In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αξιοθέατα στη Σαντορίνη

Σε αναζήτηση των αρχαιολογικών μνημείων στη Σαντορίνη…

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα κυκλαδονήσια και από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά διεθνώς. Παρά την ιλιγγιώδη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, το νησί παραμένει ελκυστικό, γεμάτο μυστικά και άγνωστες ομορφιές…

Στο σαντορινιό τοπίο δεσπόζει η ηφαιστειακή Καλντέρα, ο τεράστιος υποθαλάσσιος κρατήρας που σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, το 16ο π.Χ. αι., οπότε και βυθίστηκαν τα τρία τέταρτα του νησιού. Η περιήγηση στην Καλντέρα και τα μικρά ηφαιστειογενή νησάκια της αποτελεί μοναδική εμπειρία. Επιβιβαστείτε σε ένα από τα μικρά καραβάκια που κάνουν το γύρο της καλντέρας και εξερευνήστε το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που απλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Πρώτη στάση η Νέα Καμένη• λαστιχένια παπούτσια και ένα μπουκάλι νερό και εμπρός για την κατάκτηση της κορυφής, δηλαδή τον κρατήρα του ηφαιστείου! Υπολογίστε μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών μέσα από ένα σεληνιακό τοπίο. Στη συνέχεια, απολαύστε μια βουτιά στην Παλιά Καμένη, στα ιαματικά νερά των Θερμών Πηγών από όπου αναβλύζει θειάφι! Η περιπλάνηση τελειώνει στη Θηρασιά, τη μεγαλύτερη από τα ηφαιστειογενή νησάκια, που βρίσκεται απέναντι από την Οία. Από τη Ρίβα, το λιμανάκι του νησιού, ανεβείτε στο Μανωλά, την άθικτη από το χρόνο πρωτεύουσα αυτού του μικρού νησιού με την ανυπέρβλητη θέα προς τη Σαντορίνη, και τον καλά κρυμμένο σε μια ρεματιά οικισμό του Ποταμού με τα πανέμορφα υπόσκαφα σπίτια.Ακολουθήστε μας σε μια μοναδική αναζήτηση στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού:

Συνδεδεμένη με τη γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης είναι η προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι, στα νότια του νησιού, ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς του Αιγαίου στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (α΄ μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ.). Η εγκατάλειψη του οικισμού καθώς και η διάσωσή του ως τις μέρες μας οφείλεται σε αυτήν καθαυτή την έκρηξη του ηφαιστείου. Τα ηφαιστειογενή υλικά που κάλυψαν εξολοκλήρου την πόλη διέσωσαν ακέραιες τις υλικές μαρτυρίες της ακμής της: ευρεία έκταση, πολυώροφες οικίες με εξαιρετικές τοιχογραφίες, υποδειγματικό αποχετευτικό σύστημα, λιθόστρωτοι δρόμοι και πλατείες και πλήθος από πολυτελή αγγεία και έπιπλα.

Κατά τους ιστορικούς χρόνους η πρωτεύουσα και μοναδικό αστικό κέντρο του νησιού, η αρχαία Θήρα, ιδρύθηκε (από Δωριείς αποίκους) σε μια φυσικά οχυρή τοποθεσία της ενδοχώρας, το Μέσα Βουνό. Η αρχαία πόλη, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 369 μ., εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την οικονομία του χώρου που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ιδρυτές της, καθώς αναπτύσσεται πάνω σε επάλληλες αναβαθμίδες εκατέρωθεν μιας κεντρικής οδού. Το ιερό της Αρτέμιδος, η Αγορά, η Βασιλική Στοά και η Οικία των Βασιλιστών, το Γυμνάσιο των Νέων, το Θέατρο, το ιερό του Κάρνειου Απόλλωνα και το παρακείμενο «Άνδηρο των Εορτών» με την υποβλητική θέα προς τα νότια ξεχωρίζουν σε αυτήν τη λιγότερο γνωστή αρχαιολογική θέση του νησιού.

Ο εκπληκτικής ομορφιάς οικισμός της Οίας, στο μεγαλύτερο μέρος του υπόσκαφος, είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέος. Απολαύστε το ξακουστό ηλιοβασίλεμα το οποίο παρακολουθούν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε απόγευμα. Εναλλακτικά, αξίζει να ανακαλύψετε και το εξίσου μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στον Προφήτη Ηλία στο Ημεροβίγλι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Εμπορειό, παραδοσιακό χωριό με έντονο μεσαιωνικό χρώμα, οχυρωματική αρχιτεκτονική και στενά δρομάκια, και τους παλαιούς ανεμόμυλους που φτάνουν σε ύψος τα 6 μέτρα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μουσεία μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε:

