In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Τα μποστανικά της Άνοιξης

Μια διατροφική ασπίδα για τον οργανισμό σας

Τα λαχανικά, μαζί με τα φρούτα, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο τής μεσογειακής διατροφής και τη βάση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων λαχανικών σε καθημερινή βάση. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το πεπτικό και το σκελετικό σύστημα και θωρακίζεται ο οργανισμός ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά επεισόδια κ.ά. Τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, αρκετό νερό, ελάχιστο λίπος, καθόλου χοληστερόλη και λίγες θερμίδες. Επιπλέον, παρέχουν άφθονες βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνες τού συμπλέγματος B, καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, ενώ βοηθούν στη διατήρηση τού βάρους και στην καλή υγεία τού δέρματος και των μαλλιών.



Απ’ όλα έχει ο μπαξές…

Από τον Απρίλιο ξεκινά ουσιαστικά η περίοδος για τα θερινά κηπευτικά. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά και τον τόπο που διαθέτετε για καλλιέργεια, δοκιμάστε να φυτέψετε: μαρούλια, αγγουράκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, αρακά, σέλινο, μαϊντανό, αγκινάρες… Νιώστε τη χαρά τής δημιουργίας εφοδιάζοντας παράλληλα το τραπέζι σας με φρεσκοκομμένα λαχανικά δικής σας παραγωγής και μάλιστα εντελώς βιολογικά.



Ετοιμάστε το περιβολάκι σας

Αν διαθέτετε εξοχικό ή σπίτι με κήπο δε χρειάζεται παρά να διαμορφώσετε ένα μικρό μόνο κομμάτι γης για να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά. Μια περιοχή έστω 3Χ3 μ. είναι υπέρ αρκετή για το ξεκίνημά σας. Για το λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν δείτε λαχανικά φυτεμένα στα παρτέρια μιας βεράντας ή ακόμη και σε γλάστρες!
Ξεκινήστε λοιπόν με κέφι, ακολουθήστε τις βασικές οδηγίες και σε μικρό χρονικό διάστημα θα γευτείτε τους υπέροχους καρπούς τών κόπων σας.
- Επιλέξτε ένα σημείο που το βλέπει ο ήλιος, τουλάχιστον για έξι συνεχόμενες ώρες την ημέρα.
- Αφρατέψτε το χώμα, σκαλίζοντάς το, και προσθέστε κοπριά ή άλλου είδους οργανική ουσία (φυλλόχωμα, κομπόστ κ.λ.π.) για να γίνει πιο γόνιμο.



- Βεβαιωθείτε ότι το χώμα έχει καλή απορροή νερού. Ποτίστε το καλά και ελέγξτε αν την επομένη έχει στραγγίσει εντελώς. Σε αντίθετη περίπτωση καλό είναι να προσθέσετε λίγη ποταμίσια άμμο ή περλίτη.
- Ανάλογα με τα φυτά που θα επιλέξετε και τον τρόπο ποτίσματος, θα πρέπει να διαμορφώσετε παρτέρια ή να ανοίξετε αυλάκια. Αν το έδαφος είναι επικλινές φτιάξτε πεζούλες. Στη περίπτωση που θέλετε να καλλιεργήσετε στη βεράντα σας, χρησιμοποιήστε μεγάλες ζαρντινιέρες, τις οποίες θα γεμίσετε με το κατάλληλο χώμα, αφού πρώτα τοποθετήσετε στον πάτο μια στρώση χοντρό χαλίκι και επάνω μια στρώση λεπτότερο, ώστε να γίνεται σωστή αποστράγγιση.
- Διαλέξτε τα λαχανικά τής επιλογής σας αγοράζοντας σπόρους ή σπορόφυτα (έτοιμα μικρά φυτά που έχουν μεγαλώσει σε φυτώριο) από γεωπονικά καταστήματα.
- Σπείρετε σε γραμμές, διατηρώντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα στα φυτά, ώστε να έχουν αρκετό ζωτικό χώρο για να αναπτυχθούν σωστά.

Τώρα είναι η σειρά τής φύσης να κάνει το θαύμα της! Εσείς, επικουρικά, φροντίζετε να σκαλίζετε ελαφρά το έδαφος (1-3 φορές είναι αρκετό), απομακρύνοντας ταυτόχρονα και τα αγριόχορτα. Οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν ανάλογα με το είδος τού φυτού. Τα περισσότερα χρειάζονται καθημερινό πότισμα που καλύτερα είναι να γίνεται τις απογευματινές ώρες.



Από την παραγωγή στο… πιάτο σας!

Η ώρα τής συγκομιδής που τόσο καρτερικά περιμένατε έφτασε και τώρα είναι η στιγμή να γευτείτε τους καρπούς των κόπων σας. Κόψτε τραγανά αγγουράκια και μοσχοβολιστές κατακόκκινες ντομάτες για μια χωριάτικη σαλάτα∙ κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και κρεμμύδια για ένα πεντανόστιμο μπριάμ∙ ένα «μπουκέτο» λαχανικών για γεμιστά ή για ένα μελωμένο ριζότο∙ αγκινάρες, αρακά, φασολάκια για ένα λαδερό φαγητό όλο γλύκα∙ μαρουλάκια για μια δροσερή σαλάτα ή ένα αρωματικό φρικασέ… 

Σε περίπτωση που η παραγωγή σας είναι τόσο μεγάλη που δεν θα προλάβετε να τα καταναλώσετε όλα φρέσκα, μπορείτε να τα κάνετε τουρσί ή να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη και να τα απολαύσετε καθ’ όλη τη διάρκεια τού χρόνου.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.