In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αναγνώριση των επιτευγμάτων της Ελλάδας στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η οργάνωση Europa Nostra, που έχει σαν στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, απονέμει το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά - Βραβεία Europa Nostra - ως ένδειξη αναγνώρισης επιτευγμάτων και καλών πρακτικών αρχιτεκτόνων, τεχνιτών, εθελοντών, σχολείων και σχολών, τοπικών αρχών, μέσων μαζικής επικοινωνίας και ιδιοκτητών πολιτιστικής περιουσίας.

Φέτος, 31 χώρες υπέβαλαν ως υποψήφια 226 έργα, εκ των οποίων 28 μόνο κέρδισαν τη διάκριση. Τα βραβεία αφορούν τέσσερις κατηγορίες: συντήρηση, έρευνα, αφοσίωση και, τέλος, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
Η Ελλάδα ήταν πολυνίκης φέτος, κερδίζοντας τέσσερις διακρίσεις: τρεις στην κατηγορία «συντήρηση» και μία στην κατηγορία «αφοσίωση».

Πάνω από 1.200 άτομα, βραβευόμενοι και μη, παρακολούθησαν την τελετή απονομής, η οποία έλαβε χώρα την 1η Ιουνίου σε ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το μοναστήρι Jeronimos στη Λισσαβόνα. Τη δέκατη αυτή επέτειο απονομής των βραβείων Europa Nostra παρουσίασαν ο Placido Domingo, πρόεδρος της οργάνωσης, και η κυρία Ανδρούλα Βασιλείου, Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας. Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους φετινούς νικητές, γιατί μας υπενθυμίζουν την εξαιρετικά πλούσια και πολυποίκιλη κληρονομιά μας, την οποία δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη. Είναι ευθύνη μας να την κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές».

Στην κατηγορία «συντήρηση», η Ελλάδα κέρδισε τα βραβεία για τα παρακάτω:

Κτήριο Αβέρωφ – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Αρχιτεκτονικής
Σύμφωνα με την Europa Nostra, «η εργασία συντήρησης του Κτηρίου Αβέρωφ βραβεύεται ως εξαιρετικό παράδειγμα λεπτότεχνης ανακαινιστικής παρέμβασης σε ένα κτήριο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα του Ευρωπαϊκού Νεοκλασικισμού και του οποίου ο σχεδιασμός έχει επηρεαστεί άμεσα από τα μνημεία της Ακρόπολης της Αθήνας. Πλήρως αποκαταστημένο στην αρχική αρχιτεκτονική του ποιότητα και εξοπλισμένο με τις πιο σύγχρονες και κατάλληλες εγκαταστάσεις τεχνολογικής υποδομής, το Αβέρωφ μπορεί να είναι βέβαιο για τη συνέχιση της λειτουργίας του ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ήταν και ο αρχικός σκοπός κατασκευής του».

Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, Σίφνος
Σύμφωνα με την Europa Nostra, “η εργασία αρχαιολογικής συντήρησης στον Άγιο Ανδρέα βραβεύεται ως εξαιρετικό παράδειγμα ανάδειξης και προβολής αρχαιολογικών ευρημάτων… Με την υλοποίηση των εργασιών δημιουργήθηκε ένας άρτια οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, με καλά συντηρημένα ευρήματα, προσιτά στο ευρύ κοινό… Ο τελικός στόχος των εργασιών ήταν η δημιουργία ενός πλήρως προσβάσιμου αρχαιολογικού χώρου, επισκέψιμου και με υποδομές για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, ενώ υπήρξε μέριμνα ώστε όλες οι κατασκευές και παρεμβάσεις να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον του λόφου».

Ανεμόμυλοι της Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πάτμος
Σύμφωνα με την Europa Nostra, “…Η επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει αρκετούς μύλους από όλη την Ευρώπη και, επομένως, η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Μεταξύ των ανεμόμυλων, η επιτροπή συμφώνησε ότι το σύνολο της Πάτμου ήταν εξαιρετικό στη λεπτομέρεια και πληρότητα αποκατάστασης, όπως και στις ευφάνταστες χρήσεις στις οποίες θα δοθεί ο κάθε ανεμόμυλος για μελλοντική παραγωγή ή εκπαίδευση. Ως σύνολο, οι τρεις ανεμόμυλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αισθητικής του τοπίου του νησιού… Οι εργασίες είχαν σκοπό να επαναφέρουν τους ανεμόμυλους στην αρχική τους εικόνα και σχεδίαση και να τους καταστήσουν παραγωγικούς, αποκαθιστώντας την παραδοσιακή τους χρησιμότητα και προσαρμόζοντάς τους σε νέες χρήσεις. Στόχος ήταν να γίνουν οι ανεμόμυλοι επισκέψιμοι ως ζωντανό μουσείο, ανακτώντας και εφαρμόζοντας τη χαμένη γνώση, που θα προσέφερε τέρψη και γνώση στους νησιώτες και στους επισκέπτες. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την αναβίωση και λειτουργικότητα ενός αισθητικά όμορφου πολιτιστικού μνημείου».

Στην κατηγορία «αφοσίωση», η Ελλάδα κέρδισε το βραβείο για το:

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα

Σύμφωνα με την Europa Nostra, «η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τις ανιδιοτελείς προσεγγίσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και επαίνεσε τη σημαντική δουλειά που γίνεται για να δοθεί σε ετοιμόρροπα διατηρητέα κτήρια μια δεύτερη ζωή με τη μετατροπή τους σε περιφερειακά μουσεία, ικανά να αποτελέσουν πόλο έλξης μεγάλης μερίδας κοινού… Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημιουργίας και διαχείρισης μουσείων στην ελληνική ύπαιθρο ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζουν αειφορία και υποστηρίζουν την τοπική ανάπτυξη. Δημιουργήθηκαν επτά τεχνολογικά θεματικά μουσεία, με δυο ακόμα να βρίσκονται σε πορεία κατασκευής. Τα μουσεία αυτά αναδεικνύουν ιδιαίτερες παραγωγικές δραστηριότητες, χαρακτηριστικές για την κάθε περιοχή και, μέσω των εξωστρεφών τους δραστηριοτήτων, γίνονται ένα σημείο αναφοράς για τον τοπικό πληθυσμό».

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.