In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Ήπειρος

Η Ήπειρος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και το Ιόνιο Πέλαγος και συνδυάζει εντυπωσιακά ορεινά τοπία και γοητευτικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Όλη η περιοχή έχει πολλά βουνά και ποτάμια με υπέροχα τοξωτά γεφύρια. Από βορρά προς νότο οι οροσειρές διακόπτονται από εύφορες πεδιάδες και κοιλάδες. Το κλίμα στις παράκτιες περιοχές είναι ήπιο, ενώ στο εσωτερικό τραχύ, με βαρείς χειμώνες, συχνούς παγετούς, πυκνές βροχές και καταιγίδες. Ανάμεσα στα πολλά βουνά υπήρχαν ανέκαθεν περάσματα για την επικοινωνία των χωριών και των πόλεων μεταξύ τους. Αυτό συνέβαλε, αργότερα, ώστε να ανθήσει το εμπόριο και να αναπτυχθεί η περιοχή.


Η Ήπειρος θεωρείται, διεθνώς, ιδανική περιοχή για κάθε είδους εναλλακτικό τουρισμό. Οι παρθένοι ορεινοί όγκοι της Πίνδου με τα μεγάλα απάτητα δάση, οι ορεινές λίμνες (δρακόλιμνες) και οι άγριες ορθοπλαγιές των βουνών προσφέρονται για ποικίλες δραστηριότητες (ορειβασία, αναρρίχηση, σκι, πεζοπορία, κάμπινγκ κ.ά.) σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, ενώ τα ποτάμια της Ηπείρου αποτελούν ιδανικό πεδίο για πολλές δράσεις (καγιάκ, ράφτινγκ, κάνιονινγκ κ.ά.). Ειδικά ο Αώος θεωρείται από τα πιο όμορφα και δύσκολα ποτάμια για καγιάκ, ενώ ο Βοϊδομάτης διασχίζει το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά με αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες και παραδοσιακά χωριά.Λίγο από ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι της Ηπείρου ήταν οι Πελασγοί. Ο Όμηρος αναφέρεται σε ηπειρωτικά φύλλα όπως οι Θεσπρωτοί και οι Σελλοί. Αργότερα οι βασιλείς τους ισχυρίζονταν ότι κατάγονται από τον Αχιλλέα. Η Ήπειρος εμφανίζεται στην ελληνική ιστορία τον 7ο αι. π.Χ. Στα Ρωμαϊκά Χρόνια χωρίζεται σε παλιά και νέα. Τους αιώνες που ακολουθούν δέχεται επιδρομές Γότθων, Ούννων και βουλγαρικών φύλων. Αργότερα, ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος απομακρύνει τους Βούλγαρους. 

Με την εμφάνιση των Φράγκων δημιουργείται το Δεσποτάτο της Ηπείρου, με πρωτεύουσα την Άρτα, η οποία γίνεται κέντρο εθνικής αντίστασης και βυζαντινού πνευματικού πολιτισμού. Το 1431 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα και την Ήπειρο. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα ορεινά χωριά της αποκτούν πολλά προνόμια και αυτονομία στη διοίκηση, ενώ, παράλληλα, οι κάτοικοί τους αναπτύσσουν το εμπόριο, ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη. Οι ξενιτεμένοι -εύποροι πλέον- Ηπειρώτες φέρνουν στις πατρίδες τους πλούτο και πολιτισμό από την Ευρώπη. Από τις πιο ακμαίες εκείνα τα χρόνια περιοχές είναι τα Ζαγοροχώρια, στα οποία δημιουργούνται αξιόλογα μνημεία, με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, όπως τοξωτά πέτρινα γεφύρια και αρχοντικά σπίτια. 


Χτιστάδες της Ηπείρου, πρωτομάστορες, γλύπτες, αγιογράφοι και ξυλουργοί ταξιδεύουν οργανωμένοι σε σινάφια, για να δουλέψουν σε όλα τα Βαλκάνια. Ένα μεγάλο μέρος από τον πολιτισμό της Ηπείρου του 18ου και 19ου αι. που σώθηκε μέχρι σήμερα μαρτυρά τη μεγάλη ακμή της λαϊκής τέχνης και της αρχιτεκτονικής σε αυτήν την περιοχή της Ελλάδας. Η Ήπειρος απελευθερώθηκε έως την Άρτα το 1881, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της το 1913 οπότε και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.