In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Παραδοσιακά μαγειρέματα με μέλι

Θρεπτικό, τονωτικό, υπερτροφή, αλλά και «φάρμακο», το μέλι χαρίζει ενέργεια και υγεία. Το φημισμένο, παγκοσμίως, ελληνικό μέλι προερχόμενο από πεύκο, έλατο, αγριολούλουδα ή αρωματικά βότανα αποτελεί πολύτιμο συστατικό της γαστρονομικής μας κουλτούρας και παράδοσης. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το μέλι με φειδώ, καθώς ήταν πολύτιμο. Το πρόσθεταν συχνά σε φαγητά με κρέας, μαζί με ξύδι (οξύμελι) ή με κρασί (οινόμελι). Στο πέρασμα του χρόνου, η γλυκιά του παρουσία αξιοποιήθηκε με φαντασία από ζαχαροπλάστες και μάγειρες σε επιδόρπια, ως dressing σε δροσερές σαλάτες, σε κρεατικά, αλλά και θαλασσινά για extra γεύση.



Νοστιμιές 24 καρατίων!

Ελάτε να δοκιμάσουμε τη γλυκιά γεύση του «χρυσού» μέσα από παραδοσιακές μαγειρικές, όπως τις συναντάμε σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Στη Μακεδονία και τη Θράκη αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις. Πολλές παρασκευές γίνονται με βάση το κρέας, που συχνά «παντρεύεται» με φρούτα. Μια ιδιαίτερη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε είναι:

Αρνάκι με βερίκοκα και μέλι



Υλικά
2 κιλά κρέας (μπούτι ή σπάλα) κομμένο σε μερίδες
150 γρμ. αποξηραμένα βερίκοκα
Χυμός 2 πορτοκαλιών
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε κόκκους
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Μαλακώνουμε καλά τα βερίκοκα στο χυμό πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε στην κατσαρόλα μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι και 5-6 βερίκοκα πολτοποιημένα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα περίπου. Προς το τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα βερίκοκα.
Στην Κρήτη, όπου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας μέλι, το τιμούν ιδιαιτέρως. Αγαπημένος συνδυασμός είναι μέλι με τυρί, γραβιέρα ή ανθότυρο. Συνοδεύει ταιριαστά τα φρεσκοτηγανισμένα μυζηθροπιτάκια, αλλά και το ψητό κρέας.

Κατσίκι ψητό με μέλι



Υλικά
1 κιλό κατσίκι, μπούτι κατά προτίμηση
Αλάτι, πιπέρι
½ κιλό μέλι

Εκτέλεση
Τρίβουμε καλά το κρέας με το αλατοπίπερο. Ψήνουμε σε φούρνο (στους 120 βαθμούς), για περίπου 2 ώρες, έως ότου ξεροψηθεί. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το σερβίρουμε σε πιατέλα μαζί με ένα μπολ μέλι. Αλείφουμε με μέλι και το τρώμε.
Εναλλακτικά, μπορείτε να συνοδεύσετε το ψητό κρέας ή το ψητό κοτόπουλο με μια πικάντικη σάλτσα μελιού. Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα, 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού, ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αφήστε λίγο το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να δέσει. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.