In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Πατρινό Καρναβάλι 2020


To Πατρινό Καρναβάλι, η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, καταξιωμένη πλήρως και στο εξωτερικό, αποτελεί το κυριότερο πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός της πόλης (18 Ιανουαρίου – 1 Μαρτίου 2020).

Το Πατρινό Καρναβάλι αντλεί την ουσία και τη δύναμή του από τον υψηλότατο βαθμό συμμετοχής των πολιτών όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων, που προσδίδει στο Πατρινό Καρναβάλι τον πάνδημο χαρακτήρα του. Παράλληλα η προσέλκυση ενός τεράστιου αριθμού επισκεπτών τονώνει την οικονομία της πόλης.

Η νεολαία, πραγματική ατμομηχανή του Πατρινού Καρναβαλιού, το καθιστά ως το κορυφαίο Καρναβάλι των Νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δίνοντας γόνιμους καρπούς σπάνιας δημιουργίας, ευρηματικότητας, κεφιού και αυθορμητισμού. Ειδικά τα πληρώματα προετοιμάζονται πυρετωδώς πολλούς μήνες πριν γι΄ αυτό που θα παρουσιάσουν την κάθε χρονιά στην παρέλαση και το υλοποιούν με πολύ αγάπη, μεράκι, πάθος και κυρίως με ανιδιοτέλεια.

Φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού, που διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας, άρχισε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου μέσα από μια εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης και θα ολοκληρωθεί τη 1η Μαρτίου, είναι «Υπέρ, περί, ανά … κύκλο κάνω στη χαρά» θέτοντας ως βασικό στοιχείο της θεματικής του τον κύκλο.

Το Πατρινό Καρναβάλι δεν περιορίζεται στο τελευταίο Σαββατοκύριακο των παρελάσεων αλλά εκτείνεται δημιουργικά καθ΄ όλη την καρναβαλική περίοδο με ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει Χορούς, Παρελάσεις, Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού για τα πληρώματα, Καρναβάλι των Μικρών, θέατρα δρόμου, εκθέσεις, εικαστικές δραστηριότητες, συναυλίες, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων κ.α.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ
Στο πρόγραμμα εξέχουσα θέση έχει το Καρναβάλι των Μικρών με βασικές δράσεις τις Καρναβαλουπόλεις (περιφερειακές και κεντρικές στις 1, 2, 8, 15, 16-2), τους ποδηλατικούς αγώνες με μεταμφιεσμένους τους μικρούς και τα ποδήλατά τους Baby Rally (22-2 στην πλαζ της Αγυιάς), και τη Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών (23-2), που μεταμορφώνει τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας στα χρώματα, τις διαθέσεις των πάνω από 10000 παιδιών και συνοδών τους. Το Καρναβάλι των Μικρών, το μοναδικό στην Ελλάδα με τόση διάρκεια και μαζική συμμετοχή παιδιών, έχει χαράξει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στα δρώμενα του Πατρινού Καρναβαλιού, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς καρναβαλιστές να αναπτύξουν τις αισθήσεις, τη φαντασία τους και την ελευθερία έκφρασης μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τέχνης, τη διασκέδαση και το παιχνίδι. Οι Καρναβαλουπόλεις στήνονται σε πλατείες της πόλης, πλαισιώνονται με χαρούμενες διαδραστικές κατασκευές και μαζί με δράσεις (θέατρα δρόμου, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά δρώμενα, κ.α) δημιουργούν ένα ξεχωριστό και ευχάριστο περιβάλλον για τα παιδιά.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Η καρδιά της αποκριάτικης Πάτρας χτυπά στην Άνω Πόλη. Την Πέμπτη 20-2 στην οδό Γερμανού και στους γύρω δρόμους, αναβιώνουν παραδοσιακά και λαϊκά έθιμα, ενώ καρναβαλικά δρώμενα, 5 μουσικές κομπανίες, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και της οινοποσίας. Οι δράσεις αρχίζουν από το πρωί έως τη νύχτα με παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες από ρεμπέτικες και λαϊκές ορχήστρες, παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, που ενώνει την Άνω και Κάτω Πόλη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΤΙΡΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ «ΜΩΜΟΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ»
Διοργανώνεται από την Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» και τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσικοσυνθετών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ). Θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8-2. Είναι ένα αφιέρωμα στη σάτιρα με παραστάσεις μικρής διάρκειας από ερασιτεχνικά σχήματα απ΄όλη την Ελλάδα και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η Πάτρα μετατρέπεται σε κέντρο πολιτιστικών συναντήσεων συνδέοντας την σάτιρα με το καρναβάλι και το θέατρο.

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ
Τα Μπουρμπούλια είναι οι ιστορικοί, παραδοσιακοί χοροί όπου οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα, ενώ οι άντρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους, συχνά αγνοώντας την ταυτότητα της, τουλάχιστον για εκείνο το βράδυ. Φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 21, 26 και 29-2 στο Royal Theater.

