In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Λίνδος

Λίνδος: μια ακρόπολη δεσπόζει στο αρχιπέλαγος

«… η Λίνδος, άπαρτος πύργος πάνω απ’ το λιμάνι
που τα βράχια προστατεύουν,
δεσπόζει…»
Bartolomeo Zamberti Dalli Sonnetti (1485)

Το σονέτο του Zamberti συνοψίζει με γλαφυρό τρόπο τα συστατικά του λινδιακού τοπίου: ένας κατακόρυφος βράχος απόκρημνος και απρόσιτος, με εμφανή τα σημάδια του παρελθόντος στην κορυφή του, μια απέραντη θάλασσα να τον περιβάλλει και ένας οικισμός απόλυτα προσαρμοσμένος ανάμεσα στα δύο αυτά στοιχεία.

Όπως ανακαλύπτει ο επισκέπτης φτάνοντας στην περιοχή, «η Λίνδος μοιάζει ν’ απολαμβάνει την ατέλειωτη θάλασσα». Πράγματι, η Λίνδος σαν ένας βράχος ριγμένος στο πέλαγος που στέκει μόνος λούζεται από τα κύματα και συνδέεται σχεδόν κατά τύχη με τη στεριά• την κορυφή καταλαμβάνει ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, η ακρόπολη της Λίνδου (46 χλμ ΝΑ της πόλης της Ρόδου).

• Σύντομο ιστορικό:
Σύμφωνα με την παράδοση, το ιερό της Αθηνάς πάνω στην ακρόπολη ίδρυσε ο Δαναός με τις 50 κόρες του Δαναΐδες, όταν είχαν καταφύγει στη Ρόδο για να γλιτώσουν από τη ζήλεια της θεάς Ήρας. Στην ακρόπολη φτάνει κανείς από το ίδιο μονοπάτι που οδηγούσε εκεί κατά την αρχαιότητα. Τον επισκέπτη καλωσορίζει το ανάγλυφο σε βράχο πλοίο που αποδίδει τη ναυτική αξιοσύνη των Ροδίων στους αρχαίους χρόνους. Άλλωστε, στη Ρόδο συντάχτηκε ο πρώτος κώδικας ναυτικού δικαίου στον κόσμο, ο περίφημος «Ναυτικός Νόμος» των Ροδίων. Εντυπωσιάζει η δεξιοτεχνία του γλύπτη Πυθόκριτου που αξιοποιεί με πρωτότυπο τρόπο την καμπύλη της πρύμνης πάνω στο φυσικό βράχο.

• Η ξενάγηση αρχίζει:
Διαμέσου μιας μνημειακής πύλης εισέρχεται κανείς στο χώρο του αρχαίου ιερού, όπου σε πρώτο επίπεδο είναι ακόμη ορατά τα ίχνη των πιο πρόσφατων κτισμάτων: το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και το Διοικητήριο των Ιωαννιτών (Οσπιτάλιων) Ιπποτών. Μάλιστα, οι ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη είχαν τειχίσει την ακρόπολη της Λίνδου καθιστώντας την απόρθητο φρούριο. Προς νότο σε δεύτερο επίπεδο αναπτύσσονται τα οικοδομικά κατάλοιπα του ιερού της Αθηνάς• η τωρινή του μορφή διαμορφώθηκε κατά μεγάλο μέρος τον 4ο αι. π.Χ.. Ο επισκέπτης συναντά αρχικά την ελληνιστική Μακρά Στοά, εκατέρωθεν της μεγάλης πομπικής κλίμακας. Στη βάση της στοάς ακόμη φαίνονται οι θολωτές κατασκευές, υπόγειες δεξαμενές που χρησίμευαν για την αποθήκευση του νερού• η έλλειψή του είχε προκαλέσει ακόμη και την εμφάνιση της θεάς Αθηνάς στους ιερείς του ναού κατά την πολιορκία από τους Πέρσες.

Ανεβαίνοντας τη μεγάλη πομπική σκάλα ο επισκέπτης προσεγγίζει το ανώτερο επίπεδο του ιερού με την ενότητα των κτισμάτων που περατώθηκαν κατά τον 4ο αι. π.Χ.: τα μνημειακά Προπύλαια, που διαμορφώθηκαν κατ’ αντιστοιχία των αθηναϊκών Προπυλαίων του Μνησικλή, η μεγάλη περίστυλη αυλή και ο μικρός αμφιπρόστυλος ναός της θεάς Αθηνάς (δωρικού ρυθμού) στο νότιο άκρο του ιερού, σε ένα σημείο όπου η θέα προς το Αιγαίο είναι πραγματικά αξέχαστη. Στο ναό βρισκόταν και το άγαλμα της θεάς, κέντρο της λατρείας, το οποίο ήταν επίσης αφιέρωμα του Δαναού και των κορών του.

Από την αρχαία πόλη της Λίνδου, πατρίδα του Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, σώζεται το αρχαίο θέατρο (στα όρια του σημερινού οικισμού), το οποίο συσχετίζεται με τη θέση του ναού της Αθηνάς πάνω στην ακρόπολη κατ’ αναλογία προς το θέατρο του Διονύσου κάτω από τον Παρθενώνα.

Συνεχίστε στο χωριό της Λίνδου.

• Απολαύστε μια απογευματινή βόλτα:

Στο μοναδικής ομορφιάς σύγχρονο οικισμό της Λίνδου, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό που έχει κηρυχτεί διατηρητέο. Περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια με τις καμάρες που θυμίζουν κυκλαδίτικο οικισμό. Θαυμάστε τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα (16ου – 18ου αι.) με τους ψηλούς μαντρότοιχους και τις αψιδωτές εισόδους (πυλιώνες) στολισμένες με οικόσημα και βαριές ξύλινες πόρτες.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε κάποιο από αυτά• το εσωτερικό τους, σωστό λαογραφικό μουσείο, κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις: πλακόστρωτες αυλές με περίτεχνα σχέδια από βότσαλο, εξαίσια διακοσμημένες οροφές. Υπέροχη η εκκλησία της Παναγίας της Λίνδου με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του 15ου αι., στο κέντρο του χωριού.

Lindos

Ολοκληρώστε την περιήγησή σας με την επίσκεψη σε δύο ονομαστά αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαίας Λίνδου: τον «τάφο του Κλεόβουλου», ένα κυκλικό τυμβοειδές κτίσμα του 6ου αι. π.Χ., στην πραγματικότητα ταφικό μνημείο μιας πλούσιας οικογένειας, και το περίφημο «Αρχοκράτειον» (Δ της ακρόπολης στην περιοχή Κράνα) σπουδαίο οικοδόμημα της ελληνιστικής εποχής• πρόκειται για τον τάφο του γένους των Αρχοκρατιδών με πρόσοψη που μιμείται κτήριο, τύπος πολύ συνηθισμένος στη Ρόδο. Η μνημειακή διώροφη πρόσοψη έκρυβε ένα ευρύχωρο εσωτερικό, προορισμένο για τελετές προς τιμή των νεκρών μελών της οικογένειας, ενώ έδενε αρμονικά με το βραχώδες τοπίο που την περιέβαλλε.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε ή να κατεβάσετε το φυλλάδιο.

Lindos TAP brochure

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2021.