In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αρχαίο Θέατρο

Θέατρον (το) τόπος προς θέαν, προς απόλαυσιν θεαμάτων, ιδίως δραματικών παραστάσεων

Ο αρχαιότερος χώρος που μπορεί να ονομαστεί «θέατρο» βρίσκεται στην Κνωσό και δεν ξέρουμε τι είδους θέαμα παρακολουθούσαν εκεί οι κάτοικοι της Κνωσού, πολύ πιθανόν όμως να κοιτούσαν τα όμορφα κομψά κορίτσια της Μινωικής Κρήτης να στροβιλίζονται μπροστά τους. Γιατί ο χορός αποτελεί την αρχή του θεάτρου, γι’ αυτό και η καρδιά του θεάτρου, ο πυρήνας του ονομάζεται «ορχήστρα». Ο τόπος όπου ο χορός ορχείται.

Η έννοια του θεάτρου είναι συνυφασμένη με την έννοια του ελληνικού πολιτισμού και παραφράζοντας τον Παυσανία μπορούμε να πούμε ότι πόλη χωρίς θέατρο δεν αξίζει να αποκαλείται πόλη. Έτσι οι Έλληνες ίδρυσαν δεκάδες θέατρα σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Ακόμα και οι Σπαρτιάτες είχαν θέατρο – αν και έχουμε συνηθίσει να τους σκεφτόμαστε πάντα να πολεμούν ή να γυμνάζονται.

Φυσικά, και εδώ η Αθήνα κρατά τα πρωτεία και το αρχαιότερο θέατρο που υπάρχει σήμερα, βρίσκεται στην νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Αν και αυτό που βλέπουμε τώρα αντανακλά την μορφή που πήρε το θέατρο τον 4ο αιώνα την εποχή του άρχοντος Λυκούργου, δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε ότι στο θέατρο αυτό παρουσίασαν τα έργα τους οι μεγάλοι τραγικοί, Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης, ενώ στο ίδιο αυτό θέατρο κάθισαν κάποτε ως θεατές ο Σόλων, ο Περικλής, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης που θα μας δώσει και τον ορισμό της τραγωδίας.

Θέατρα πολλά και σημαντικά έφτιαξαν οι Έλληνες στο Θορικό και στην Κόρινθο, στους Δελφούς και στη Δήλο, στη Δωδώνη και στη Μεγαλόπολη, στις Συρακούσες και στη Μήλο και το πιο πρόσφατα ανασκαμμένο στη Μεσσήνη. Το πιο όμορφο όμως και καλύτερα διατηρημένο βρίσκεται στην Επίδαυρο.

Epidavros Photo Vergas

Το θέατρο της Επιδαύρου ξεπροβάλλει, όπως ανηφορίζεις από την είσοδο, σαν μια τεράστια αγκαλιά που περιμένει να σε δεχτεί και να σε εισαγάγει στα μυστήρια της τραγωδίας ή στην ευθυμία της κωμωδίας. Φημισμένο για την ακουστική του, το θέατρο αυτό μπορεί να σου χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης, είτε το επισκέπτεσαι ως περιηγητής είτε φτάνεις εκεί ως θεατής. Είναι άραγε ωραιότερο ασφυκτικά γεμάτο με το κοινό να αδημονεί πριν από την παράσταση μιας αρχαίας τραγωδίας ή ενός σαιξπηρικού δράματος ή απόλυτα άδειο ένα ηλιόλουστο πρωινό όταν μπορείς να ακούσεις, να «δεις» και να αισθανθείς τη φωνή σου να πάλλει τον αέρα και να φτάνει μέχρι την 55η κερκίδα, την τελευταία δηλαδή του άνω διαζώματος;

Στέκεσαι στη θυμέλη και σκέφτεσαι τον αρχαίο ηθοποιό που αγωνίστηκε εκεί σε κάποια γιορτή προς τιμή του θεού Ασκληπιού. Οι θεατές θα είχαν έρθει από πολλά μέρη, μετά την παράσταση θα πήγαιναν και αυτοί για φαγητό, μόνο που θα ήταν μεσημέρι γιατί οι παραστάσεις τότε δίνονταν το πρωί. Και μετά σου έρχεται στο νου η Κάλλας να τραγουδάει εκεί τη Νόρμα και να στέκεται ακριβώς εκεί. Τώρα πια η Επίδαυρος χρησιμοποιείται μόνο για θεατρικές παραστάσεις κυρίως αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες.

Πολλά από τα θέατρά μας αναστηλώνονται και μερικά χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι για παραστάσεις. Υπάρχει σχετική κίνηση πολιτών μάλιστα με αυτό το σκοπό γνωστή ως «Διάζωμα». Είναι φυσικά μια μεγάλη απόλαυση να μπορείς να καθίσεις στην κερκίδα ενός αρχαίου θεάτρου για να παρακολουθήσεις μια παράσταση, αλλά αυτό δεν είναι πάντα το καλύτερο και για το μνημείο. Εδώ τον τελευταίο λόγο έχουν οι αρχαιολόγοι.

Συντάκτης:
Αυγή Καλογιάννη
Διπλωματούχος Ξεναγός

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2021.