Η πολιτιστική υποδομή του νησιού λαμπρύνεται από μουσεία με παγκόσμια εμβέλεια, σημεία αναφοράς σε μια ολοκληρωμένη επίσκεψη στη Σαντορίνη. Δεσπόζει φυσικά το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, ένα από τα σπουδαιότερα προϊστορικά μουσεία της χώρας. Μέσα από μια μοντέρνα μουσειολογική προσέγγιση αναδεικνύεται η προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι και τα πλούσια ευρήματά της (χάλκινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, γύψινα εκμαγεία επίπλων, πινακίδες της Γραμμικής Α)• ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι περιδιαβαίνει στον προϊστορικό οικισμό λίγο πριν από την οριστική ερήμωσή του λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου. Επιπλέον, στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός» συναρπάζει με την πρωτοτυπία της η έκθεση σε φυσικό μέγεθος των τρισδιάστατων φωτογραφικών αναπαραγωγών των τοιχογραφιών στο Ακρωτήρι, μια σπάνια ευκαιρία για όποιον θέλει να παρατηρήσει από κοντά το σπάνιο αυτό εικονογραφικό σύνολο.

© Artemia Argyrou

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά αποτυπώνει με διαύγεια και επιστημονική επάρκεια την ανθρώπινη παρουσία στο νησί από την αυγή των ιστορικών χρόνων, με την άφιξη των Δωριέων αποίκων, μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους• τη μακραίωνη ιστορία του νησιού υπογραμμίζουν οι σπουδαίες συλλογές γλυπτών και επιγραφών, καθώς και τα μοναδικά πήλινα ειδώλια και γραπτά αγγεία.

Σε υπόσκαφο κτίσμα του 1861 στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο στο Κοντοχώρι, όπου παρουσιάζονται με σεβασμό στην παράδοση χαρακτηριστικές εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού• ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών λησμονημένα επαγγέλματα, όπως του σιδερά, του τσαγκάρη, του μαραγκού, ενώ σπουδαία είναι και η έκθεση με λιθογραφίες, χειρόγραφα και παλιά βιβλία.

Στην Οία μπορεί να επισκεφτεί κανείς το εξαιρετικά ενδιαφέρον Ναυτικό Μουσείο του νησιού που φωτίζει τη συμβολή της Σαντορίνης στην ένδοξη ναυτική ιστορία της χώρας. Σε ένα υπέροχο καπετανόσπιτο του 19ου αι. φιλοξενούνται σπάνια αντικείμενα, ιδιοκτησία των μεγάλων καραβοκύρηδων (σεντούκια, ναυτικός εξοπλισμός, μακέτες και μοντέλα πλοίων), καθώς και μια καταπληκτική συλλογή χαρτών και φωτογραφιών.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναδικό στο είδος του υπόσκαφο Μουσείο Οίνου• σε μια καταπληκτική έκθεση, 8 μέτρα κάτω από τη γη, παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού στη Σαντορίνη, καθώς και η καθημερινότητα των ντόπιων αμπελουργών. Στα highlights του μουσείου το σύστημα προσωπικής ηλεκτρονικής ξενάγησης σε εννιά γλώσσες και η δοκιμή των υπέροχων τοπικών κρασιών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Κάθε χρόνο διεθνή φεστιβάλ και πανηγύρια υποδέχονται τους επισκέπτες στη Σαντορίνη:

Διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Σαντορίνη με σημαντικότερο το Φεστιβάλ Τζαζ του Ιουλίου που συγκεντρώνει τους κορυφαίους καλλιτέχνες του είδους, και όχι μόνο. Μη χάσετε ακόμη τα Ηφαίστεια τον Αύγουστο με πλήθος πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την εικονική έκρηξη του ηφαιστείου με πυροτεχνήματα!

Ονομαστά είναι τα πανηγύρια της Σαντορίνης με αφορμή κάποια θρησκευτική εορτή, ισορροπημένος συνδυασμός θρησκευτικής ευλάβειας από τη μια και κοσμικής διασκέδασης από την άλλη. Κορυφαίο αυτό της Επισκοπής στη Μέσα Γωνιά το δεκαπενταύγουστο, ενώ εξίσου γνωστά του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στα Φηρά και των Αγίων Επτά Παίδων στις 4 Αυγούστου στην Οία. Αν τυχόν βρεθείτε στο νησί τέλος Οκτωβρίου, αναζητήστε και λάβετε μέρος στο πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Αβερκίου, προστάτη των κρασιών, στο Εμπορειό στις 22 του μηνός• μετά τη λειτουργία ακολουθεί, όπως είναι φυσικό, μια αυτοσχέδια «γιορτή κρασιού» με διονυσιακό κλίμα ενθουσιασμού κι ευδαιμονίας, από την οποία όλοι φεύγουν μεθυσμένοι!

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.