In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Γευστικά ποτά

Οι ρυθμοί σας είναι απαιτητικοί και χρειάζεστε έξτρα βιταμίνες; Ζείτε για στιγμές απόλυτης χειμωνιάτικης ευτυχίας δίπλα στο τζάκι; Θέλετε το τραπέζι σας να έχει πάντοτε καλή παρέα; Είστε εκλεπτυσμένος πότης; Έχετε τις συνήθειες των αρχαίων προγόνων σας στην κατανάλωση αλκοόλ; Αν απαντήσατε ναι, βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

 

Ρακόμελο

Υπέροχο γλυκίζον ποτό, που παράγεται από ρακή ή τσίπουρο σε συνδυασμό με μέλι και διάφορα τοπικά ή και όχι μπαχαρικά, όπως κανέλλα, κάρδαμο, γαρίφαλο. Καταναλώνεται συνήθως τις τσουχτερές χειμωνιάτικες νύχτες, με παρέα φυσικά.

Αν και μπορεί να βρεθεί εμφιαλωμένο σε καταστήματα πώλησης αλκοόλ, η απλή διαδικασία παραγωγής του αποτελεί ιεροτελεστία, γι’ αυτό δοκιμάστε να το παράξετε μόνοι σας. Για κάθε ένα σφηνάκι ρακή, υπολογίστε ένα κουτάλι του γλυκού μέλι, γαρίφαλο και περίπου ένα κουταλάκι κανέλλα. Μπορείτε να τροποποιήσετε τη δοσολογία ανάλογα βέβαια με τα γούστα σας – για παραπάνω γλυκύτητα, προσθέστε μέλι. Ζεστάνετε το μίγμα και «στην υγειά σας!».

 

Τσίπουρο

tsipouro © kerasma.grΜπορεί ο ελληνικός χειμώνας να είναι ήπιος, αλλά πάντοτε χρειαζόμαστε μια ζεστασιά – δίπλα στη μεγάλη φωτιά του τζακιού ή διατηρώντας την εσωτερική φλόγα με τη βοήθεια του βασιλιά τον ποτών, του τσίπουρου.

Μπορεί να βρεθεί σε κάθε μέρος της Ελλάδας, αλλά παράγεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Κρήτη.

Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, ειδικά όταν συνοδεύεται με περίφημους μεζέδες, κρεατικούς ή θαλασσινούς, στο ανάλογο παρεΐστικο κλίμα που απαιτεί η αυτού εξοχότης.

 

 

 

Κρασί λικέρ

Θα έλεγε κανείς ότι ήταν απλά θέμα χρόνου πότε οι Έλληνες παραγωγοί θα ανέσυραν αρχαίες συνταγές για εκλεπτυσμένα λικέρ. Θέμα χρόνου ήταν επίσης να ξεκινήσει η παραγωγή του αρχαίου θεϊκού νέκταρ, της γενεσιουργού υγρής ουσίας που έτρεχε στις φλέβες των θεών, του «ιχώρ».

Ανατρέχοντας στα γραπτά του Ομήρου, βρίσκουμε συγκρίσεις του νέκταρ με το κόκκινο κρασί, ενώ ο Πλάτωνας ενθαρρύνει τους συμποσιαστές του να μεθύσουν με νέκταρ. Επειδή το ιδιαίτερο αυτό «ποτό» ήταν συνδεδεμένο με την αθανασία, η κατανάλωσή του από θνητούς ήταν απαγορευμένη.

Εμπνευσμένο από την αρχαία λοιπόν συνταγή είναι και το σύγχρονο «Ευοί Βάκχε», που κατασκευάζεται από παλαιό κόκκινο Νεμέας, μέλι και ρόδο. Μοιάζει με κρασί περισσότερο παρά με λικέρ, και περιέχει τανίνες και ένα διακριτικό άρωμα κερασιού και μελιού. Συνδυάστε το με τυριά, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα.

 

Τεντούρα

tentura © kerasma.grΗ γνωστή στους Πατρινούς «μοσχοβολήθρα», αποτελεί πλέον ένα από τα πιο διάσημα λικέρ.Τα υλικά της; Γαρίφαλο, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κίτρο και μανταρίνι, αναμειγνύονται με αλκοόλ και μετά από μερικές εβδομάδες προσθέτεται σιρόπι καραμέλας και το μίγμα διαλύεται με νερό. 

Δύο περίπου μήνες θα μας δώσουν το υπέροχο βαθύ καφέ χρώμα και το άρωμα της τεντούρας. Πιείτε τη ακόμα και παγωμένη, προσθέτοντας μικρά κομμάτια πάγου, επάνω σε παγωτό, ή απολαύστε τη μέσα στον καφέ σας!

 

 

 

 

Βότανα

drinks herbs © kerasma.grΑπό την αρχαιότητα, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αρωματικά φυτά είτε ως ιαματικά ασθενειών είτε για να αντλήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Σύμφωνα μάλιστα με τη μυθολογία, η κατοικία των θεών, ο Όλυμπος, ήταν καλυμμένος με κάθε είδους βότανα που και οι ίδιοι οι θεοί χρησιμοποιούσαν.

Ο Ιπποκράτης, ο «πατέρας της ιατρικής», είχε καταγράψει 400 περίπου είδη βοτάνων και τον τρόπο χρήσης τους για την καταπολέμηση ασθενειών. Αφού το κάθε είδος από τα βότανα αυτά περιέχει 200 διαφορετικά χημικά στοιχεία, σκεφτείτε τη δύναμη του φυσικού τονωτικού που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό αυτών!

Η ελληνική και διεθνής βιομηχανία ήδη χρησιμοποιεί τα βότανα και τα αρωματικά φυτά στην παραγωγή καλλυντικών, φαρμάκων και τροφίμων. Οι ‘συνταγές’ και οι μαγικές τους ιδιότητες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και όλοι μας, σε περιόδους ασθένειας ή και για λόγους ευεξίας, τα γνωρίζουμε: χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, μέντα, δυόσμος, θυμάρι, μάραθος, γλυκάνισος, βότανο του Αϊ-Γιάννη, λεβάντα, ρίγανη – και η λίστα συνεχίζεται.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες webmaster@gnto.gr    All Rights Reserved. GNTO © 2014.