In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Νοσταλγικά αρώματα εσπεριδοειδών

Η φυλή των κιτρίων, ή κατά το κοινώς των εσπεριδοειδών, συνυφαίνει τη ζωή με την παράδοση. Οι ζουμεροί καρποί του χειμώνα στολίζουν και αρωματίζουν υπέροχα κάθε γωνιά της ελληνικής υπαίθρου. Πορτοκάλια από το Άργος, λεμόνια από τον Πόρο, μανταρίνια από τον Κάμπο της Χίου, κίτρα από τη Νάξο, εξωτικά κουμ κουάτ από την Κέρκυρα...συνταιριάζονται σε ξεχωριστά μαγειρέματα, “δένονται” μοναδικά σε γλυκά του κουταλιού κι αρωματικές μαρμελάδες.

Μου στέλνεις κιτρολέμονο, σου στέλνω μανταρίνι

Χριστουγεννιάτικα θροΐσματα κι η μυρωδιά των εσπεριδοειδών που πλανιέται στους δρόμους σε κάνει να νοσταλγείς θύμησες άνοιξης, νόστου και γλυκιάς επιστροφής… Όπως τότε που μάζευες τους πρώτους καρπούς από τις νεραντζιές, τις πορτοκαλιές, και τις λεμονιές για να φτιάξει η γιαγιά γλυκό του κουταλιού, να τρατάρει τους επισκέπτες, μα πρώτα απ’ όλα εσένα. Ή όταν στόλιζε η μητέρα με άνθη λεμονιάς, το στεφανάκι των γυμναστικών επιδείξεων… και χόρευες τη νεραντζούλα φουντωτή ή την κοντούλα λεμονιά. Ή τότε που σε ξύπναγε το ζεστό χέρι της μητέρας που μοσχοβολούσε περγαμόντο... Κι αργότερα σκιρτώντας στα πρώτα διαβάσματα «πίνοντας ήλιο κορινθιακό...με τον Ελύτη κι οι λεμονιές ν’ αρδεύουνε τη γύρη της καλοκαιριάς κι οι μάνες του Βρεττάκου να μιλούν μέσα από της Σπάρτης τις πορτοκαλιές κι όταν στα γλυκά ακούσματα των ανθισμένων νεραντζιών έβρισκες την Κιβωτό σου.

Μύθος, παράδοση, αθανασία

Η καταγωγή των κιτρίων, τόσο μακρινή και μυστηριώδης, πλέκει μύθους κι αναπλάθει τη ζωή διαχρονικά. Αν και τα εσπεριδοειδή πρωτο-καλλιεργήθηκαν στην Ασία, στους ελληνικούς μύθους συνδέονται με την Εσπερία, τη μακρινή Δύση της πρώιμης αρχαιότητας. Αφετηρία αυτής της σύνδεσης οι μυθικές Εσπερίδες του Ησιόδου (Έργα και Ημέραι 275) που φρόντιζαν στη μακρινή Εσπερία τον κήπο της Ήρας με τα «χρυσά μήλα», ή σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς πορτοκάλια ή λεμόνια καρποί που σύμφωνα με το μύθο πρόσφεραν αθανασία σε όποιον τούς γεύονταν, αλλά συνάμα μετατράπηκαν στον ανθρωποκτόνο καρπό της Έριδας που έγινε αφορμή για τον πολύ-τραγουδισμένο και χιλιοακουσμένο ανά την υφήλιο Τρωικό πόλεμο μετά τη Κρίση του Πάρη.



Υγεία και υγιεινή

Η σύνδεση των «χρυσών μήλων» των Εσπερίδων με την αθανασία πιθανώς να παραπέμπει στις ιαματικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών, τις οποίες η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει καθημερινά. Η μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνης C στα εσπεριδοειδή είναι ευεργετική κυρίως γιατί ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό και προλαμβάνει την εμφάνιση σκορβούτου. Ταυτόχρονα, επιστημονικές μελέτες πιστοποιούν ότι τα συστατικά τους προσφέρουν εξαιρετική αντικαρκινική ασπίδα και προλαμβάνουν καρδιοαγγειακές νόσους. Το δε κιτρικό οξύ που παράγεται από αυτά είναι διαχρονικά ένα από τα σημαντικότερα συντηρητικά τροφίμων και ποτών. Τέλος, η χημική ένωση του κιτρικού οξέος με μέταλλα συντελεί ώστε να μετατρέπεται αυτό σε κύριο συστατικό σαπουνιών και απορρυπαντικών.

Ελληνικά κεράσματα από εσπεριδοειδή


Κέικ Πορτοκαλιού


Τα αρώματα στο ελληνικό τοπίο σχεδόν πάντα ανασύρουν και συνοδεύονται από γεύσεις. Το άρωμα του πορτοκαλιού στην ελληνική ζαχαροπλαστική είναι κυρίαρχο, οπότε προτείνουμε ένα εύκολο κέικ πορτοκαλιού που θα αποτελούσε ταυτόχρονα θαυμάσιο Χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο, ειδικά αν μετά το ψήσιμο τό πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.

Χρειάζεστε μόνο:
250 gr. ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
4 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού βανίλια
1 μεγάλο πορτοκάλι
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Οδηγίες:
Πολτοποιείτε ολόκληρο το πορτοκάλι με τη φλούδα στο μούλτι.
Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη για 10’ στο μίξερ.
Προσθέτετε το λάδι, τη βανίλια και το πορτοκάλι.
Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτετε στο μείγμα με τα αυγά.
Ψήνετε το κέικ σε φόρμα στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πορτοκάλι με 2 λεμόνια, ώστε να έχετε ένα υπέροχο κέικ λεμονιού.

Τσιτσιμπύρα
Εξαιρετικό συνοδευτικό του κέικ πορτοκαλιού αποτελεί η τσιτσιμπύρα, μια μοναδική επτανησιακή γεύση, που σήμερα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα. Φτιάχνεται από χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ, νερό και ζάχαρη, υλικά που «ζυμώνονται» για να δώσουν το ιδιαίτερο αυτό αφρώδες αναψυκτικό, που ωριμάζει μέσα στη φιάλη κι αποτελεί υπέροχο χωνευτικό στο τέλος ενός γευστικού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Απολαύστε τα και Καλές Γιορτές!

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2017.