In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Η Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018, εγκαινιάζει το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο της διοργάνωσης την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου 2018), το οποίο θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2019.


Με κεντρικό σύνθημα «Βιβλία παντού», σκοπός της «Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι να εμπνεύσει, να προωθήσει τη διάδοση του βιβλίου, την ανάγνωση και τη δημιουργία και να αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα και μετά το πέρας της διοργάνωσης. Να αναδείξει τη σημασία των ιστοριών και των αφηγημάτων για τη ζωή μας στις σύγχρονες μητροπόλεις – όπως είναι η Αθήνα- και να συμβάλει στη διασπορά και διάδοση της δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης στις γειτονιές.

 


«Βιβλία παντού» λοιπόν, και βιβλία για όλες και όλους, κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Βιβλία και αφηγήματα που αναδεικνύουν τη χαρά και την απόλαυση τόσο της ανάγνωσης, όσο και της δημιουργίας.


Η Αθήνα είναι η 18η πόλη που φιλοξενεί τη σημαντική αυτή διεθνή διοργάνωση για το βιβλίο, από την έναρξη της πρωτοβουλίας της UNESCO το 2001, με πρώτο σταθμό της Μαδρίτη. Η Αθήνα διακρίθηκε με την πρωτότυπη πρόταση που κατέθεσε ο δήμος Αθηναίων.

 

 


Σημαντικοί ξένοι και Έλληνες συγγραφείς, εμπειρογνώμονες και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σε αυτή την ετήσια γιορτή. Εκδηλώσεις λόγου και στρογγυλά τραπέζια θα συζητήσουν για σύγχρονα ζητήματα που άλλοτε ενώνουν και συχνά διχάζουν. Επιδίωξη είναι τα βιβλία να είναι η αφορμή για συζητήσεις, debates και αναλύσεις ποικίλων θεμάτων, εμπνευσμένες πάντα από τον κόσμο του βιβλίου και του σύγχρονου προβληματισμού. Βιβλία με ρόδες, pop up βιβλιοθήκες και μία κινητή βιβλιοθήκη θα σκορπίσουν και στα 7 διαμερίσματα της Αθήνας, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να «γευτούν» και να απολαύσουν την περιπέτεια της γνώσης και της αφήγησης.

 

 


Η διοργάνωση συνεργάζεται και θα βρίσκεται σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης με σημαντικές προσωπικότητες και πρωτοποριακές δράσεις. Βιβλία και αφηγήσεις συνδέονται με τα δρώμενα της Αθήνας. Το βιβλίο και η ανάγνωση συνδέεται με την τέχνη και τη δημιουργία: Καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως θέατρο, χορός, εικαστικά ή videoart εμπνέονται από το βιβλίο και απλώνονται σε διάφορα μέρη της πόλης. Δημόσιες αναγνώσεις με ερμηνείες νέων καλλιτεχνών, σε απρόσμενα σημεία της καθημερινότητας, προσφέρουν ένα ευχάριστο δημιουργικό διάλειμμα.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 200 συνολικά δράσεις κι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Σπουδαία δράση είναι οι Ανοικτές Συλλογές: Κάθε δέκα ως δεκαπέντε ημέρες για έναν ολόκληρο χρόνο, ως ‘σκυταλοδρομία’, 30 περίπου κορυφαίοι φορείς κι οργανισμοί, μουσεία και βιβλιοθήκες της πόλης, υποδέχονται κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας σε μια «σκυταλοδρομία μοναδικών θησαυρών» αναδεικνύοντας για πρώτη φορά ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές συλλογές τους, μια θεματική συλλογή ή ένα αρχείο που σχετίζεται με το βιβλίο σε διάφορες μορφές κι εκφάνσεις του.


Διακεκριμένοι συγγραφείς, όπως ο Ian McEwan, ο George Saunders, o Claudio Magris ή ο John Connolly επισκέπτονται την Αθήνα κατά τους πρώτες μόλις μήνες της διοργάνωσης. Στρογγυλά τραπέζια σε συνδιοργάνωση με πρεσβείες και ινστιτούτα θα πραγματοποιηθούν κατά το ίδιο διάστημα, όπως οι διαγενεακοί διάλογοι της ισραηλινής λογοτεχνίας με μεταξύ άλλων τους A.B. Yehoshua και Eshkol Nevo. Τα μικρά βιβλιοπωλεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα γιορτάσουν μέσα από την Ημέρα των μικρών Βιβλιοπωλείων (28/4), που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ένα αστικό πικνικ ‘book edition’ στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Κοτζιά, θα χαλαρώσει μικρούς και μεγάλους στις 5/5.


Η έκθεση με τις ιστορίες και τα βιβλιαράκια του μεγάλου καλλιτέχνη Αλέξη Ακριθάκη συνεχίζεται μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ενώ η έκθεση ‘Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας – Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία’ συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Μέχρι τον Μάιο διαρκεί η έκθεση «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, ενώ η έκθεση «Ισλαμική καλλιγραφία – η τέχνη της γραφής» θα φιλοξενείται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο στο μουσείο Μπενάκη. Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στη διοργάνωση με εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης ‘Άνοιγμα στην πόλη’ τον Ιούνιο. Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην πόλη μας τον Ιούνιο το Offside festival, που συνδυάζει αθλητισμό και βιβλίο. Τα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, όπως το Jazz Festival, το Athens Open air Film Festival, το Athens Science Festival ή το Refugee food festival έχουν φέτος μια γεύση από βιβλίο.


Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook & Instagram.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.