In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αρχική  /  Αξιοθέατα-Δραστηριότητες  /  Γαστρονομία

Γαστρονομία

Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου είναι η γαστρονομία. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μίας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.

Cretan dacosΣυγχρόνως η γεύση μοιάζει να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Ένας τρόπος να «μιλήσει» κάποιος στην καρδιά του άλλου.

Η ελληνική γαστρονομία έχει διαγράψει μια ιστορία περίπου 4.000 ετών, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που βασίζονται στα αγνά και μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης. Για την ακρίβεια, ο Αρχέστρατος ήταν εκείνος που το 330 π.Χ. έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην ιστορία.

Στην ελληνική διατροφική παράδοση το γευστικό αποτέλεσμα συνδυάζεται αρμονικά με την υψηλή διατροφική αξία. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την θετική επίδραση του ισορροπημένου ελληνικού διαιτολογίου στην υγεία, στην ομορφιά, στη μακροζωία. Επιπλέον, η διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων έχει παραδοσιακά προσθέσει και μια εξωστρεφή κοινωνική διάσταση στο τραπέζι, συνδυάζοντας την γευστική ικανοποίηση με την ψυχαγωγία και την επικοινωνία, διατηρώντας μέχρι σήμερα κάποιους απόηχους από τα αρχαία συμπόσια.

Σε αντίθεση με την αντίληψη που ο περισσότερος κόσμος έχει για την ελληνική κουζίνα, θα ανακαλύψετε ότι η τελευταία δεν είναι μόνο ο «μουσακάς», το «σουβλάκι» και η «χωριάτικη σαλάτα», αλλά ότι αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία πιάτων που μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων.

Τα βασικά συστατικά

Η ελληνική κουζίνα έχει τέσσερα μυστικά: τα καλά φρέσκα συστατικά, τη σωστή χρήση των μυρωδικών (βοτάνων) και των μπαχαρικών, το διάσημο ελληνικό ελαιόλαδο και την απλότητά της.

Το ελληνικό ελαιόλαδο αξίζει μία ξεχωριστή μνεία. Συνοδεύει σχεδόν όλα τα ελληνικά πιάτα, στα περισσότερα χρησιμοποιείται σε αφθονία, είναι αρίστης ποιότητας και πολύ καλό για την υγεία.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως χάρη στο ήπιο ελληνικό κλίμα δεν συνηθίζεται η τεχνητή καλλιέργεια των λαχανικών. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα λαχανικά καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο κι έτσι διατηρούν όλο το άρωμα και τη γεύση τους. Θα μείνετε ευχαριστημένοι από τη γεύση της ελληνικής ντομάτας, του λάχανου, του καρότου, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και του σκόρδου.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάτε την πλούσια γεύση και το άρωμα των φρέσκων ελληνικών φρούτων, όπως τα σταφύλια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα κεράσια, το πεπόνι, το καρπούζι κ.α.

Όσο για τα μυρωδικά (βότανα), τα οποία σχεδόν όλοι οι Έλληνες μαζεύουν από τα βουνά και την εξοχή τους, φημίζονται για τη γεύση, το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Καθώς θα γεύεστε κάποιο από τα πολλά διαφορετικά πιάτα, το μεθυστικό άρωμα της ρίγανης, του θυμαριού, του δυόσμου ή του δενδρολίβανου θα σας σαγηνεύσει.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε επίσης τα ελληνικά τυριά και κυρίως τη φέτα. Δεδομένου ότι τα πρόβατα και οι κατσίκες είναι ελευθέρας βοσκής και οι βοσκότοποι είναι ιδιαίτερα χλοεροί, τα κρέατα έχουν μοναδική γεύση, που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού.

Τα θαλασσινά της Μεσογείου είναι πολύ πιο νόστιμα από αυτά των ωκεανών. Το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος είναι πεντακάθαρες θάλασσες, πλούσιες σε ψάρι. Το φρέσκο ψάρι που ψήνεται στα κάρβουνα θεωρείται πραγματική απόλαυση.