55o ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ
Ο Κρυμμένος Θησαυρός διεξάγεται από το 1966 και αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας του Πατρινού Καρναβαλιού. Οι ομάδες του Πατρινού Καρναβαλιού συγκροτούνται από διάφορες συντροφιές, τα «πληρώματα». Έχουν ένα όνομα ως ομάδα και νέο θέμα κάθε χρόνο για τη μεταμφίεση τους. Τα πληρώματα συμμετέχουν στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς του Κρυμμένου Θησαυρού. Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν ερωτήσεις και γρίφους, παιχνίδια πλοήγησης μέσα στη πόλη, κινητικά παιχνίδια πλατείας, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, θεατρικών στιγμιότυπων κι ότι άλλο βάλουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Αυτά τα πληρώματα και ακόμα περισσότερα είναι και ο βασικός κορμός των μεγάλων παρελάσεων του τελευταίου Σαββατοκύριακου. Στα μέλη τους περιλαμβάνονται κι άτομα από άλλες πόλεις που θέλουν, όχι απλά να παρακολουθήσουν το Πατρινό Καρναβάλι, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του. Οι συμμετέχοντες νιώθουν τη συναρπαστική μαγεία ενός παιχνιδιού χαράς, κεφιού, αναζήτησης με πολλές εκπλήξεις, απρόοπτα και ανατροπές. Φέτος συνδιοργανωτής με την Κοινωφελή Επιχείρηση είναι το πλήρωμα 222 (νικητής του περσινού παιχνιδιού).

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Λέγεται και ποδαράτη επειδή δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και τα άρματα των πληρωμάτων άλλα μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους.

Η νύχτα, οι φωτισμοί, η γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι συνδυάζονται επιφυλάσσοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που δίνει λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του Πατρινού Καρναβαλιού. Οι συμμετέχοντες και οι θεατές εμπλέκονται μετά το τέλος της σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που συνεχίζεται όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29-2 και ώρα 18.00.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
Κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού. Προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν χωρίς τελειωμό τα πληρώματα με τα άρματα και τις κατασκευές τους. παρέλαση, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων (35.000 τα τελευταία χρόνια), διαρκεί αρκετές ώρες. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 1-3 (ώρα: 14.00) θα είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της φαντασίας, της δημιουργίας, της νεανικής ορμής και της έμπνευσης, που πλημμυρίζουν σαν χείμαρρος τους δρόμους κινητοποιώντας την πόλη όλη και θέτοντάς την σε ξέφρενους ρυθμούς.

Ο βασικός κορμός των παρελάσεων (Μεγάλη Παρέλαση, Νυχτερινή Παρέλαση του τελευταίου Σαββάτου, Παρέλαση του Καρναβαλιού των Μικρών) διευρύνεται και με άλλες όπως αυτές των πολιτιστικών συλλόγων με στολές με ανακυκλώσιμα υλικά, που θα πραγματοποιηθούν στις 27 και 28 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στα Ζαρουχλέικα και στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Μετά το τέλος της Μεγάλης Παρέλασης το κέφι συνεχίζει να συνεγείρει τις διαθέσεις των καρναβαλιστών που ομαδικά συρρέουν στο Μώλο της Αγίου Νικολάου για να παρακολουθήσουν την Τελετή Λήξης.
Η παράδοση θέλει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος να παραδίδεται στην πυρά καταμεσής της θάλασσας και να ακολουθεί ρίψη πυροτεχνημάτων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει χορευτικά σόου, μουσική συναυλία, ακροβατικά κι άλλες εκπλήξεις, με το Δήμαρχο Πατρέων να ευχαριστεί τους καρναβαλιστές και τους επισκέπτες της πόλης για τη συμμετοχή τους, και συμβολικά να δίνει το σύνθημα για την προετοιμασία των καρναβαλικών εκδηλώσεων της επόμενης χρονιάς. Η Τελετή Λήξης ολοκληρώνεται με ένα υπαίθριο μουσικοχορευτικό πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Μαρτίου και ώρα 21.00 και εκτός της επίσημης κήρυξης της λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 και των πολλών δράσεων η Barcelona Gipsy Balkan Orchestra θα εκτοξεύσει το κέφι με τους δυναμικούς ρυθμούς της. Μια ταξιδιάρικη μπάντα, μια ορχήστρα «multi culti» που σμίγει χώρες, κουλτούρες, λαούς και πολιτισμούς, μία μπάντα με βαλκανικές και τσιγγάνικες επιρροές. Ένα πολύχρωμο μουσικό γαϊτανάκι που έρχεται να μας στροβιλίσει με μελωδίες καταλανικές και μουσικές επαναστατικές από την Κούβα, να μας γνωρίσει την τζαζ της Αιθιοπίας, αλλά και στους βαλκανικούς ήχους της Βοσνίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Πατρινό Καρναβάλι 2020

18/01/2020 - 01/03/2020

Ώρες - Παρατηρήσεις
Ημερομηνίες: 18.1.2020 – 1.3.2020 Toποθεσία: Πάτρα


explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.