In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Οι πόρτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους άνοιξαν για πρώτη φορά το 1978, για ελληνικές ταινίες μόνο. Έχοντας αποκτήσει πείρα ετών, το 1995 το Φεστιβάλ διεθνοποιήθηκε και, σιγά αλλά σταθερά, κατάφερε να κερδίσει αναγνώριση και φήμη. Μάλιστα, μόλις οκτώ χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (European Film Academy) αναγνωρίζοντας την αξία και τη σπουδαιότητα της Δράμας, τη συμπεριέλαβε στο δίκτυο των 15 κορυφαίων φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ευρώπης, ενώ, παράλληλα, της εκχώρησε το προνόμιο να απονέμει σε Ευρωπαϊκή ταινία βραβείο υπό τη δική της αιγίδα. Σήμερα, δημιουργοί από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο υποβάλλουν τη δουλειά τους στο Φεστιβάλ της Δράμας, γνωρίζοντας ότι τυχόν διάκριση θα είναι μια λαμπρή στιγμή στο παλμαρέ των επιτυχιών τους.

Κάθε Σεπτέμβριο το ραντεβού δίνεται στο καταπράσινο κέντρο της πόλης της Δράμας. Εκεί θα ακούσετε ανθρώπους να μιλούν σε διάφορες γλώσσες για τις ταινίες που προβλήθηκαν ή που θα προβληθούν σε κάποιο από τα διαγωνιστικά τμήματα, δηλαδή των ελληνικών ταινιών, των ξένων ταινιών, των ταινιών Ελλήνων δημιουργών της αλλοδαπής, των φοιτητικών ταινιών και των ταινιών σε μορφή digital. 

Θα δείτε κατάμεστες αίθουσες για τα πολύ όμορφα αφιερώματα στον εθνικό κινηματογράφο μικρού μήκους επιμέρους χωρών – το 2012, την τιμητική τους έχουν η Ρουμανία και η Σλοβακία. Θα παρακολουθήσετε τις καλύτερες βραβευμένες ταινίες στην Ευρώπη – το 2011, καλύτερη Ευρωπαϊκή Μικρού Μήκους αναδείχθηκε η ταινία του Terry Gilliam που είχε ήδη πρωτεύσει στη Δράμα. Και, βέβαια, θα παρευρεθείτε στις διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφιών, παρουσιάσεις λογοτεχνικών έργων, συναυλίες, εργαστήρια και εκδηλώσεις για τα παιδιά.

Η Δράμα, όμως, δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις, κινηματογραφικές ή μη. Η Δράμα είναι η ατμόσφαιρά της, ο κόσμος που υποστηρίζει το Φεστιβάλ, η διάθεση χαράς και δημιουργίας, το κέφι, η περιρρέουσα αίσθηση τέχνης και γιορτής, η φιλοξενία, το χαμόγελο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, επώνυμοι και ανώνυμοι γνωρίζονται, συζητούν, αστειεύονται, διασκεδάζουν, γίνονται φίλοι μεταξύ τους, ζώντας αξέχαστες στιγμές.

Μια από αυτές, που οι θιασώτες του Φεστιβάλ θα θυμούνται χρόνια, ήταν το 2011, όταν ντόπιοι είχαν τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουν τον πασίγνωστο Βρετανό δημιουργό Terry Gilliam, του οποίου η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αμέσως μετά τη βράβευσή του, ο σπουδαίος δημιουργός χόρεψε και διασκέδασε στους δρόμους της πόλης, η οποία του χάρισε την πρώτη – κατά τα δικά του λεγόμενα - προσωπική διάκριση.

Παραθέτουμε ένα τμήμα της συνέντευξης που παραχώρησε στο Φεστιβάλ:

Η παρουσία σας έχει συνδεθεί με υποψηφιότητες για Όσκαρ, Χρυσό Φοίνικα και Χρυσή Άρκτο. Από το Λος Άντζελες, τις Κάννες και το Βερολίνο, τώρα έρχεστε να βραβευθείτε σε μια μικρή ελληνική πόλη, τη Δράμα. Τι μπορεί να σημαίνει για σας αυτή η διάκριση;

Terry Gilliam: Αν αυτό το βραβείο είναι για την ταινία μου, είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται κάποιο βραβείο για κάποια ταινία μου. Δεν παίρνω βραβεία για τις ταινίες μου, όλοι οι άλλοι στις ταινίες μου παίρνουν βραβεία εκτός από εμένα. Άρα αυτό είναι το πρώτο και γι’ αυτό είμαι εδώ.

Η χώρα μας ειδικότερα, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα, βιώνουν μια απίστευτη οικονομική κρίση. Πώς την αντιλαμβάνεστε και πόσο πιστεύετε ότι μπορεί, μεταξύ άλλων, να επηρεάσει την κινηματογραφική παραγωγή;

Terry Gilliam: Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι μπορεί να την επηρεάσει τόσο. Μπορεί, βέβαια, να έχει κάποιο αντίκτυπο στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου∙ αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου είναι ντροπή που η Ελλάδα παίρνει όλη αυτή την αρνητική δημοσιότητα. Δείτε την Αγγλία, το δικό μας οικονομικό σύστημα είναι μια καταστροφή, αλλά η Ελλάδα παίρνει όλη τη δημοσιότητα.

www.dramafilmfestival.gr

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.