In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το πλήρως ανακαινισμένο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο. Τα πολυάριθμα και σπουδαία εκθέματά του δίνουν την ευκαιρία να ταξιδέψετε στα βάθη της ιστορίας. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Οι θησαυροί του θα σας ενθουσιάσουν πραγματικά και αξίζει να το επισκεφτείτε περισσότερες από μία φορά. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε μία επίσκεψη μόνο, φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας.  

 

National Archaeological Museum.Source:© GNTO/ GNTO ARCHIVE

 

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά μόνο από τα εκθέματα του μουσείου:

Ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου. Πρόκειται άραγε για άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Δία; Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να διαφωνούν πάνω στο θέμα αυτό. Το μπρούτζινο άγαλμα, ένα από τα αριστουργήματα της γλυπτικής τέχνης της κλασικής περιόδου, έχει ύψος 2.09 μ. και αποτελεί ένα από τα λίγα πρωτότυπα μπρούτζινα αγάλματα που σώζονται σήμερα.

Το αγαλματίδιο του Δία. Αγαλματίδιο του Κεραυνοβόλου Δία από τη Δωδώνη. Αξιοπρόσεκτη είναι η στάση του θεού καθώς ετοιμάζεται να ρίξει τον κεραυνό του. Είναι ίδια με αυτή του Ποσειδώνα του Αρτεμισίου.

Δήμητρα και Περσεφόνη. Αυτό το όμορφο και καλοδιατηρημένο ανάγλυφο από την Ελευσίνα που φιλοτεχνήθηκε την περίοδο 440-430 π.Χ. περίπου, απεικονίζει τη Δήμητρα να παραδίδει στάχυα στον Τριπτόλεμο, το νεαρό βασιλιά της Ελευσίνας. Δεξιά, η κόρη της Περσεφόνη δίνει την ευλογία της. Προσέξτε τη διαφορά μεγέθους που υπάρχει μεταξύ του Τριπτόλεμου και της Δήμητρας. Οι καλλιτέχνες της εποχής όφειλαν να δίνουν περισσότερο ύψος στους θεούς όταν οι τελευταίοι απεικονίζονταν μαζί με θνητούς πάνω σε αναθηματική στήλη, ως ένδειξη σεβασμού.

Η λήκυθος της Μυρρίνης. Πρόκειται για το κύριο έκθεμα της αίθουσας 16, η οποία φέρει και το όνομά του. Η συγκεκριμένη λήκυθος, φτιαγμένη από λευκό μάρμαρο, ανακαλύφθηκε το 1873. Είναι διακοσμημένη με ένα ανάγλυφο που αναπαριστά τον Ερμή να οδηγεί από το χέρι μία νεαρή γυναίκα, τη Μυρρίνη. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει πάνω από το κεφάλι της, σκοπός του θεού είναι να παραδώσει τη γυναίκα στον Πλούτωνα (το θεό του Άδη). Τη σκηνή παρακολουθούν τρεις άντρες, συγγενείς της Μυρρίνης (430-420 π.Χ.).

Η στήλη της Ηγησούς. Μην παραλείψετε να δείτε τη γνωστότερη σωζόμενη στήλη (5ος αι. π.Χ.). Ανακαλύφθηκε στον Κεραμεικό (βλ. σελ. --), όπου αντίγραφό της υπάρχει σήμερα. Το ανάγλυφο απεικονίζει την Ηγησώ καθιστή, να παίρνει ένα κόσμημα μέσα από ένα κουτί που κρατά η σκλάβα της. Πιστεύεται ότι τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για το φόντο του ανάγλυφου και το κόσμημα ήταν το μπλε και το χρυσό αντίστοιχα. Στο πάνω μέρος της στήλης είναι χαραγμένο το όνομα «Ηγησού του Προξένου». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεξιοτεχνική απεικόνιση της μελαγχολικής έκφρασής της, καθώς και οι πτυχώσεις του ενδύματός της.

Η χρυσή μάσκα του «Αγαμέμνονα». Μολονότι έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι η μάσκα του Αγαμέμνονα, εξακολουθεί να αποτελεί ένα αξιόλογο έκθεμα που πρέπει να δείτε. Η θεωρία του E. Schliemann ήταν λανθασμένη και σήμερα πιστεύεται ότι πρόκειται για το εκμαγείο νεκρού βασιλιά, που πέθανε τρεις αιώνες πριν τον Αγαμέμνονα (16ος αι. π.Χ.). Μπορείτε να δείτε τη μάσκα στην Αίθουσα των Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο, μαζί με άλλα αντικείμενα (κοσμήματα, χρυσά τεχνουργήματα, ξίφη, κτλ.) τα οποία βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών.

 

 Η μάσκα του Αγαμέμνονα, DieBuche from de.wikipedia.org

Ο Αναβάτης του Αρτεμισίου. Το μπρούτζινο αυτό άγαλμα του 2ου αι. π.Χ. ανακαλύφθηκε μαζί με το άγαλμα του Ποσειδώνα, έξω από το ακρωτήρι του Αρτεμισίου. Ενδεχομένως, ο αναβάτης και το άλογό του να είχαν χυτευτεί ξεχωριστά. Παρατηρείστε πόσο έξοχα αναπαριστώνται οι τεντωμένοι μύες του αλόγου και η έκφραση αγωνίας στο πρόσωπο του αναβάτη.

Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο: Δήμητρα, Περσεφόνη και Ασκληπιός. Η Περσεφόνη στέκεται στην αριστερή πλευρά, κρατώντας δύο δαυλούς στο δεξί της χέρι. Μπροστά της κάθεται η Δήμητρα και δεξιά της στέκεται ο Ασκληπιός. Δεξιά, διακρίνονται έξι ικέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με την επιγραφή, αφιέρωσαν το ανάγλυφο αυτό στον Ασκληπιό και στις δύο Ελευσίνιες θεότητες. Τα ονόματά τους είναι χαραγμένα στη βάση του ανάγλυφου, μέσα σε στέμματα φτιαγμένα από κλαδιά ελιάς.

Το κεφάλι της Υγείας. Ανακαλύφθηκε στο ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα και προφανώς αποτελούσε μέρος ενός αγάλματος (350-340 π.Χ.). Σίγουρα θα αναγνωρίσετε το κεφάλι της Υγείας (τη θεά της υγείας) που έχετε δει σε αμέτρητες φωτογραφίες.

Ο Έφηβος των Αντικυθήρων. Ένα ακόμα άγαλμα που αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας των αρχαιολόγων. Καθώς είναι έκδηλο ότι το κύριο θέμα κρατούσε κάποιο αντικείμενο σφαιρικού σχήματος στο χέρι του, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το άγαλμα αναπαριστά το θεό Παν να κρατά ένα μήλο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για άγαλμα του Περσέα που κρατά το κεφάλι της Ανδρομέδας (340 π.Χ.). Βρέθηκε σε ένα ναυάγιο δίπλα στα Αντικύθηρα, το 1900.

Το Παιδί του Μαραθώνα. Το άγαλμα ενός εφήβου το οποίο πήρε το όνομά του από τον κόλπο του Μαραθώνα όπου ανακαλύφθηκε το 1926. Η πινακίδα στο βάθρο του αγάλματος αναφέρει ότι πρόκειται για πυγμάχο. Με εξαίρεση το αριστερό χέρι που πιστεύεται ότι αποτελεί μεταγενέστερη επισκευή, το άγαλμα θεωρείται ως αριστούργημα. Είναι πιθανώς έργο του Πραξιτέλη ή ενός εκ των μαθητών του (330 π.Χ.).

Η έκθεση της Θήρας. Τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης αυτής είναι οι τοιχογραφίες, που αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τη ζωή στο Αγαίο την Εποχή του Ορείχαλκου. Ανακαλύφθηκαν στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνη) και αποτελούν τα πιο πρώιμα παραδείγματα ζωγραφικής, μεγάλης κλίμακας, στην Ευρώπη.

Η τοιχογραφία της άνοιξης: Απεικονίζει μία βραχώδη τοποθεσία γεμάτη με ζωηρά κόκκινα κρίνα και χελιδόνια που πετούν ανά ζεύγη ή μόνα τους.

Η τοιχογραφία του ψαρά: Μία από τις πιο καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, απεικονίζει ένα γυμνό ψαρά να κρατά δύο αρμαθιές ψάρια.

Η τοιχογραφία των δύο παιδιών που πυγμαχούν: Εδώ βλέπετε δύο παιδιά να πυγμαχούν. Το παιδί που στέκεται αριστερά φορά γάντια πυγμαχίας και σκουλαρίκια. Παρατηρείστε τα αμυγδαλωτά μάτια τους.

Επιγραφικό Μουσείο. Μέρος του Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά με ξεχωριστή είσοδο. Περιλαμβάνει 14.000 επιγραφές από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία και είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε ή να κατεβάσετε το φυλλάδιο.

National Archaeological museum

Το καφέ του Μουσείου

Ένα σύγχρονο café σε λιτές γραμμές, μέσα στον κατάφυτο αίθριο κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί ξεχωριστή γωνιά χαλάρωσης και ξεκούρασης από το θόρυβο της πόλης! Απολαύστε τον καφέ σας δίπλα σε θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα, ψηφιδωτά και μυρωδιές λεβάντας και λεμονιάς! Οι ώρες λειτουργίας ακολουθούν αυτές του Μουσείου και δεν απαιτείται πληρωμή εισόδου!

Το Πωλητήριο

Δ/νση: Πατησίων 44, Αθήνα 106 82
Τηλ. επικοινωνίας: 213 2144862 Fax: 210 3722620 email: ethniko-mouseio@tap.gr
Ωρες λειτουργίας:  Δευτέρα: 13:00 - 20:00  Τρίτη-Κυριακή: 08:00 - 16:00 

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου
Δευτέρα: 13:00-20:00  Τρίτη-Σαββάτο: 08:00-20:00 Κυριακή & Επίσημες αργίες: 08:00-15:00
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παραμένει κλειστό 25-26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου.
Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Μειωμένη είσοδος: 3 ευρώ για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για φοιτητές χωρών εκτός Ε.Ε, για συνοδούς γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων Α' βάθμιας Εκπαίδευσης.
Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου: Δωρεάν είσοδος.

 


Οδηγίες πρόσβασης
Η πρόσβαση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γίνεται με Μετρό και ΗΣΑΠ, Σταθμός Ομόνοια ή Βικτώρια, Λεωφορεία και Τρόλλεϊ. Το Μουσείο δεν διαθέτει χώρο στάθμευσης για τα ιδιωτικά οχήματα των επισκεπτών. Ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης που εξυπηρετούν ιδιωτικά οχήματα υπάρχουν στην οδό Μπουμπουλίνας, στην οδό Ζαϊμη και επι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: www.namuseum.gr

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.