In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Το υπέροχο παιχνίδισμα του φωτός με τους όγκους δημιουργεί την Αρχιτεκτονική.

Το υπέροχο παιχνίδισμα του φωτός με τους όγκους δημιουργεί την Αρχιτεκτονική.
Le Corbusier, Ελβετός αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, συγγραφέας και ζωγράφος


Η Αρχιτεκτονική είναι πρωταρχικά η Τέχνη της χρήσης του Φωτός. Στην Ελλάδα, τη χώρα του Ήλιου, οι τέχνες και η αρχιτεκτονική αναπαριστούν τη διαφορετική σύλληψη του κόσμου: εδώ όλα γίνονται στο φως, στο θέατρο, στην Αγορά και στο καφενείο. Ταξιδεύοντας μέσα στον χρόνο, μέσα από ρεύματα και ρυθμούς, γινόμαστε μάρτυρες του νατουραλισμού στα αγάλματα των αρχαίων θεών και της θεωρίας για τις ιδανικές αναλογίες (ο «Κανόνας» του Πολύκλειτου)∙ των ιερατικών χώρων λατρείας και μυστηριακής αισθητικής (το ιερό μαντείο των Δελφών) και των αυστηρών αναλογιών της Πυθαγόρειας κλίμακας∙ των έργων του Ικτίνου και του Καλλικράτη στον ιερό ναό της Ακρόπολης και των μετοπών που φιλοτέχνησε ο Φειδίας∙ των περίτεχνων στήλων και της χάρης του ιωνικού ρυθμού αλλά και της διακοσμητικής λεπτομέρειας που εκφράζεται μέσα από την εξωραϊστική αντίληψη της γλυπτικής τέχνης που αποθεώνει τον θνητό άνθρωπο.

Πολύ αργότερα, στα τέλη του 18ου και 19ου αι., το ρεύμα του νεοκλασικισμού εμφανίζεται στην Ελλάδα, εμπνευσμένο από ιδανικά που βρίσκουν την έκφρασή τους στα λόγια του Winckelmann: “Μια μορφή τέχνης ευγενούς απλότητας και γαλήνιου μεγαλείου». Χάρη στη σύνδεσή του με την αρχαιότητα, ο νεοκλασικισμός, ως «εθνικός ρυθμός», καθίσταται ιδανικός για την ανοικοδόμηση σημαντικών κτηρίων και διαρκεί περισσότερο από ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πνεύμα αυτό, το πλούσιο ταλέντο του Ερνέστου Τσίλλερ (Ernst Ziller) και οι διακριτές εκλεκτικιστικές τάσεις του δημιούργησαν έναν σημαντικό αριθμό από μεγαλοπρεπή κτήρια, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Τα χρόνια περνούν: στις αρχές της δεκαετίας του ’30, καθώς η έμφαση τοποθετείται στην απλότητα και στη γεωμετρική αρμονία, ο ελληνικός μοντερνισμός βρίσκει την έμπνευσή του στα έργα κυρίως των Le Corbusier και Bauhaus.

Μέσα σε αυτό το σύμπαν των αλλαγών, σε μια νέα αρχιτεκτονική σκηνή –λιγότερο τοπική και περισσότερο παγκόσμια– αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, κοινωνικό αυτή τη φορά, η ελληνική αρχιτεκτονική: στο πεδίο της Πράσινης Αρχιτεκτονικής, τα κτήρια κατασκευάζονται με σκοπό να έχουν ως το δυνατόν μικρότερη επίδραση στο περιβάλλον, εκφράζοντας την ανησυχία όλων μας για τη σωστή χρήση των πόρων του πλανήτη μας.

Όλοι εσείς που ενδιαφέρεστε για εκθέσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Αρχιτεκτονική και συμβαίνουν στη χώρα μας, μπορείτε να επισκεφτείτε και να απολαύσετε μια περιήγηση:
(1) στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης
(2) στην 6η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής με σκοπό να υποστηρίξει την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής∙
(3) στην έκθεση “Building Sustainable Communities: Δανοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη”, όπου η κοινωνική ευθύνη για την αρχιτεκτονική και η δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων αποτελούν ζωντανά παραδείγματα∙
(4) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας N. & Σ. Τσαλαπάτα στην πόλη του Βόλου∙
(5) στην υπαίθρια, ανοικτή για το κοινό δράση, υπό την αιγίδα του ΔHMOY AΘΗΝΑΙΩΝ και του ΥΠΕΚΑ, Green Design Festival 2010 ή
(6) αν ενδιαφέρεστε για μια διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά, όπου ζωντανεύουν μπροστά σας οι αρχιτεκτονικές διαφοροποιήσεις της αρχαίας Αθήνας, επισκεφτείτε τον Ελληνικό Κόσμο, το πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Αν πάλι βρίσκεστε σε αναζήτηση της Παλιάς Αθήνας, μέσα από τους περιπάτους σας, θα ανακαλύψετε πολλά κτήρια Art Deco αλλά και των αρχών του 19ου και 20ού αιώνα. Το αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα σας βοηθήσει να ταξιδέψετε στον χρόνο αφηγώντας σας την ιστορία των κτηρίων της πόλης.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2021.