In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Πάσχα στην Κέρκυρα


Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες γιορτές του χρόνου με την Κέρκυρα να ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα έθιμα, παραδόσεις και εκδηλώσεις της, που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στις 2-8 Απριλίου 2018.

Ανά την Ελλάδα το Πάσχα – η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας – περιλαμβάνει λιτανείες, πυροτεχνήματα και τον πατροπαράδοτο οβελία. Στην Κέρκυρα, ωστόσο, οι εορτασμοί του Πάσχα δεν μοιάζουν με πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στο όμορφο νησί του Ιονίου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από  κοντά μοναδικά θρησκευτικά έθιμα και παραδόσεις αιώνων καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κυρίως δε τη Μ.Πεμπτη, τη Μ.Παρασκευή, το Μ.Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Τη Μεγάλη Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. το Δημοτικό Θέατρο της πόλης γεμίζει με κόσμο για την καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών από τη Δημοτική Χορωδία. Τη Μεγάλη Πέμπτη ο κόσμος βάφει τα κόκκινα αυγά, αιώνιο σύμβολο ανανέωσης της ζωής και της φύσης, και το απόγευμα πραγματοποιείται η ακολουθία των Αγίων Παθών. Στον Καθολικό Ναό Duomo, ανάβουν 12 κεριά το καθένα από τα οποία σβήνει μετά από την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Το βράδυ οι γυναίκες παραμένουν στην εκκλησία της γειτονιάς τους για τον στολισμό του Επιταφίου, ώστε να είναι έτοιμος για το προσκύνημα και την περιφορά της επόμενης ημέρας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες ηχούν πένθιμα όλη την ημέρα και στις εννέα το βράδυ ξεκινάει ένα έθιμο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσετε αν βρίσκεστε στην Κέρκυρα – η περιφορά των Επιταφίων της Μ.Παρασκευής υπό τους ήχους έργων των Αλμπινόνι, Βέρντι και Σοπέν. Οι πιστοί κατακλύζουν τα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της Κέρκυρας ακολουθώντας την περιφορά των Επιτάφιων, οι οποίοι διασταυρώνονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα ευλάβειας και κατάνυξης, καθώς ο Επιτάφιος κάθε εκκλησίας συνοδεύεται από την δική του Φιλαρμονική και Χορωδία που ψάλλει ύμνους και παίζει πένθιμα εμβατήρια.

Το Μεγάλο Σάββατο, στις εννέα το πρωί, πραγματοποιείται η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος – προστάτη της Κέρκυρας – που καθιερώθηκε το 1550 όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Η περιφορά συνοδεύεται από τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλης. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της Κέρκυρας γιορτάζουν την λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, που γίνεται στις έντεκα το πρωί, με το εντυπωσιακό έθιμο των Μποτήδων, πετώντας στο δρόμο από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους στη Σπιανάδα και στο Λιστόν πήλινα κανάτια με νερό. Το βράδυ γίνεται πρώτα η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθολικό Ναό του Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και ακολουθεί η Ορθόδοξη Αναστάσιμη Ακολουθία που τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η Ανάσταση γίνεται στις δώδεκα τα μεσάνυκτα ακριβώς με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά, πυροτεχνήματα, χιλιάδες αναμμένα κεριά από τους πιστούς και τους χαρμόσυνους ήχους των Φιλαρμονικών που παίζουν εύθυμα εμβατήρια.

Την Κυριακή του Πάσχα κάθε εκκλησία κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η Ανάσταση σηματοδοτεί το τέλος της 40ήμερης νηστείας και η ημέρα γιορτάζεται με το παραδοσιακό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα, το οποίο – σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα – στην Κέρκυρα περιλαμβάνει μια σούπα με αυγολέμονο και 2-3 κρεατικά, ενώ ο οβελίας αφήνεται για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Παράλληλα, από τις 11.30 π.μ. ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, Πασχαλινή γιορτή με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες.

Με το πέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, η Δευτέρα του Πάσχα αποτελεί επίσημη αργία καθώς και ημέρα περισυλλογής και ξεκούρασης.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πάσχα στην Κέρκυρα δείτε εδώ:
http://www.corfu.gr/web/guest/ethima/pasha

Φωτογραφία © Δήμος Κέρκυρας/Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 

Πάσχα στην Κέρκυρα

02/04/2018 - 09/04/2018
Περιοχή: ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥΚΕΡΚΥΡΑΣΚέρκυραΚέρκυρα

Ώρες - Παρατηρήσεις
Ημερομηνίες: 02-09 Απριλίου 2018¦ Περιοχή: Κέρκυρα Ιόνια Νησιά ¦ Τοποθεσία: Διάφορες τοποθεσίες στην Κέρκυρα¦ Ώρες: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κέρκυρας¦Περισσότερες πληροφορίες: http://www.corfu.gr/web/guest/ethima/pasha


explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.