να τα απολαύσετε μετά από ένα δροσερό μπάνιο στη θάλασσα. Τα μεγάλα πελαγίσια ψάρια είναι υπέροχα ψημένα στα κάρβουνα και ραντισμένα με λίγο λαδολέμονο που αναδεικνύει την μοσχοβολιστή σάρκα τους. Τα «ψιλά» ψάρια (γαύρος, γόπες, αθερίνες, σαρδέλες) τηγανίζονται ελαφρά σε παρθένο ελαιόλαδο, μέχρι να αποκτήσουν τραγανή κρούστα. Κλασικός θαλασσινός μεζές ,που τιμάται ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, είναι το χταποδάκι. 

Λιαστό στα κάρβουνα, βραστό με λαδολέμονο, ή μαγειρεμένο (στιφάδο ή κρασάτο) είναι απλά θεϊκό! Κάθε λογής οστρακοειδή (μύδια, γυαλιστερές, στρείδια, αχινοί, χτένια, στρείδια) ωμά με λίγο λεμονάκι, αλλά και γαρίδες τηγανιτές ή σε πικάντικη ντοματένια σάλτσα γίνονται πεντανόστιμα μεζεδάκια, που θα συντροφέψουν ιδανικά το ουζάκι σας.
Σας άνοιξε η όρεξη; Δείτε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή!

Μακαρονάδα του ψαρά
Υλικά
20 φρέσκα μύδια
1/2 κιλό γαρίδες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
μαϊντανό
1 πακέτο μακαρόνια
αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση
Καθαρίζετε καλά τα μύδια, τα βράζετε μέχρι να ανοίξουν, τα σουρώνετε καλά και χωρίζετε τη σάρκα από τα όστρακα.
Βράζετε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το κέλυφος και το κεφάλι.
Ζεσταίνετε καλά το λάδι ,προσθέτετε το κρεμμύδι μέχρι να τσιγαριστεί και στη συνέχεια τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι η σάλτσα να πάρει μία βράση. Προσθέτετε τα μύδια και τις γαρίδες και αφήνετε να σιγομαγειρευθούν έως ότου δέσει καλά η σάλτσα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό.
Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζετε και τα ενώνετε με τα μαγειρεμένα θαλασσινά, ανακατεύοντας καλά.
Σερβίρετε αμέσως .

Από τους κατάφορτους μπαξέδες
Φρέσκα, ολόδροσα λαχανικά σε αστείρευτη ποικιλία αποτελούν πρώτη ύλη για τα πλέον δημοφιλή πιάτα του ελληνικού καλοκαιριού. Τα λαδερά! Απολαύστε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές σε ένα μελωμένο μπριάμ ή έναν «καμαρωτό» μουσακά. Φασολάκια ή μπάμιες μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας. Μελιτζάνες στο φούρνο (ιμάμ) με μπόλικο κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό και κομματάκια φέτας για έξτρα νοστιμιά.



Τα γεμιστά λαχανικά με ρύζι, προαιρετικά κιμά και μπόλικα μυρωδικά, είναι στο φόρτε τους το καλοκαίρι. Το κλασσικό ζευγάρι ντομάτα – πιπεριά συνήθως συμπληρώνουν κολοκύθια, μελιτζάνες και πατατούλες για γαρνιτούρα.
Εξαιρετική λιχουδιά αποτελούν οι κεφτέδες λαχανικών συνοδευόμενοι από δροσερό τζατζίκι.



Απαραίτητο συνοδευτικό σε κάθε ελληνικό γεύμα είναι οι σαλάτες. Κορυφαία επιλογή αποτελεί η πλούσια χωριάτικη σαλάτα με φρεσκοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κρεμμυδάκι, ελιές, φέτα, μυρωδάτη ρίγανη και μπόλικο λάδι για… “βουτιές”! Αγαπημένες βραστές σαλάτες είναι τα βλήτα και τα αμπελοφάσουλα με λαδολέμονο ή ξύδι.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.