In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ


Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ, έρχεται να «κατοικήσει» ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ιδιαίτερων και σημαντικών κτηρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2018, η μεγάλης κλίμακας διεθνής έκθεση ΑΝΤΙ με τη συμμετοχή περίπου 100 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα εγκατασταθεί στην περιοχή γύρω από την Παλαιά Βουλή, στο Σύνταγμα.

Αν στις τελευταίες τρεις εκδόσεις της, η Μπιενάλε της Αθήνας εστίασε στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια, στην καρδιά της τραυματισμένης πόλης, η εφετινή 6η διοργάνωσή μας μεταφέρει στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, στην οδό Σταδίου, με τα κενά κτήρια, αστικά τοπόσημα μας παλιάς Αθήνας, άρρηκτα συνδεδεμένα με την νεότερη ιστορία της.

Κεντρικό εκθεσιακό χώρο της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ, αποτελεί το κτήριο ΤΤΤ (Σταδίου 15). Ανεγέρθηκε το 1930-31 (έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά) προκειμένου να στεγάσει τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Στα 85 χρόνια της λειτουργίας του, αποτέλεσε το σύμβολο της μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό και της μετατόπισης από την εποχή της ενσύρματης επικοινωνίας στην πρώιμη περίοδο των υπολογιστών και στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Λίγα μόλις μέτρα πίσω του βρίσκεται η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2),που ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων. Παραμένει ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό κτήριο, κλειστό από το 2004. Στα Αναγνωστήριά του στέκουν ακόμη τα σκονισμένα ράφια που φιλοξενούσαν τους 30.000 τόμους της συλλογής του κορυφαίου δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη. Τη βιβλιοθήκη του αγόρασε το 1924 ο Εμμανουήλ Μπενάκης, και τη δώρισε στην Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας φιλοξενείται ακόμη στο πρώην ξενοδοχείο Esperia Palace (Σταδίου 22), πολύβουο στέκι της πολιτικής, επιχειρηματικής αλλά και πολιτιστικής Αθήνας μέχρι το 2010 και στο πρώην κτήριο του ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4), ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, τα οποία παραχωρούνται από το Yπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης & ΟΑΕΔ, με τίτλο «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας- Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ παρουσιάζουν στα τέσσερα αυτά «κενά» κτήρια στο κέντρο της πόλης ένα διακριτό, ιδιοσυγκρασιακό και ανήσυχο screenshot του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού momentum.

Σήμερα, μια διάθεση εναντίωσης, μια ANTI-συμπεριφορά, μοιάζει να διαπερνά όλες τις αρένες της κοινωνικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των πολιτισμικών εκφράσεων, τις πολιτικές της ταυτότητας, την καλλιτεχνική εργασία, τα ΜΜΕ, τα social media, τα βιντεοπαιχνίδια και τη βιομηχανία των μουσικών video. Με άλλα λόγια, συμπεριφορές εναντίωσης και μη-συμμόρφωσης κανονικοποιούνται, εμπορευματοποιούνται αστραπιαία. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυναμική της διαλεκτικής ανάμεσα στο ξέσπασμα του ΑΝΤΙ και στην εμπορευματοποίηση του;

Οι καλλιτέχνες του ΑΝΤΙ εξετάζουν τη μεταψηφιακή εποχή, τα σενάρια βελτίωσης του ανθρώπινου σώματος, τις αιρέσεις της ψυχικής και σωματικής ευεξίας καθώς και της σωματικής και πνευματικής μεταμόρφωσης. Το επιτυγχάνουν επινοώντας επιβλητικές πραγματικότητες, παραλλαγές χώρων της καθημερινής ζωής: από το γυμναστήριο μέχρι το εμπορικό κέντρο, από τα φόρουμ στο διαδίκτυο μέχρι το darkroom, από το γραφείο μέχρι το πολιτικό μέτωπο. Οι «μηχανισμοί» («devices») που απαρτίζουν την έκθεση της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ, αποκαλύπτουν τους κινδύνους της σημερινής νεοσυντηρητικής εξέγερσης, και ρωτούν τι μπορεί να κινητοποιεί τις νεο-αντιδραστικές φαντασιώσεις;

Στα ελληνικά το ANTI σημαίνει επίσης έναντι. Προσκαλώντας καλλιτέχνες και άλλους δημιουργούς πολιτισμού να κατοικήσουν τους «μηχανισμούς» που μιμούνται, παραμορφώνουν, συστρέφουν ή μεγεθύνουν τις σκηνές της σύγχρονης ζωής, το ΑΝΤΙ προσφέρει μια αφετηρία για πολυάριθμα έναντι.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Athens Biennale.

6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ

26/10/2018 - 09/12/2018
Περιοχή: ΑΤΤΙΚΗΑΤΤΙΚΗΣΑΘΗΝΑ

Ώρες - Παρατηρήσεις
Εκθεσιακοί χώροι: TTT Σταδίου 15 Esperia Palace, Σταδίου 22 Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, Ανθίμου Γαζή 2 Κολοκοτρώνη 4 Ημερομηνίες: 26 Οκτωβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2018 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 14.00-22.00 Σάββατο-Κυριακή 12.00-22.00


explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.