In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Βιομηχανικό Μουσείο ΦωταερίουΜια επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι μπορεί, όπως λένε και οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρουσιάζονται στον χώρο, να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το παρελθόν, το παρόν και… το μέλλον. «Οι συμμετέχοντες, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μεταφέρονται στο παρελθόν και φαντάζονται πώς ήταν το εργοστάσιο φωταερίου όταν λειτουργούσε και ποιοι εργάζονταν σε αυτό∙ στο παρόν, και μαθαίνουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ως Πόλη Τεχνών ένας χώρος εργοστασίου που έχει μετατραπεί σε μνημείο∙ στο μέλλον, και αναπτύσσουν τη δική τους καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα».

Πράγματι, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει συστήσει το μουσείο αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή γνώσης, ψυχαγωγίας και μια ευκαιρία για ευρύτερους προβληματισμούς. Τεχνολογία, ιστορία, επιχειρηματικότητα, ψυχαγωγία με δρώμενα που σχετίζονται με θεματικές περιόδους του έτους (Χριστούγεννα, Απόκριες) αλλά και προγράμματα που σχετίζονται με δράσεις της Τεχνόπολης (θέατρο, εικαστικά, λογοτεχνία) συνιστούν ένα ενδιαφέρον πάζλ δραστηριοτήτων, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών και έως... 98 ετών. Προγράμματα με τίτλους όπως «Το μυστήριο του Φωταερίου», «Το κυνήγι του Μαύρου Θησαυρού», «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται» καλούν τα παιδιά να μεταμορφωθούν σε μυστικούς πράκτορες που προσπαθούν να λύσουν το «μυστήριο του φωταερίου» μέσα από παιχνίδια ρόλων, να φωνάξουν τον γιατρό του εργοστασίου για να σώσουν τον εργάτη που λιποθυμά από τις αναθυμιάσεις και να επισκευάσουν τις ατμομηχανές. Άλλα προγράμματα, που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, απαντούν σε πιο σοβαρά ερωτήματα, όπως: «Πώς φτάσαμε από το ένα προϊόν στα πολλά;», «Πώς συμβίωσαν τα μηχανήματα με τους ανθρώπους;», «Ποιοι συνέβαλαν στη δημιουργία της βιομηχανικής επανάστασης;»Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του εργοστασίου από το 1857, όταν ο François Théophile Feraldi αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Η Αθήνα θα φωτίζεται με το φωταέριο για τα επόμενα 60 χρόνια. Το 1938 η επιχείρηση περνά στον Δήμο Αθηναίων, ενώ το 1952 ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών. Το εργοστάσιο θα κλείσει οριστικά το 1984, για να ανακηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού δύο χρόνια αργότερα. Το 1999 δημιουργείται η Τεχνόπολη και καθιερώνεται ο πρώτος πυλώνας της λειτουργίας της, που είναι η φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτισμού, μερικές από τις οποίες έχουν αφήσει ιστορία.

Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας της λειτουργίας της Τεχνόπολης, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2013. Η ίδια η λειτουργία του μουσείου, εκτός από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, μπορεί να μας διδάξει πολλά, αυτή τη φορά για το πώς λειτουργεί ένας σύγχρονος οργανισμός, σε δύσκολες μάλιστα οικονομικές συνθήκες.Σήμερα το μουσείο διαθέτει πλήθος αντικειμένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πέρα από εκείνα τα παλιά γοητευτικά μικρά ή μεγάλα πράγματα που έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία του εργοστασίου (μηχανολογικός εξοπλισμός, φούρνοι, σιδηρουργεία…) ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική κοινωνική ιστορία. Να πάρει μια γεύση από τις συνθήκες εργασίας μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Να παρακολουθήσει προβολές από το αρχείο της ΕΡΤ που δείχνουν τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις τη δεκαετία του 1950 και οπτικοακουστικό υλικό με συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Να δει αντικείμενα της καθημερινότητας που υπήρχαν εδώ, όπως πολύγραφους, ένα τηλεφωνικό κέντρο και ένα παλιό γραμμόφωνο. Η επίσκεψη στο μουσείο περιλαμβάνει έναν ιδιαίτερο μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου.

Το μουσείο διοργανώνει και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες ως ζωντανός οργανισμός με συνεχή κινητικότητα. Στο Summer Camp 2014 για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, δημιούργησαν κατασκευές από πηλό με θέμα το εργοστάσιο φωταερίου, έπαιξαν θέατρο εμπνευσμένο από τις συνθήκες εργασίες και τους ανθρώπους που εργάστηκαν κάποτε στο εργοστάσιο, παρακολούθησαν εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής, κατασκεύασαν ρομποτάκια… Στη «Δική μας Αθήνα», το ενήλικο κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής και το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.