In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Διάσημα Φεστιβάλ σε Αρχαία θέατρα

Τα διασημότερα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι σε αρχαία θέατρα ανά την Ελλάδα είναι:

• Το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο ρωμαϊκό Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ευρύτερα γνωστό ως «Ηρώδειο», βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αι. μ.Χ., με χρήματα που προσέφερε ο Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης, γόνος πλούσιας αθηναϊκής οικογένειας, σε ανάμνηση της συζύγου του Ρήγιλλας. Ο Παυσανίας εντυπωσιασμένος το περιέγραψε όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ως «το αξιολογότερο απ' όλα τα άλλα οικοδομήματα αυτού του είδους». Το 1867 το (πρόσφατα ανασκαμμένο) Ηρώδειο φιλοξένησε την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος. Μετά την αναστύλωσή του το 1955, το θέατρο έγινε η έδρα του Φεστιβάλ Αθηνών. Στα χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα, η σκηνή του φιλοξένησε σχεδόν όλα τα κορυφαία ονόματα -διεθνή και εγχώρια- της μουσικής, του χορού και φυσικά του θεάτρου. Αξέχαστη εμπειρία για τους πιο ρομαντισμούς θεατές; Η παρακολούθηση μιας παράστασης κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι…

Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Αργολίδας, ήταν ένα από τα σημαντικότερα πανελλήνια ιερά της αρχαιότητας ενώ σήμερα αποτελεί επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η σκηνή του θεάτρου έχει φιλοξενήσει όλα τα κορυφαία ονόματα των παλαιότερων αλλά και των νεώτερων γενιών ηθοποιών του ελληνικού θεάτρου ενώ μάλιστα θεωρείται η υπέρτατη καταξίωσης για τους Έλληνες θεατράνθρωπους. Το αρχαίο δράμα υπήρξε το είδος που κατεξοχήν αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε στο θέατρο, αλλά έχουν φιλοξενηθεί και σημαντικές συναυλίες κλασσικής μουσικής και όπερας, καθώς και εξαιρετικές παραστάσεις χορού. Κάποιες από τις διασημότερες εκδηλώσεις που έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο είναι αναμφίβολα οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Νόρμα» του Μπελίνι (1960) και «Μήδεια» του Κερουμπίνι (1961) με την Μαρία Κάλλας σε σκηνοθεσία Μινωτή αλλά και η «Μήδεια» της Παξινού, επίσης σε σκηνοθεσία Μινωτή (1955). Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί στην Επίδαυρο και μεγάλες ξένες παραγωγές, όπως το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Sam Mendes με πρωταγωνιστή τον Ethan Hawke (2009), ο «Ριχάρδος ο Τρίτος» επίσης του Sam Mendes με τον Kevin Spacey στον πρωταγωνιστικό ρόλο (2011) και η «Φαίδρα» του Nicholas Hytner με την βραβευμένη με όσκαρ Helen Mirren (2009).

Σήμερα το φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου προσφέρει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διαρκεί όλο το καλοκαίρι, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Μην παραλείψετε να κάνετε έγκαιρα τις κρατήσεις σας για τις παραστάσεις που σας ενδιαφέρουν (και μέσω διαδικτύου) από τον Μάιο, οπότε και ανακοινώνεται επίσημα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

• Το Φεστιβάλ Ολύμπου στο αρχαίο θέατρο Δίου

Το αρχαίο θέατρο Δίου βρίσκεται στην Πιερία, στα νότια της πόλης του Δίου και δυτικά του ιερού της Δήμητρας. Η κατασκευή του τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή, πιθανότατα στα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Ε΄ (221-179 π.Χ.). Το Φεστιβάλ Ολύμπου, ένας θεσμός που εγκαινιάστηκε το 1972 με τις γιορτές των Μουσών, αποτελεί έναν σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό που χαρακτηρίζεται για την αισθητική και την πληρότητα των πολιτιστικών προτάσεων . Κατά τη διάρκεια των σαράντα χρόνων παρουσίας του στην καλλιτεχνική σκηνή της Βόρειας Ελλάδας έχει παρουσιάσει εκπληκτικά δρώμενα από κορυφαίους δημιουργούς, έχει εδραιωθεί ως σημαντικός πόλος πολιτισμού της Βόρειας Ελλάδας και με την πάροδο του χρόνου έχει αποκτήσει πιστούς οπαδούς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε εκδηλώσεις φολκλορικού χαρακτήρα, οι οποίες μάλιστα εμπλουτίζονται και από αρκετές διεθνείς συμμετοχές, ενώ ακόμη το φεστιβάλ έχει μεγάλη παράδοση σε παραστάσεις όπερας. Οι χώροι του Φεστιβάλ πέρα από το αρχαίο θέατρο είναι το επιβλητικό Κάστρο του Πλαταμώνα, η εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας Κονταριώτισσας (όπου αναβιώνουν και έθιμα της περιοχής) και το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο.

• Το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου στα αρχαία θέατρα Φιλίππων και Θάσου

Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, η αρχική φάση του οποίου ανάγεται στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄, βρίσκεται 16 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Καβάλας, στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων. Το φεστιβάλ Φιλίππων ξεκίνησε το 1957 και η πρώτη παράσταση που παρουσιάστηκε ήταν η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Το Φεστιβάλ φιλοξενείται στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο Απεντομωτήριο (στον προαύλιο χώρο), στο Κάστρο, στον Φάρο, στο λιμάνι, στο θεατράκι του Μωχάμετ Άλη, στη συνοικία Παναγία (Παλιά Πόλη) και γενικά σε διάφορα σημεία της Καβάλας αλλά από το 2011 και στο αρχαίο θέατρο του κοντινού νησιού της Θάσου. Πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο, περιλαμβάνει ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δρώμενων και φιλοξενεί σημαντικά ονόματα της, ελληνικής κυρίως, καλλιτεχνικής σκηνής.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.