Η ελληνική φιλοσοφία

Η στιγμή της ημέρας που οι Έλληνες μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για να απολαύσουν ένα γεύμα ή διάφορα ορεκτικά (μεζέδες) με ούζο, είναι μία στιγμή που όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας τηρούν με ευλάβεια. Το να μοιραστούν οι Έλληνες ένα γεύμα με φίλους, στο σπίτι, στο εστιατόριο ή σε μια ταβέρνα είναι μια βαθιά ριζωμένη κοινωνική συνήθεια. Η ελληνική λέξη συμπόσιο, μία λέξη τόσο αρχαία όσο και η ίδια η χώρα, εάν μεταφραστεί κατά λέξη, σημαίνει «πίνω μαζί με παρέα». Η ατμόσφαιρα στα τυπικά ελληνικά εστιατόρια και τις ταβέρνες είναι πολύ χαλαρή, απλή, χωρίς επισημότητες. Η ετοιμασία του φαγητού, από την άλλη πλευρά, έχει τους δικούς της ιερούς κανόνες. Οι καλοί ερασιτέχνες μάγειροι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ενώ καλή νοικοκυρά στην Ελλάδα σημαίνει, κυρίως, καλή μαγείρισσα. Και ένας καλός μάγειρας μπορεί να αφιερώσει μέρες ολόκληρες για να ετοιμάσει ένα γεύμα για τους φίλους του.

seaside taverna

Η ατμόσφαιρα
Δοκιμάστε ένα ποτήρι ούζο ή κρασί συνοδευόμενο από ψητό χταπόδι ή οποιοδήποτε άλλο ελληνικό πιάτο, ενώ κάθεστε κάτω από τη σκιά ενός δέντρου σε μια μικρή ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Κατόπιν γυρνώντας σπίτι σας, προσπαθήστε να επαναλάβετε αυτή την εμπειρία, ετοιμάζοντας το ίδιο πιάτο και σερβίροντας το ίδιο ποτό. Οπουδήποτε κι αν αποφασίσετε να το επαναλάβετε, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι δεν πρόκειται για την ίδια γεύση. Δεν είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με την ευαισθησία του ουρανίσκου σας ή τις μαγειρικές σας ικανότητες, αλλά ότι η ελληνική εμπειρία του φαγητού, κυρίως ο συνδυασμός του τι τρώτε και πού το τρώτε, δεν μπορεί να επαναληφθεί, να εξαχθεί ή να αντιγραφεί. Είναι απλά κάτι που μπορείς να βρεις, να γευτείς και να απολαύσεις μόνο στην Ελλάδα.

 

Αποτελέσματα
ΑΤΤΙΚΗΣ
Η γλυκιά γεύση του χρυσού

Δώδεκα χιλιάδες τόνοι μελιού παράγονται ετησίως στη χώρα μας, με πρωταγωνιστές τις ποικιλίες από πεύκα, έλατα, αγριολούλουδα και αρωματικά βότανα. Από το περίφημο θυμαρίσιο, στο πεντανόστιμο μέλι από...

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καζανέματα

Στο τέλος κάθε καλοκαιριού ο τεράστιος αμπελώνας της Κρήτης δίνει την πολύτιμη σοδειά του. Στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινά μια ιδιαίτερη διαδικασία∙ μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της μπορεί να...

ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η γλυκιά γεύση του χρυσού

Δώδεκα χιλιάδες τόνοι μελιού παράγονται ετησίως στη χώρα μας, με πρωταγωνιστές τις ποικιλίες από πεύκα, έλατα, αγριολούλουδα και αρωματικά βότανα. Από το περίφημο θυμαρίσιο, στο πεντανόστιμο μέλι από...

ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Ελληνικό πρωινό

Το πρωινό θεωρείται το κατεξοχήν γεύμα των διακοπών και η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για μια δραστήρια ημέρα.Ο αστείρευτος γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας - με όλη την απλότητα, την καθαρότητα...
Νικόλαος Τσελεμεντές

Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 – 1958). Ο πρώτος Έλληνας “Master Chef”! Ο Τσελεμεντές για τους περισσότερους είναι ταυτόσημος με τα βιβλία μαγειρικής. Λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν πρόσωπο υπαρκτό που...

ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Καζανέματα

Στο τέλος κάθε καλοκαιριού ο τεράστιος αμπελώνας της Κρήτης δίνει την πολύτιμη σοδειά του. Στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινά μια ιδιαίτερη διαδικασία∙ μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της μπορεί να...

ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Καζανέματα

Στο τέλος κάθε καλοκαιριού ο τεράστιος αμπελώνας της Κρήτης δίνει την πολύτιμη σοδειά του. Στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινά μια ιδιαίτερη διαδικασία∙ μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της μπορεί να...

ΧΑΝΙΩΝ
Καζανέματα

Στο τέλος κάθε καλοκαιριού ο τεράστιος αμπελώνας της Κρήτης δίνει την πολύτιμη σοδειά του. Στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινά μια ιδιαίτερη διαδικασία∙ μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της μπορεί να...

ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Xορτοφαγικές νοστιμιές από την Ελλάδα

Ίσως οι περισσότεροι να έχουμε συνδέσει την ελληνική κουζίνα με το κρέας. Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες μπορεί να είναι λάτρεις του κρέατος και από αρχαιοτάτων χρόνων εξαίρετοι στο ψήσιμο κρέατος...
Αγαπημένα ελληνικά πιάτα

Η ελληνική μαγειρική, με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της, με τους σοφούς, ευεργετικούς συνδυασμούς και τη γνώση αιώνων απολαμβάνει προνομιακή θέση στην παγκόσμια κουλτούρα της γεύσης. Η...
Γεύσεις που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι

Το ελληνικό καλοκαίρι μας καλεί να βουτήξουμε σε μια θάλασσα γεύσεων και αρωμάτων! Η ελληνική κουζίνα, ιδανική για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής...
Γευστικά ποτά

Οι ρυθμοί σας είναι απαιτητικοί και χρειάζεστε έξτρα βιταμίνες; Ζείτε για στιγμές απόλυτης χειμωνιάτικης ευτυχίας δίπλα στο τζάκι; Θέλετε το τραπέζι σας να έχει πάντοτε καλή παρέα; Είστε...
Γλυκιά Χριστουγεννιάτικη τριλογία

Καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν, οι σκέψεις για τις νοστιμιές που θα περιλαμβάνει το εορταστικό τραπέζι έχουν αρχίσει να απασχολούν το μυαλό μας! Αναζητάμε...
Ελληνικά τυριά

Τα βραβευμένα ελληνικά τυριά, με τη μοναδική τους γεύση, εξηγούν γιατί η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα ξεπερνάει κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Μαλακά, κρεμώδη, σκληρά, άσπρα και κίτρινα, φρέσκα...
Μεσογειακή διατροφή

Η γεύση της ζωής! Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο αμερικανός φυσιολόγος Άνσελ Κις διεξήγαγε την περιβόητη «Έρευνα των Επτά Χωρών». Επρόκειτο για μια διεξοδική μελέτη του διατροφικού πολιτισμού...
Μύρισε Πάσχα…ελληνικό!

Σαράντα μέρες νηστείας δίνουν τη θέση τους σε ένα γαστριμαργικό μαραθώνιο, σε ένα ξέφρενο «ηρωικό» γλέντι που ξεκινά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση. Η «προθέρμανση» γίνεται με την...
Οι σούπες του χειμώνα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι σούπες έχουν την τιμητική τους! Αγαπημένο πιάτο για «πρώτο» ή κυρίως γεύμα, αχνιστές, πεντανόστιμες και υγιεινές, οι σούπες μάς ζεσταίνουν μετά από μια κρύα...
Ουζομεζέδες

Μια γευστική ιεροτελεστία Το εθνικό μας ποτό, γλυκόπιοτο, αλλά δυνατό, με έντονη τη γεύση του γλυκάνισου είναι ταυτισμένο με το ελληνικό καλοκαιράκι. Το ούζο, κατεξοχήν ποτό της παρέας, της...
Συμπόσιο

Πρόσκληση σε ένα… αρχαιοελληνικό δείπνο Στην καθημερινή διατροφή των πολιτών της αρχαίας Αθήνας το λιτό πρωινό και το απλό, γρήγορο γεύμα διαδέχονταν ο δείπνος, ο οποίος αποτελούσε το κύριο γεύμα...
Τα μποστανικά της Άνοιξης

Μια διατροφική ασπίδα για τον οργανισμό σας Τα λαχανικά, μαζί με τα φρούτα, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο τής μεσογειακής διατροφής και τη βάση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Οι ειδικοί...

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες webmaster@gnto.gr    All Rights Reserved. GNTO © 2014.