In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αμφιάρειον

Η ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τόπος προικισμένος από τη φύση, υπήρξε από την αρχαιότητα ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα της Ελλάδας. Οι σημαντικοί ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναδικά βυζαντινά μνημεία, οι ορεινοί όγκοι, οι εύφορες πεδιάδες και οι καθαρές ακτές, σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση από την Αθήνα, προσφέρουν μια ιδιαίτερα ελκυστική διέξοδο για ημερήσιες εκδρομές σε όσους θέλουν, έστω για λίγο, να ξεφύγουν από την ένταση και τους ρυθμούς της πόλης.


ΑΜΦΙΑΡΕΙΟΝ

Παρόλο που ο Αμφιάραος δεν είναι από τις πιο γνωστές θεότητες της ελληνικής μυθολογίας, ήταν αρκετά δημοφιλής, ώστε να είναι αφιερωμένοι σε αυτόν δώδεκα ναοί ή ιερά που είναι γνωστά σήμερα. Η δημοτικότητά του οφειλόταν στις θεραπευτικές και μαντικές του ικανότητες. Σύμφωνα με το μύθο, δεν γεννήθηκε, αλλά ξεπήδησε από μια πηγή, που βρισκόταν κοντά στο ναό του, δίπλα στον Ωρωπό. Συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία και αργότερα στην πολιορκία των Θηβών από τους Αργείους, όπου ο ίδιος ο Δίας επενέβη για να του σώσει τη ζωή.

Από όλους τους ναούς στη χώρα που είναι αφιερωμένοι στο χθόνιο θεό και ήρωα του Άργους Αμφιαράου, ο πιο σημαντικός είναι το Αμφιάρειον, που βρίσκεται σε ένα φαράγγι στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, νοτιοδυτικά της σκάλας Ωρωπού. Στο ιερό αυτό συναντώνται η ιατρική και η μαντική τέχνη.

Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το εθνικό ιερό του Ωρωπού, μιας από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Το Αμφιάρειο ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. όταν ο Ωρωπός ήταν στα χέρια των Αθηναίων. Ο Αμφιάραος ανήκε στις θεότητες του κάτω κόσμου. Η ευτυχέστερη ίσως περίοδος της ιστορίας του Αμφιαρείου ήταν ο 3ος αιώνας π.Χ. και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. (ως το 146 π.Χ.), οπότε ο Ωρωπός ήταν μέλος του Κοινού των Βοιωτών.

Από τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. και ως το 338 π.Χ. (μάχη Χαιρώνειας) το Αμφιάρειο οργανώνεται και η φήμη του απλώνεται στην Ελλάδα. Κτίζονται σε αυτό κτήρια και στήνονται αγάλματα.Το ιερό φαίνεται να λειτουργεί με βάση σταθερό κανονισμό. Σύμφωνα με έναν κατάλογο με ονόματα νικητών εκείνης της εποχής κάθε χρόνο διοργανώνονταν αγώνες τα Αμφιάρεια τα Μικρά και κάθε πέμπτο χρόνο τα Αμφιάρεια τα Μεγάλα. Τα Αμφιάρεια τα Μεγάλα περιλάμβαναν μουσικούς, αθλητικούς και ιππικούς αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος αθλητές λόγιοι και ηθοποιοί από όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μικρά Ασία.

Στο χώρο σήμερα δεσπόζει το αρχαίο θέατρο με χωρητικότητα 3.000 θεατών. Παρατηρείστε τις πέντε λευκές μαρμάρινες θέσεις, γύρω από την σκηνή οι οποίες φέρουν ανάγλυφο διάκοσμο και επιγραφές. Ο ναός βρίσκεται κοντά στην πηγή που αναφέρεται στο μύθο του Αμφιαράου. Κτίστηκε σε δωρικό ρυθμό κατά την διάρκεια του 4ου αι. π.Χ., αλλά τα περισσότερα ερείπια γύρω του χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ.

Η εκδρομή, τόσο κοντά στην Αθήνα, ενδείκνυται για όλες τις εποχές. Καπέλο, νερά και ελαφριά ρούχα είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός. Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, συνεχίζοντας προς Κάλαμο, βρίσκονται ταβερνες για να συμπληρώσετε την αρχαιολογική σας βόλτα με γευστικούς μεζέδες.

Πώς να πάτε:

Με αυτοκίνητο: Μπορείτε να φτάσετε εκεί οδηγώντας περίπου 48 χλμ. από την Αθήνα, στον δρόμο για τον Ωρωπό που θα βρείτε στο δεξί σας χέρι στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. 

Με λεωφορείο: Υπάρχουν δύο δρομολόγια, που εξυπηρετούν τη διαδρομή προς τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου, θα σας αφήσουν κοντά σε αυτό αλλά όχι στην ακριβή τοποθεσία. Έτσι, θα πρέπει να διανύσετε περπατώντας μια επιπλέον απόσταση 3 χλμ. Υπάρχουν επίσης δύο εναλλακτικά δρομολόγια: προς τους Αγίους Αποστόλους (στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποβιβαστείτε στον Ωρωπό, σε απόσταση 3,3 χλμ. από την τοποθεσία) και προς τον Ωρωπό. Μπορείτε να κατεβείτε στο νεκροταφείο Μαρκόπουλου σε μια απόσταση 3 χλμ. από την τοποθεσία. Θα βρείτε την αφετηρία των παραπάνω λεωφορείων στην οδό Μαυροματαίων στην Αθήνα (Πλατεία Αιγύπτου), τηλ.: 210 82.30.179.

 

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2018.